boczek - 14002 przepisów (strona:439/934)

Domowy smalec ze śliwkami i żubrówką 83

bardzo ciekawego smaku i aromatu.   Polecam :D Smalec domowy Składniki: 1)       500 g słoniny 2)       750 g wędzonego boczku 3)       3 cebule 4)       2 kwaskowe jabłka 5)       100 g suszonych śliwek(...)suszony majeranek 10)    sól 11)    czarny pieprz świeżo mielony 12)    2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1.     Wędzony boczek i słoninę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa (mogą być lekko zmrożone, wtedy będzie łatwiej je zmielić). Zmielone mięso przekładamy na głęboką patelnię lub do garnka i podgrzewamy

Na kulinarnym poligonie
Pizza bagieta 72

Odstawi\u0107 w misce w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 1 godzin\u0119. Przykry\u0107 \u015bciereczk\u0105.\r","W mi\u0119dzyczasie podsma\u017cy\u0107 boczek na patelni.\r","Podzieli\u0107 ciasto na 2 porcje i rozwa\u0142kowa\u0107 na prostok\u0105t.\r","Posmarowa\u0107 sosem pomidorowym na po\u0142owie (wzd\u0142u\u017c d\u0142ugiej kraw\u0119dzi(...)sól. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni. Podzielić ciasto na 2 porcje i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym na połowie (wzdłuż długiej krawędzi. Rozłożyć plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawinąć, formując bagietę, zlepić. Posypać

Bardzo Gruby Smok
Faszerowany schab z piekarnika 122

pysznie aromatyczne, kruche i soczyste. Zapewniam, że jeszcze nie raz zagości na moim stole i nie tylko z okazji świąt. Składniki: 1,5kg schabu 8-10 plastrów parzonego wędzonego boczku lub wędzonej szynki 8-10 plastrów ulubionego żółtego sera ( dobrze gdyby ładnie się roztapiał) 2 duże pomidory w plastry 3-4 ogórki kiszone w plasterki 1 duża cebula żółta(...)warkocz z boku, który można zostawić. Odwracamy mięso tłuszczykiem do dołu.   Teraz nacinamy mięso w plastry około 1 cm nie docinając do końca tworząc kieszenie które będziemy faszerować boczkiem, warzywami, serem i warzywami. Z podanych składników przygotować marynatę z dodatkiem ziół oraz przypraw. Powstałą marynatą dokładnie posmarować mięso na zewnątrz oraz pomiędzy plastrami po czym zawinąć je w folię

W garach u Gosi
Jajko sadzone w nowej odsłonie 88

pysznego jajka sadzonego w oryginalnej odsłonie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajko sadzone w nowej odsłonie Składniki 2 jajka 2 plastry papryki 1,5 cm (kolor dowolny) 1 plaster chudego boczku 2 plastry pomidora sól pieprz Instrukcje Na teflonowej patelni układamy paprykę, do środka wkładamy plasterki pomidora, a naokoło układamy boczek pokrojony w kostkę. Na wierzch wylewamy jajko, na każdy krążek

To co lubię - gotuję i polecam
Roladki schabowe ze śliwkami 71

Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Roladki schabowe ze śliwkami Składniki 6 kotletów schabowych 6-8 dużych śliwek 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur 2 łyżki miodu 12 plastrów boczku wędzonego 4 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony) sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka miodu 250 ml bulionu warzywnego Instrukcje Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, najlepiej(...)kawałki i po kilka plasterków czosnku. Do środka wkładamy ulubione zioła, może to być rozmaryn, oregano czy natka pietruszki. Zawijamy roladki, każdą z nich owijamy dość mocno dwoma plasterkami boczku. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła roladek układamy dość gęsto śliwki pokrojone w plasterki, resztę pokruszonego sera, czosnek i tymianek. Całość zalewamy bulionem, a wierzch roladek polewamy miodem. Wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Kwaśnica 125

potrawę jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis. Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 0,5 kg kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz(...)również: Zupa warzywna z soczewicą Kwaśnica – przepis Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy ok. 1 godziny. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lubawski Zagraj 91

miałam okazję poznać smaki mazurskie ale też, te z bardziej lokalnej społeczności. Jednym z nich jest właśnie Zagraj. Jest to rodzaj kartoflanki z lanymi kluseczkami i tłustymi mięsami lub boczkiem. Idealna na chłodniejsze dni bo bardzo rozgrzewa ale też na mniej zasobną kieszeń, gdyż składniki na nią dość tanie i dostępne w każdym sklepie. Rodzaj kiełbasy można też sobie dowolnie(...)wybrać - nawet może być wersja bez kiełbasy i też będzie dobra , choć oryginalnie jednak jest z nutą wędzonki. Idealnie nadają się do niej skóry z boczku lub wędzona kiełbasa. Jak wiecie gotuję zazwyczaj dla 5 osób i zupy na dwa dni więc sami zdecydujcie na ile porcji jest ta potrawa ;) Składniki: - 1,5 kg ziemniaków - 2 marchewki - kawałek korzenia selera

Kuchnia Pełna Emocji
NALEŚNIKI Z FARSZEM RUSKIM - zobacz jak łatwo przygotować pyszne naleśniki ruskie 274

tłuszcz do smażenia Opcjonalnie do podania z naleśnikami ruskimi: sos koperkowy>>> sos grzybowy>>> sos pieczarkowy>>> gęsta, kwaśna śmietana skwarki z boczku i podsmażona cebulka Przepis na naleśniki z farszem ruskim: Krok 1. Z podanych składników usmażyć 8 naleśników Krok 2. Przygotować nadzienie do naleśników ruskich: w misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki(...)Gotowe naleśniki ruskie podsmażyć przed podaniem na maśle i podawać np. z sosem pieczarkowym, koperkowym lub czosnkowym. Usmażone naleśniki można także polać gęstą śmietaną albo skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką. Smacznego :) Naleśniki z nadzieniem ruskim. Naleśniki z nadzieniem ziemniaczano-serowym. Naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym

Moja Książka Kucharska
Kluski z gotowanym mięsem z rosołu - bez glutenu! 100

danie dla całej rodziny. Składa się u mnie zawsze z mięsa ugotowanego w rosole, więc nic się nie marnuje. Do tego podsmażona na rumiano cabulka na maśle wraz z boczkiem i nic nam do szczęścia więcej nie trzeba :) Kluski robię na takim samym cieście jak na kluski śląskie, więc są bezglutenowe. Naprawdę polecam. SKŁADNIKI NA CIASTO(...)zamiast się ugotować, szybko napuchną i zrobią się zbyt miękkie. Ugotowane kluski z mięsem podawaj z podsmażoną na maśle, na rumiano cebulką. Ja lubię jeszcze dopełnić danie przyrumienionym, chrupkim boczkiem, ale można pominąć. Smacznego

Calzonella.com
80 przepisów na dania na kolację 97

kaszą gryczaną niepaloną ryż smażony z kurczakiem krewetki w sosie pomidorowym z wódką sałatka ziemniaczana z łososiem sałatka ziemniaczana z musztardą dijon hummus z suszonymi pomidorami sałatka z boczkiem i truskawkami makaron z pesto z awokado pizza z ciasta francuskiego + video sałatka z griillowanych warzyw z serem halloumi carpaccio z cukinii sałatka z kurczakiem i oscypkiem oscypek pieczony w boczku

nietylkopasta.pl
Zupa z czerwonej soczewicy na gęsto 77

szybko chcecie przepis, który dorównuje tej grochówie? Wbijajcie i korzystajcie. Smacznie i domowo, przede wszystkim szybko. Walory smakowe, niezapomniane. Składniki: 3 pętka kiełbasy ze świniobicia 250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck 2marchewki 1 pietruszka 500 g ziemniaków 250 g czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1,5 litra wrzątku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ziemniaki, choć w nieco większą. Czosnek siekamy. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości soczewicy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal

R'n'G Kitchen
WĘDZARNIA PODLASKA CHATA- CZYLI RECENZJA WYROBÓW 87

Powstawanie białego nalotu jest spowodowane naturalnym procesem zachodzącym w czasie przechowywania produktu i nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu. Przechowywać w temp. od 2°C do 6°C. * boczek premium Produkt wieprzowy wędzony tradycyjnie. Składniki: mięso wieprzowe -boczek (125 g wykorzystano do wytworzenia 100 g produktu) ,sól, czosnek suszony, cebula suszona, przyprawy (gorczyca ), zioła , olej słonecznikowy , substancja konserwująca: azotyn

Zrób to smacznie
Letnie culurgiones z bobem 80

oliwaGallo Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Gallo Szczypta soli Nadzienie: 70 dag świeżego bobu 2 cebule 30 dag boczku wędzonego 2 łyżki oliwy Gallo sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Nadzienie: Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy(...)wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały. Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy oliwą Gallo i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy  na stolnicę, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Pasztet z królika 108

liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Umyte, po porcjowane mięso z królika oraz boczek wkładamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, lekko solimy i wlewamy wody tylko tyle by przykryła całe mięso. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na patelni(...)rozgrzać tłuszcz i usmażyć wątróbkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso z królika, boczek, wątróbkę, bułkę oraz warzywa przepościć przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać jajka, majeranek, paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać. Wstawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z botwinką. Barszcz czerwony z botwiną 107

czysty niezabielany śmietaną ani jogurtem jak w chłodnikach. Sezonowy barszcz czerwony, czyli zupa nowalijkowa. Zabielaną zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami, tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku uwielbia Piotrek, ja zaś lubię chłodniki lub czysty barszcz z dodatkiem botwiny. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest na domowym bulionie, soku z kiszonych buraków i z młodymi liści buraczków, łodyg(...)sito, będzie wtedy klarowny i idealnie czysty, ja podałam z botiną i zrobiłam kleks z jogurtu dla ozdoby i dodałam świeży koperek. Polecamy też przepisy: Botwinka z ziemniakami okraszonymi boczkiem Botwinka wiosenna Zupa z botwinki (na winie) Chłodnik z botwinki na jogurcie Taki wiosenny barszcz smakuje każdemu, bo jest bardzo smaczny i zdrowy, polecam to świetny pomysł na lekki posiłek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania