boczek - 14002 przepisów (strona:455/934)

,,Pasztet z królika’’ 124

macie pomysłu na to czym zaskoczyć swoich gości? Pasztet z królika z warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa(...)królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy do miękkości mięsa. Dusimy przez około 60 minut. Cebulę obieramy kroimy w piórka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Ostudzone mięso

Podróż w kulinaria
Wielkanocny żurek 104

Wielkanocny żurek Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów liść laurowy, ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1500 g wody 300 g zakwasu na żurek z butelki lub domowego ( przepis na zakwas na żurek ) 3-4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól, pieprz majeranek dodatkowo do podania: chrzan jajko(...)biała kiełbasa (biała kiełbasa przepis ) ziemniaki Wykonanie: Do naczynia Thermomix wkładamy obraną i pokrojoną na większe kawałki. Rozdrabniamy czas 10s/obr.6 Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podduszamy czas 5min/temp. Varoma lub 120/obr.2. Do naczynia Thermomix wkładamy koszyczek. Do koszyczka dajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ząbek czosnku, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewamy 1500 g wody. Zakładamy pokrywę. Na pokrywę dajemy

Themo przepisy
Dania wielkanocne 141

wpisie . Jeśli chodzi o dania wielkanocne to szczerze mówiąc to to jest dla mnie tym obowiązkowym. Równie pyszne jajka faszerowane znajdziecie u Agi. To jajka faszerowane: pieczarkami, tuńczykiem, boczkiem, curry, czosnkiem – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Jajka faszerowane na ciepło Przyznam że tej wersji ich nie znałam, ale po wypróbowaniu stwierdzam, że jak najbardziej warto je zrobić. Jajka faszerowane(...)się podoba. Drożdżowe wypieki Drożdżowy koszyczek wielkanocny Przepis na niego znajdziecie na naszym blogu w tym wpisie- klik . Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest szczególnie trudne. Babka drożdżowa z boczkiem i pieczarkami – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Przepis na nią już wypróbowałam. Przyznam, że smakuje dość ciekawie i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Ciasta idealne na Wielkanoc Mazurki

Arbuziaki
Kiełbaska z królika 463

SUROWIEC: -mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg -karkówka 1 kg ROZDRABNIANIE  Robiłem na maszynce nr.8 Mięso z królika poddałem klasyfikacji ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm. Tłuszcz zmieliłem na 10 mm, natomiast resztę mięsa które miało ścięgna i błony(...)zmieliłem na 2,5 mm. Boczek na 10 mm. Karkówkę również poddałem klasyfikacji. Ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm, a resztę na 10 mm. PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 3 g/kg -woda 200 ml -jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 140

Puree ziemniaczane wspaniale pasuje także do zup takich jak barszcz czerwony lub biały czy też żurek. Wtedy najlepszymi dodatkami są przysmażona na złoto cebulka, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie

Codzienna kuchnia niecodzienna
EXPRESOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ + FILMIK 109

SKŁADNIKI : 150 g boczku wędzonego 1-2 białe kiełbasy 1 cebula, marchew, pietruszka  2-3 ziemniaki  kawałek selera 200 ml zakwasu na żurek 2 l wody 1 łyżka jarzynki naturalnej sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 4 ząbki czosnku  3- jajka ugotowane na twardo(...)PRZYGOTOWANIE : Do dzbana robota wkładamy boczek i cebulę, kiksujemy 8s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek. Wlewamy 2 łyżki oleju i podpiekamy 2 minuty/ 120 C/obr.1 Następnie dodajemy całą jarzynę i rozdrabniamy, 8 s/ obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4. Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Szakszuka z choriso 123

Pokazywałam Wam już przepisy na szakszukę klasyczną, taką z boczkiem, kurkami czy fasolą. Przyszedł więc czas na szakszukę z choriso, pikantną kiełbasą która idealnie pasuje do pomidorów i jajek. Zapraszam do tego przepisu i wszystkich pozostałych przepisów na szakszukę. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona

nietylkopasta.pl
Naleśnikowe roladki z mięsnym farszem i jajkiem 501

naleśników na słono 600 g mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej) 1 cebula 2 łyżki majonezu 6-8 jajek 150 g tartej mozzarelli 1-1,5 op. boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z majonezem. Dodajemy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy. Na naleśniku rozprowadzamy(...)wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, na którym również rozprowadzamy cienką warstwę mięsa. Posypujemy niewielką ilością sera. Przy krawędzi umieszczamy 2 jajka. Całość zwijamy jak na krokiety. Naleśnikową roladkę owijamy plastrami boczku lub szynki parmeńskiej. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Na ostatnie 5-10 minut zdejmujemy z naczynia folię

