boczek - 14002 przepisów (strona:444/934)

Filet z kurczaka z żurawiną i morelą 74

dzisiejszy obiad przygotowałam kurczaczka z suszonymi owocami . Lubię mięso z nutką słodyczy zawartych w owocach. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka plastry boczku wędzonego około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebulki szalotki 50 ml białego półsłodkiego 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz,papryka ostra WYKONANIE: pierś kroimy w paski szerokości(...)nacinamy w środku kieszonkę, posypujemy przyprawami, do kieszonek wkładamy suszone owoce,  mięso zawijamy w boczek , na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy około 5 min. wlewamy wino, po odparowaniu wina mięso zdejmujemy z patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód, przykrywamy i dusimy

Kuchnia Beaty
Pierogi razowe z kapustą po komborsku – kuchnia podkarpacka 90

mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 główka kapusty białej 1 duża cebula 15 dag słoniny lub boczku sól, pieprz Kapustę kroimy w ćwiartki lub w ósemki i wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy ją dobrze na durszlaku, a po wystudzeniu odciskamy i mielimy w maszynce(...)mięsa. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek smażymy chwilę na dużej patelni i dodajemy drobno pokrojoną cebulą. Wszystko razem chwilę smażymy, po czym dodajemy zmieloną kapustę. Farsz intensywnie doprawiamy solą, pieprzem i smażymy około 10-15 minut, żeby kapusta odparowała i nabrała smaku. Z mąki razowej i pszennej, oleju, soli, jajka i ciepłej wody wyrabiamy luźne ciasto, które partiami

Trzeci talerz
Biała kiełbasa na ostro - z jalapeno, papryką i kolendrą 82

pazurem dla osób lubiących pikantne wyroby. To co? Skusicie się? :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs)  0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy(...)będą nam potrzebne. Każdą klasę mięsa odkładać do osobnych naczyń - każde będzie inaczej rozdrobnione. Mięso zmielić: wp kl I (łopatka/szynka) - rozdrobnienie 12 mm wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) - rozdrobnienie 8 mm wp kl III (golonka)- rozdrobnienie 2x4 mm Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa biała wg Kostka 110

taka domowa biała kiełbasa zdecydowanie warta jest przygotowania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs)  0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy(...)będą nam potrzebne. Każdą klasę mięsa odkładać do osobnych naczyń - każde będzie inaczej rozdrobnione. Mięso zmielić: wp kl I (łopatka/szynka) - rozdrobnienie 12 mm wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) - rozdrobnienie 8 mm wp kl III (golonka)- rozdrobnienie 2x4 mm Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić

Kocham..lubię..gotuję..
Bigos myśliwski 188

bigos myśliwski 2 kg kapusty kiszonej 400 g mięsa na gulasz z dzika 400 g mięsa na gulasz z jelenia 500 g wołowiny 500 g kiełbasy 500 g boczku wędzonego surowego 25 g suszonych grzybów 150 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka kminku sól, pieprz(...)czasu do czasu kapustę przemieszać. W tym czasie mięso z dzika, jelenia oraz wołowe pokroić w kostkę, obsmażać partiami na bardzo gorącym oleju, aby pozamykać włókna. Kiełbasę i boczek również pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wszystkie smażone składniki dodać do gotującej się kapusty, wlać 2-3 szklanki wody, przemieszać, i przykryć

niecodziennikpary
Królik duszony z warzywami 98

warzywami 1 królik (bez podrobów) 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 kawałek pora (biała część) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 750 ml rosołu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę i seler obrać(...)paski. Por dokładnie wypłukać, pokroić w krążki. Wykonanie Królika pokroić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące, jej nadmiar strząsnąć. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wytopić tłuszcz. Przełożyć go do dużego garnka z grubym dnem, a na tłuszczu obsmażyć królika z każdej strony na złoty kolor. Do garnka wsypać słupki

niecodziennikpary
Bolognese ragu 77

udało nam się zrobić zdjęcia, tak szybko ten włoski sos znikał. Składniki na bolognese ragu 2 duże marchewki 2 cebule 2 gałązki selera naciowego 125 g surowego boczku 1 / 2 kg mielonego mięsa wołowego 60 g wątróbki drobiowej 1 / 4 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów 1 / 4 szklanki mleka 1 / 2 litra rosołu wołowego 1 liść laurowy sól(...)pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pociąć w drobną kostkę. Seler umyć, pokroić w wąskie paski. Warzywa wrzucić do garnka, podsmażać ok. 10 minut na oleju. W tym czasie boczek pokroić w małą kostkę. Dodać do warzyw i wytapiać z niego tłuszcz. Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, bardzo drobno posiekać. Wraz z mięsem mielonym wrzucić do garnka, smażyć

niecodziennikpary
Pasztet z suszoną śliwką 76

karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku(...)słodka i ostra) 1 czerstwa kajzerka łyżka oleju smalec do wysmarowania formy około 120 g s uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie

PatiGotuje
KOPYTKA 123

kopytka wychodzą miękkie i delikatne Składniki: 1 kg ziemniaków  ok 15 dag mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju sól Dodatkowo: kawałek wędzonego surowego boczku  cebula Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Do ziemniaków dodać jajko,mąkę pszenną,ziemniaczaną,olej i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa będzie(...)gotującej się wody. Od razu lekko przemieszać. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch gotować jeszcze ok 2-3 min.  Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i układać na płaskim półmisku. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni,dodać pokrojoną cebulkę i całość chwilę podsmażyć. Gotową omastą polać kopytka. Kopytka mogą stanowić dodatek do mięs duszonych lub pieczonych, można też podawać

Niespełnione zdolności kulinarne
Dania z makaronem – najlepsze przepisy 209

szparagami w sosie śmietanowym Makaron chow mein z warzywami Makaron z sosem serowym (z mielonym mięsem drobiowym i szpinakiem) Makaron z kurczakiem, oscypkiem oraz żurawiną Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie Makaron z pesto z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym kurczakiem Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami

Smaki Na Talerzu
Zupa Starego Cygana 102

ziemniaków ·        Cebula ·        2 laseczki kiełbasy podwawelskiej ·        5 dag boczku wędzonego ·        2 papryki czerwone ·        3 pomidory ·        3 listki laurowe(...)wodą oraz solimy i gotujemy. 2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz w kostkę boczek. 4.   Papryki obieramy z nasion, kroimy w małe paseczki i łączymy z kiełbasą. 5.   Następnie dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki. 6.   10 minut

Kulinarna Chwila
Zupa a’la bolognese 76

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.   Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem. Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy passatę, oregano, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy parmezan

R'n'G Kitchen
Sałatka z pomidorem, jajkiem i awokado SZTOS! 121

duże) 2 średnie pomidory malinowe (lub 1 duży) 1 średnie awokado 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku garść liści bazylii sól i pieprz opcjonalnie: prażone pestki, smażony boczek, grzanki, majonez Na półmisku układamy pokrojone w plastry pomidora, na nie plasterki awokado, skrapiamy oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solimy, pieprzymy. Na wierz na tarce o grubych oczkach trzemy jajka(...)twardo. Posypujemy je bazylią, boczkiem, pestkami

Cytryna&Co.
Domowa kiełbasa słoikowa 75

kiełbaskę słoikową w moim wydaniu. Szperałam w internecie, przepisów jest bardzo dużo, który dobry - nie wiem. Zaufałam sobie-najwyżej będzie trzeba zmodyfikować przepis. SKŁADNIKI: 3 kg. łopatki 1 kg. boczku raczej tłustego 8 ząbków czosnku 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu 14 łyżek roztartego w ręku majeranku 4 łyżeczki żelatyny 0,6 litra wody zimnej WYKONANIE: boczek mielimy na najdrobniejszych

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania