boczek - 14002 przepisów (strona:452/934)

Pierogi po lwowsku 132

Pierogi wkładamy partiami po 10-15 do wrzącej osolonej wody. Gotujemy je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące. Ja okrasiłam je cebulką i skwarami z boczku, można również podać z kwaśną śmietaną. [caption id="attachment_7884" align="aligncenter" width="685"] Pierogi po lwowsku[/caption] Zobacz inne przepisy na pierogi: Pierogi Z Boczkiem I Twarogiem Pierogi Zapiekane

e-PrzepisyKulinarne
Kociołek z kapustą i mięsem 202

kapustą i grzybami, inaczej Bigos (wersja po mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!    KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty  1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek 30 dag pieczarek liść laurowy, ziele(...)wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie pokroić na mniejsze kawałki pieczarki i podsmażyć na maśle na patelni. Dodać

Gotuję Testuję
SAŁATKA MAKARONOWA Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ 110

prawie do wszystkiego. Skoro to sałatka, to i majonez jest na miejscu. Żeby nie było za ciężko, obecność pora jest jak najbardziej wskazana. 😉 Składniki: 300g makaronu np kolanka 250g boczku 150g suszonych śliwek 4 łyżki majonezu 50g pora pieprz makaron [...] Artykuł SAŁATKA MAKARONOWA Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Kapuśniak z ziemniaczkami 146

kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka 300 g boczku wędzonego 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki pieprz sól Dodatkowo: 4-5 średnich ziemniaków 2-3 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju sól Na początku gotujemy wywar. Żeberko zalewamy(...)sól i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaczki zmiękną i się zarumienią. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, aż będzie chrupiący. Później dodajemy do niego smalec i czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy aż zasmażka zbrązowieje. Na końcu zasmażkę dodajemy

PatiGotuje
Kluski z dyni -gotowanej i puree ziemniaczanego w proszku 219

więc jeśli jest więcej osób na obiedzie należy odpowiednio powiększyć ilość składników. SKŁADNIKI na 2 osoby 350g ugotowanej dyni 50g puree ziemniaczanego w proszku 1 jajko mąka ziemniaczana kawałki boczku lub kiełbaski 4 łyżki oleju z oliwek sól tarty ser do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowaną dynię np według tego przepisu  klik  przetrzeć przez sitko lub przemielić. Dodać(...)ziemniaczaną Wyrobić kulę a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać do wrzącej posolonej wody i jak tylko wypłyną wyjmować łyżką cedzakową Na patelni podsmażyć na oleju pokrojony drobno boczek lub kiełbaskę i wymieszać delikatnie z kluskami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posypać tartym serem typu parmezan SMACZNEGO

zielonacukinka
Fotel z PRL - renowacja 181

starych warstw możemy wzmocnić w górnej części oparcia, o ile nie ma tam poprzeczki. Nasza rama miała tę poprzeczkę, ale fotel Dawida miał górną poprzeczkę trochę niżej niż krawędź boczków, więc w górnej części wstawił dodatkową drewnianą poprzeczkę. 8. Początek pracy nad ramą, to przyklejenie kawałka gąbki w siedzisku na krawędzi. 9. Dalej jest przymocowywanie pasów parcianych. My umieściliśmy(...)siedziska i kładziemy na gąbce siedziska. Jeśli kleju nam zostało, to możemy tę matę przykleić do gąbki. 14. Siedzisko i oparcie pokrywamy kolejną warstwą, czyli owatą. Zakładamy owatę na boczki, a nawet na tył ramy i tam przyszywamy zszywaczem tapicerskim. Staramy się dość mocno choć delikatnie, by nie porwać owaty, naciągnąć ją i zszywamy. Ona, poza materiałem zewnętrznym, nadaje kształt

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PIEROGI RUSKIE 129

cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze. Pierogi ruskie z czym podać. Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i cebulką. Pierogi polewamy także gęstą, kwaśną śmietaną, można oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem lub posiekanym szczypiorkiem. Pierogi podajemy także z maślanką kefirem lub zsiadłym mlekiem. Jak zrobić pierogi ruskie(...)Pierożki gotujemy ok. 3 minuty, od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów oraz grubości skórek. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem, skwarkami ze świeżej słoniny, boczku lub cebulą zrumienioną na tłuszczu. Pierogi możemy polać gęstą kwaśną śmietaną, jemy je także z maślanką lub kefirem. Absolutnie pyszne Smacznego :) Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie

Moja Książka Kucharska
Domowy burger wołowy 137

zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem(...)należy robić je o centymetr większe niż średnica bułki, gdyż po usmażeniu zmniejsza się ich średnica.  Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem lub podsmażyć na niej wcześniej boczek. W zależności od grubości burgery smażyć około 2,5 - 3 minuty, po obróceniu  na drugą stronę nieco krócej. Burger powinien mieć zapieczoną skórkę, a środek jeszcze delikatnie różowy. Przed

Kuchcik gotuje
Leczo 110

pyszne dokładnie takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano)   Wykonanie : Wszystkie składniki(...)Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia

cucinare
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 223

nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna.  Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb / boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90 To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli z cebuli . I zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim(...)smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cebuli przełamany niefiltrowanym Cydrem Lubelskim - dzięki czemu zupa nie była mdła. Ale to nie wszystko - chrupki chlebek w stylu flatbread z boczkiem wędzonym i cebulą z pastą z cebuli z masłem oraz z dojrzewającym serem Bursztyn ( 15 miesięcy dojrzewał! ). Sugestia szefa - dodać ser do zupy aby "chwycił" więcej temperatury z zupy. Efekt? Zajebisty

Right Behind The Kitchen
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 206

przyprawy: 1,5 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1 łyżeczce: kminku i suszonego majeranku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego 100 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki WYKONANIE Mięso opłukujemy i kroimy na 3-4 części. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zbieramy(...)seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i  dodajemy do ugotowanej zupy. Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą. Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i olej. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni. Dodajemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy 1 łyżkę wazową gorącego wywaru

cool and minty
Węgierska zupa gulaszowa 180

zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego 4 szklanki bulionu(...)liść laurowy, majeranek, 2 kulki ziela angielskie, opcjonalnie szczypta chilli       *** Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Na dnie dużego garnka wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli *** *** Dokładamy pokrojone mięso i podsmażamy ciągle mieszając, aż straci surowy wygląd *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół

Blog z Apetytem