Smaki Na Talerzu
Zupa krem porowo – ziemniaczana 161

Zupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. Zupa jest wyśmienita, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, ponieważ, przepis jest dziecinnie prosty. Spróbujcie Składniki: – 3 duże pory – 400g(...)liście laurowe i zmiksować na gładki krem. Dodać pieprz, śmietankę, w razie potrzeby dosolić, wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Przed podaniem udekorować zupę grzankami, chipsami z boczku lub startym na drobnych oczkach parmezanem. Smacznego Zupa krem porowo – ziemniaczana Zupa krem porowo – ziemniaczana Zupa krem porowo – ziemniaczana Artykuł Zupa krem porowo – ziemniaczana pochodzi

Smaki Armine
PRZEPIS: DOMOWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 185

cebula 2 łyżki masła sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku dodatki do pierogów z ziemniakami: stopione, świeże masło i tarty parmezan masło z przyrumienioną bułeczką skwareczki z boczku podsmażonej cebulki maślanka, kefir, zsiadłe mleko, mleko kwaśna, gęsta śmietana posiekany szczypiorek Przepis na pierogi z ziemniakami: Krok 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić(...)kiedy wypłynął na powierzchnię Ugotowane pierożki wyjmować łyżką cedzakową, polać masełkiem i posypać utartym parmezanem. Pierożki z ziemniakami można też okrasić masełkiem i zrumienioną bułką tartą albo skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką. Smacznego :) Domowe pierożki z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Wiosenne serowe kulki 146

zielonego groszku Hortex mała cebula 1 jajko szczypta soli 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas(...)kolor. Ugotowany groszek odcedzić i 3/4  zmiksować blenderem. Resztę się doda w całości, żeby sobie latał tu i tam jakiś groszek. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek lub inne wędliny. Rozgnieść twaróg widelcem, dodać jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki

zielonacukinka
Barszcz biały z kabanosem i kiełkami 128

szklanki zakwasu na barszcz biały/ na mące pszennej/ sól, pieprz 1 łyżka majeranku płaska 125 ml śmietany 30 % 50 g kiełek rzodkiewki 3 jajka 100 g kabanosów 100 g boczku wędzonego 100 g szynki wędzonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe olej rzepakowy Warzywa obieram. Cebulę i czosnek drobno kroję. Marchew kroję w talarki a ziemniaki w kostkę. Seler ścieram(...)tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Na oleju przesmażam cebule i czosnek, dodaję pokrojony boczek, szynkę i dalej przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę,  dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję.  W osobnym garnku

wesoła kuchnia
Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta 192

Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta     Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach Farsz: 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami(...)plasterki żółtego sera *** *** Na serze wykładamy cukinię *** *** Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paseczki pomidorkami. Całość oprószamy pieprzem *** *** Roladę dość ciasno zwijamy *** *** Na mięsie układamy plasterki boczku wędzonego, tak aby na siebie zachodziły i podwijamy je pod spód rolady *** *** Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia lub na podłużna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie keksówka) *** *** Roladę wkładamy

Blog z Apetytem
Pasztet z królika 191

zimną płytę wędlin na świąteczny stół. PRZEPIS NA PASZTET Z KRÓLIKA Składniki na pasztet z królika: 1 królik (ok 1,5-2kg) 300g wątróbki drobiowej 1 kg surowego boczku wieprzowego 2 bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika(...)garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie 15 min gotowania. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (zachowując go), ostudzić. W wywarze namoczyć

Dorota Smakuje
Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami 97

dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i". Polecam!   około 800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka oddzielnego(...)kości pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.) Pestki oraz posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem uprzednio połączonym z jogurtem. Gotową sałatkę doprawić solą z pieprzem. (Uważać, aby jej nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych.)   Pestki dyni oraz

Di gotuje