boczek - 14002 przepisów (strona:436/934)

Pizza z kapustą zasmażaną 74

łyżki oliwy ciepła woda     1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku     Pozostałe składniki:   1/4 główki białej kapusty 200 g surowego boczku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 10 plasterków kiełbasy żywieckiej 100 g startego żółtego sera (gouda)         Przygotowanie:     Ciasto:   Do miski(...)wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.     Smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.     Kapustę szatkujemy.   Do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.   Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Pieczona karkówka faszerowana boczkiem i suszonymi śliwkami 90

Pyszna karkówka nadziana dużą ilością boczku wędzonego i suszonych śliwek. Sprawdzi się super pokrojona w plastry na kanapki ,na półmisek lub na ciepło na obiad. Pomysł na farsz wziął się z tego , że bardzo lubię śliwki zawijane w boczek wędzony i pieczone ,więc pomyślałam ,że wykorzystam to połączenie i nadzieje moje ulubione mięso czyli karkówkę - wyszło pysznie - polecam

Swojskie jedzonko
Szakszuka 56

Szakszuka czyli smaczne danie z pomidorów i jajek. Idealne na śniadanie lub kolację. Składniki: 4 pomidory 4 jajka paczka boczku wędzonego mozzarella mini czosnek pokrojony w plasterki chili papryka słodka pieprz sól świeża bazylia bagietka czosnkowa Sposób przygotowania: Podsmażam boczek wraz z czosnkiem. Pomidory zoparzam, obieram i kroję na małe kawałki, następnie dorzucam na patelnię. Dodaję sól, pieprz, chili, paprykę

Wasze Przepisy
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 80

podkarpacka Składniki: 3 duże ziemniaki 2 litry wody garść suszonych grzybów zakwas na barszcz kwaśny biały (mąka żytnia i czosnek) ½ szklanki śmietany 2 liście laurowe sól, pieprz kiełbasa lub boczek Aby przygotować zakwas na barszcz należy do naczynia do kiszenia lub litrowego słoika wsypać kilka łyżek mąki żytniej i dolać 2 szklanki ciepłej wody. Po wymieszaniu dodajemy 2 obrane ząbki(...)szklanki zakwasu na barszcz i doprowadzamy do wrzenia. Zalewajkę zaprawiamy śmietaną pilnując, żeby się nie zważyła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszamy usmażonymi skwarkami z kiełbasy albo boczku. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi przepisy na:     Zalewajka ogórkowa z Brzostka   Zalewajka ogórkowa z Glinika Średniego Kwasówka

Trzeci talerz
Roladki schabowe zawijane boczkiem 82

nachodzi mnie na wspomnienia... oczywiście takie bardzo pozytywne. porcja na ok 4 roladki Składniki:  400 g schabu 100 g pieczarek 100 g sera cheddar 4 plastry cienko pokrojonego boczku wędzonego sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Schab pokroić na kotlety i rozbić je tak, jak kotlety schabowe. Z obu stron posolić i popieprzyć. Pieczarki umyć i pokroić(...)paski, następnie podsmażyć, tak długo aż pozbędziemy się wody. Na środek schabu układamy plaster sera i łyżkę pieczarek. Całość zawijamy w roladkę i dodatkowo zawijamy boczkiem (możemy użyć wykałaczki, do ciaśniejszego zawinięcia). Roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem dusimy 10 minut, na sam koniec ściągamy przykrywkę i podsmażamy, aż roladki będą

Niezły Młynek
Szakszuka z pieczarkami i cukinią 62

brakowało i czuję, że już niedługo wszystko wróci do normy.  A dziś moja ulubiona szakszuka 👌 Śniadanie na jedna osobę z użyciem małej patelni.  Składniki: 20 g boczku  2 jajka 1 pomidor  1 pieczarka  1/4 czerwonej cebuli  1/4 cukinii  Łyżka passata  Świeża bazylia  Sól i pieprz do smaku  Przygotowanie ✅Boczek podsmażamy

Niezły Młynek
Golce – kaszubski specjał z ziemniaków 90

więcej będą w stanie powiedzieć o tym daniu oraz jego wielu wariantach. GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW Składniki: ziemniaki: 1 kg jajko: 1 szt. mąka ziemniaczana: 2 łyżki boczek surowy wędzony: 100 g szczypiorek lub natka pietruszki kiszona kapusta z marchewką GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, a drugą połowę ścieramy i odciskamy(...)Łyżeczką nakładamy masę na osolony wrzątek i gotujemy wolno 3 – 4 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane kluseczki przekładamy łyżką cedzakową na talerz i polewamy wytopionym boczkiem. Podajemy posypane zieleniną w towarzystwie kiszonej kapusty. INNE NASZE PROPOZYCJE NA DANIA REGIONELNE: KAPUSTA „BIDULA” KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU ROSOŁEK Z GĄSEK STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Smacznego! Artykuł

