boczek - 14002 przepisów (strona:453/934)

Szparagi w owijce pieczarkowo bekonowej 101

wszystko smaczne Oczywiście najlepiej serwować je z sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny składniki na 3 osoby : 9 zielonych szparagów , równej grubości 9 plastrów cieniutko pokrojonego boczku wędzonego na zimno 5-6 pieczarek 2 szalotki sól , pieprz do smaku masło do smażenia pieczarek Pieczarki kroimy i smażymy na maśle , razem z pokrojoną cebulą . Doprawiamy solą i pieprzem(...)smaku . Jak już będą gotowe , czyli złociste i pachnące Studzimy i blendujemy na gładką pastę . Szparagi gotujemy al’ dente . Każdy plaster boczku smarujemy pastą pieczarkową , cienko , żeby nie wyłaziła bokami . Po czym owijamy szparagi bekonem , jeden plaster na jednego szparaga . Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej szparagi w owijce , nie trzeba żadnego tłuszczu , chodzi o to ,żeby wytopił się

Ogrodnik w podróży
Spaghetti bolognese 118

spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej(...)mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Bigos z młodej kapusty - pyszny 144

Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmodyfikowałam pod siebie. Polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 marchewki około 150 g kiełbasy (podwawelska) około 150 g boczku 1 duża cebula 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego pęczek koperku 2 liski laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka octu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki(...)sól pieprz 1. Kapustę myjemy, szatkujemy i wkładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do kapusty. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu), jak się nam ładnie wytopi tłuszcz, to dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojoną (obraną ze skóry) kiełbasę. Podsmażamy. 3. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy

kruche babeczki
Filety kurczaka z boczkiem 98

ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie. Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor i bazylia) 1 łyżeczka estragonu 4 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 litr bulionu drobiowego(...)łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy

R'n'G Kitchen
Łazanki z młodą kapustą 155

cały gar i mieć obiad na dwa trzy dni. Polecam, bardzo smaczne. Składniki: 40 dag makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 2 cebule 2 szklanki wody 1 duży pęczek świeżego koperku 2 łyżki octu 1,5 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju do podsmażenia 1 czubata łyżka masła(...)czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz, kilka razy zamieszać.  Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule, zeszklić. Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać wodę, dodać ocet oraz cukier   i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu

Wanilia i Kardamon
Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem 129

zrobiłam z dwóch większych filetów i roladek wyszło mi 10. Jeśli chcecie mniej, to porcje musicie zmniejszyć ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 2 opakowania boczku w plasterkach (u mnie surowy, wędzony) 1 duża kulka mozzarelli szparagi około 30 sztuk (jak są grubsze można dać po 2 sztuki, moje były cieniutkie) sól pieprz słodka papryka oregano(...)kroimy na około 10 plasterków. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. 4. Na każdy plaster mięsa kładziemy plasterek mozzarelli, bierzemy 3 szparagi i zawijamy roladkę, którą owijamy 2 plasterkami boczku. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. 5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione. 6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową

kruche babeczki
Naleśniki po wiejsku 123

się Wami przepisem. Farsz do nich to dobry sposób zagospodarowania ziemniaków z poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić. Potrzebujemy: 6 średnich ziemniaków 1 cienka kiełbasa 10 dag wędzonego boczku 0,5 pęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli mąka ile zabierze do gęstości śmietany sól, pieprz(...)poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na placki i zwijamy naleśniki. Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy z cebulą do odparowania soku. Posypujemy obficie mąką

Co w garnkach piszczy
Kartoflanka Majerankowa 357

pysznej Kartoflance Majerankowej , niezwykle aromatyczna ,rozgrzewająca , sycąca i co najważniejsze   robi ją się bardzo szybko.   Kartoflanka Majerankowa 500 gram ziemniaków 200/250 gram wędzonej kiełbasy lub wędzonego boczku 100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) pół średniej cebuli 5 ziarenek ziela angielskiego 3 większe liście laurowe 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku płaska łyżka majeranku(...)litra wody Łyżka masła Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę ,zeszklić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki ,całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Można delikatnie zagęścić mąką

Andzia Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 146

namoczona kajzerka 1 ogórek kiszony  1 cebula kawałek boczku wędzonego musztarda sól pieprz czosnek papryka słodka mąka do panierowania Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy sól,pieprz,czosnek,papryka słodka. Farsz Cebulę, boczek i ogórka kroimy w kostkę, odkładamy na bok. Mięso dzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu

Andzia Pichci
Zupa Marzenie 174

Konkurs na nazwę rozstrzygnięty. Wyszła zupa jak marzenie. Przy okazji dla Marzeny. Składniki: 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 250 g boczniaków 6 szt szparagów 4 ziemniaki 1,2 litra bulionu warzywnego 350 ml passaty pomidorowej 2 łyżki ketchupu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy

R'n'G Kitchen
Roladki z kurczaka w boczku z szynką i serem z sosem beszamelowo koperkowym 95

stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad! 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 7 plastrów żółtego sera 7 plastrów polędwicy wiśniowej 100 g wędzonego surowego boczku 10 pieczarek Sos beszamelowo koperkowy: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki ryżowej 700 ml mleka 3,2% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz(...)tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy  plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy mięsie. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 167

kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam. SKŁADNIKI: 0,8kg. ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju SOS: mały jogurt naturalny 2 jajka(...)zrumienienia, ziemniaki ugotować na półtwardo, ugotowane ułożyć na dnie posmarowanego masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą do ziemniaków, posmarować olejem po smażeniu mięsa, cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć

Kuchnia Beaty
Pasztet ziemniaczany z mięsem 159

fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 keksówkę (ok 10x20cm): 600g ugotowanych ziemniaków ½ szklanki mleka 1 jajko Odrobina soli Szczypta gałki muszkatołowej 600g gotowanego drobiowego mięsa 100g wędzonego boczku 1 duża cebula ½ pęczka pietruszki Sól, pieprz do smaku 150g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Łączymy(...)pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na dwie części. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną oraz zmielone mięso drobiowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z posiekaną natką pietruszki. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

Kuchnia w czekoladzie
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 136

oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo lub boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szparagi. Gdy się lekko zrumienią dolewamy ok. 600 ml wody, doprawiamy i zagotowujemy. Gdy szparagi zmiękną, miksujemy je blenderem(...)cytryny. Warto spróbować przed dodaniem soku. Sam chleb może wystarczyć, aby nadać kwasowości. Mieszamy, aby chleb rozmiękł i częściowo rozpuścił się w zupie. Można podać z boczkiem lub kiełbasą podsmażoną na patelni. Porcja zupy ma ok. 215 kcal

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania