mimo już nadchodzącej wiosny miałam ochotę na tą bardziej zimową jednak zupkę. Składniki: 1,5 litra wody 3 kostki bulionowe drobiowe 500 g grochu łuskanego połówki 0.2 kg boczku wędzonego parzonego 0.2 kg kiełbasy np.toruńskiej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 3 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki opak. (8g) majeranku sól, pieprz 2 liście laurowe(...)marchew i pietruszkę oraz liście i ziele - gotujemy 30 min. Zdejmujemy "szumowinę" i wyjmujemy liście i ziele - zupę blendujemy. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki - całość chwilę podsmażamy. Do garnka wrzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i majeranek - gotujemy do miękkości ziemniaków. Teraz dodajemy zawartość
Alutka-Gotujesera, burak, pesto, prażone pestki, balsamico... Choć nie przepadam za serem kozim, to terrinę zjadłam z największą i nieskrywaną przyjemnością :0 🍲DANIE GŁÓWNE Risotto grzybowe, polędwiczki wieprzowe w boczku, chipsy warzywne, parmezan i oliwa truflowa (wiecie jak kocham) - to jest danie nad daniami! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odtworzyć te smaki w domu. Polędwiczki w boczku
bistro mamalodówce. Wyszło całkiem dobrze. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka kilka plasterków wędzonej szynki około 15 dag. sera żółtego startego na małych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej plastry boczku wędzonego sól,pieprz grubo mielony szczypiorek drobno posiekany WYKONANIE: filet pokroić na małą kostkę, szynkę na cienkie paski, dodać starty ser, jajko, mąkę , szczypiorek,sól i pieprz, dokładnie wymieszać, odstawić(...)lodówki na około 2godz. uformować podłużne kotleciki, zawinąć w boczek i smażyć do miękkości na oleju lub maśle klarowanym z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka
Kuchnia Beatysamoczynne ukiszenie, bądź przez zakwaszenie. Zwykle w zupie poza drobno pokrojonymi ziemniakami jest jeszcze kolorowa fasola, groch, lub inna roślina strączkowa, a za omastę najczęściej służą skwarki lub usmażony boczek. Zupa podawana jest na kwaśno, a pokrojone ziemniaki i fasola wyglądem przypominają kapustę z fasolą. Przepisów na kapustę ziemniaczaną jest tyle, ile gotujących ją gospodyń. Szukając odpowiedniej receptury posiłkowałam się(...)sposobów”, wydanej przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 150 g soczewicy (najlepiej zielonej) 75 g słoniny lub boczku 500 ml kwasu z ogórków sól do smaku Soczewicę płuczemy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, po czym odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości
Trzeci talerzzapominaj o kieliszku wina;) Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępne SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchewka 1 por 150 ml gorącego bulionu 200 ml czerwonego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g passaty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek. Następnie robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w kostkę. Teraz dodajemy mięso mielone i smażymy całość razem. 2. Wlewamy wino i dusimy.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem. Solimy i pieprzymy . 3. Po kilku minutach
karolgotujenajważniejsze – wszyscy lubimy gotować. Soczewicę wypłukać, następnie gotować w wywarze drobiowym. Gotować około 25 minut. Co jakiś czas zamieszać. Mocno rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Podczas smażenie zmniejszyć ogień. Jak wytworzy się tłuszczyk zlać go z patelni. Skwarki muszą być chrupiące. Skwarki wrzucić do miseczki, a tłuszcz wlać ponownie na patelnię. Czosnek obrać i drobno(...)posiekać. Wrzucić na patelnię czosnek, szałwię i rozmaryn (posiekany drobn0) Smażyć chwilkę, około 1 minuty. Wszystko z patelni wrzucić do soczewicy, dodać boczek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki na dresing wymieszać i wlać do soczewicy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem Dla mnie bardzo dobre, idealne na lunch do pracy. Je się ją na zimno
Kuchnia Pokoleńlanguage:#0400;} Jakoś tak samo wyszło. Wzięliśmy kapustę…no i co z niej zrobić? Wiadomo, jakiś dodatek do mięsa. Kociołek pyszności sam wyszedł na światło dzienne. Składniki: 150 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 1 łyżka smalcu 400 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 100 ml bulionu warzywnego 4 łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Dodajemy smalec i pokrojone pieczarki. Pod koniec dorzucamy posiekaną cebulę. Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do całości, lekko przyrumieniamy, zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy. Podlewamy
R'n'G Kitchenpozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość. A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie, że dni tygodnia mają określone kolory. Tak samo miesiące i konkretne(...)doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i smażymy po kilka minut z obu stron. Dodatki: sałata czerwona cebula ogórek konserwowy żółty ser pomidor plastry podsmażonego boczku sos (2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka pasty truflowej
bistro mamakolacje ! Kartoffelgulasch Ziemniaki 50-60 dag 2-3 marchewki ( 30 dag) Ćwiartka selera ( 5 dag) Średnia pietruszka (5 dag) 4 ząbki czosnku 2 cebule ( 25 dag) 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy Smalec Ziele angielskie Listki laurowe Pieprz ziarenka Sól Papryka słodka Papryka ostra Kminek Majeranek Warzywa należy obrać i umyć, odpowiednio pokroić. Marchew, seler i pietruszkę(...)mniejsze kawałki, ziemniaki na większe ( szybciej się gotują) W garnku roztapiam smalec, dodaję pokrojony boczek i cebulę, mieszam i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone warzywa, całość duszę chwilkę, warzywa puszczą wodę i zmienia ciut kolor, trzeba mieszać aby się nie przypaliły. Teraz dodaję przyprawy, jeszcze chwileczkę duszę i zalewam całość gorącą wodą. Gotuję do miękkości, na koniec doprawiam do smaku
Takie tam pichceniePyszne roladki z wieprzowego mięsa mielonego faszerowane warzywami i wędzonym boczkiem polane aromatycznym sosem. Prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku 0,5 niedużej cukinii 0,5 papryki czerwonej 1 niewielka cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka
Krokusowy DomSkładniki: – 2 jajka – 2 łyżki śmietany 30% – 3 łyżki mąki z ciecierzycy – łyżeczka oleju rzepakowego + przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki) Dodatki: – tłusta śmietana, smażony boczek, łosoś, brokuły Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zblenduj na gładką masę i smaż na rozgrzanej gofrownicy z dodatkiem oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. śmietaną, boczkiem, łososiem
Mrs. Endorfinałupinach. Zanim całkiem wystygną obierz ze skórki, przekrój na równe połówki. Środek każdej połówki spulchnij widelcem, żeby łatwiej chłonął sos. Ziemniaki ułóż na blaszce do zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boczek zapiecz w piekarniku, aż zrobi się chrupki, możesz go przed pieczeniem posypać chilli i odrobiną cukru, będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. Ostudź i pokrusz na kawałki. Upieczone, gorące mięso, porozrywaj(...)nałóż na nią szarpane mięso w solidnej porcji. Przykryj grubym plastrem sera Raclette lub innego i zapiecz w piekarniku tylko tyle żeby ser się rozpuścił. Przełóż na talerze, posyp boczkiem, prażoną cebulką i szczypiorkiem. Serwuj na gorąco . Po prostu pychota Smacznego! Artykuł Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyWytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą zasmakuje każdemu. Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 250 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g żółtego sera 0,5 pęczka szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 200 g śmietany 18% szczypta
Krokusowy DomPrzygotowanie wymaga czasu, ale moim zdaniem warto czekać. SKŁADNIKI: 2 golonki 3 kawałki delikatnie rozbitej karkówki 2 udka z kurczaka(podzielone na pałki i udziec) kilka plastrów wędzonego,parzonego boczku 2 spore cebule 6 ząbków czosnku przyprawy: sól,pieprz, papryka słodka, majeranek WYKONANIE: mięso umieścic w solance na całą noc(6 szkl. wody plus 2 łyżki soli(...)moczyć około pół godz. zagotować bulion włożyć golonki, gotować 2 min. i tak każde mięso kolejno, następnie zaparzone mięso wkładamy warstwami do garnka rzymskiego, przekładamy ćwiartkami cebuli, paskami boczku i ząbkami czosnku(czosnku nie obieramy), wlewamy 1/2 szkl. wody,bądź bulionu, zamykamy garnek i wkładamy do zimnego piekarnika na 2,5 godz.,piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra/dół
Kuchnia Beaty