Kuchnia Na Wypasie
5 obiadów za 10 zł każdy 91

smaków jakie dostarcza super dresing, ser pleśniowy i szynka parmeńska. W przypadku tego dania koszty zawyżyła właśnie szynka parmeńska, którą po burżujsku dodaliśmy. Można ją zastąpić zesmażonym na chrupko boczkiem (3 zł oszczędności). Piekąc kapustę, upiekliśmy też więcej ziemniaków oraz czerwoną paprykę. Nadliczbowe ziemniaki i papryka zostały na wtorek. Bo we wtorek była Pieczona tortilla Tortille można usmażyć na patelni(...)parmezanem i jesteś w niebie. Serio. Jak zaoszczędzić na rachunku Jak wspomnieliśmy, koszty obiadów podwyższyła suszona szynka – pękły dwa opakowania, tak że było na bogato. Możesz zastąpić je boczkiem, albo chorizo, czy wolno dojrzewającą kiełbasą. Drugim składnikiem, który podniósł koszty był parmezan. Poszło go sporo, prawie cała osełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić

Niedzielny kucharz
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 70

przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie, a za okrasę może nam posłużyć tylko kwaśna śmietana, czy też smażona cebulka, nie potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy! Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości(...)Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem – tradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem – Kopytka marchewkowe z rozmarynem – ruskie pierogi – kluski śląskie – Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną – Knedle z mięsem. Kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z boczkiem 117

Składniki : 15 dag dość chudego, wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 10 dag makaronu podobnego do ziaren ryżu koperek majonez 2 ząbki czosnku, słodka mielona papryka, pieprz mielony czarny Przygotowanie: Makaron ugotować al dente Pokrojony w kostkę boczek lekko obsmażyć "na chrupiąco" Paprykę i cebulę pokroić w kostkę Do majonezu dodać sypką paprykę, przeciśnięty czosnek i pieprz- wymieszać

Proste Potrawy
Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 126

kroku. 1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów) 500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże 250 gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem(...)osobno następnie złożyć płaty mięsa na zakładkę i w miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się "złączyło". Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na  środku ułożyć fasolkę szparagową. Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno. Tak przygotowane mięso

Andzia Pichci
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka 136

kapusty około 3 litry wody 300 g grochu (okrągłego, w połówkach lub całego) 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziemniaków (rozgotować osobno) 1 duża marchew 300 g boczku 2 cebule pokrojone w kostkę 4 łyżki śmietany majeranek, sól, pieprz, kminek do smaku Składniki na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Wodę zagotowujemy, dodajemy ziarenka pieprzu oraz(...)gotujemy 5 minut. Dodajemy groch, startą marchew i dalej gotujemy do miękkości grochu. Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i kroimy. Dodajemy również cebulę podsmażoną z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gotujemy około 15 minut. Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę: do roztopionego masła dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy. Zasmażkę dodajemy do zupy razem z rozgotowanymi ziemniakami

Trzeci talerz
Polędwica konserwowa mielona 143

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabniałem na maszynce nr 8. -polędwica 1kl. 2,5 kg / szarpak -warkocz z naszej polędwicy u mnie 700 g /5 mm -boczek 500 g/ 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 800 g / 5 mm     PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki , zamykarka , słoiki(...)WYKONANIE: Polędwicę poddajemy klasyfikacji, odcinamy mizdrę i dajemy dla pieska 😏😏 następnie odcinamy warkocz. Z boczku odcinamy skórę. Z golonki wycinamy kości, ścięgna i skórę. Następnie surowiec tniemy w kostkę około 3-4 cm i peklujemy na sucho zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy i łączymy ze sobą. Wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chłopski garnek z ziemniakami 118

Prosty i szybki pomysł na obiad. Składniki: 3 ziemniaki 1 mała cebula dowolna kiełbasa – u mnie dziś kawałek podwawelskiej i około 300 g suszonych kiełbasek jałowcowych opcjonalnie kawałek boczku (ja dziś nie dodałam) 1 duża żółta papryka 500 ml bulionu (u mnie drobiowy) 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka CHIMICHURRI Organic – mieszanka przypraw dostępna smakinamiare.pl 1 łyżeczka(...)smaku 2-3 łyżki oleju *można wzbogacić o dodatkową paprykę, marchewkę itd Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Jeśli chcemy na tym etapie należy dodać też drobno pokrojony boczek, przesmażyć (ja dziś nie dodawałam). Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę smażymy. Po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania