boczek - 14002 przepisów (strona:461/934)

Fotel z PRL - renowacja 148

starych warstw możemy wzmocnić w górnej części oparcia, o ile nie ma tam poprzeczki. Nasza rama miała tę poprzeczkę, ale fotel Dawida miał górną poprzeczkę trochę niżej niż krawędź boczków, więc w górnej części wstawił dodatkową drewnianą poprzeczkę. 8. Początek pracy nad ramą, to przyklejenie kawałka gąbki w siedzisku na krawędzi. 9. Dalej jest przymocowywanie pasów parcianych. My umieściliśmy(...)siedziska i kładziemy na gąbce siedziska. Jeśli kleju nam zostało, to możemy tę matę przykleić do gąbki. 14. Siedzisko i oparcie pokrywamy kolejną warstwą, czyli owatą. Zakładamy owatę na boczki, a nawet na tył ramy i tam przyszywamy zszywaczem tapicerskim. Staramy się dość mocno choć delikatnie, by nie porwać owaty, naciągnąć ją i zszywamy. Ona, poza materiałem zewnętrznym, nadaje kształt

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PIEROGI RUSKIE 102

cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze. Pierogi ruskie z czym podać. Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i cebulką. Pierogi polewamy także gęstą, kwaśną śmietaną, można oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem lub posiekanym szczypiorkiem. Pierogi podajemy także z maślanką kefirem lub zsiadłym mlekiem. Jak zrobić pierogi ruskie(...)Pierożki gotujemy ok. 3 minuty, od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów oraz grubości skórek. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem, skwarkami ze świeżej słoniny, boczku lub cebulą zrumienioną na tłuszczu. Pierogi możemy polać gęstą kwaśną śmietaną, jemy je także z maślanką lub kefirem. Absolutnie pyszne Smacznego :) Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie

Moja Książka Kucharska
Domowy burger wołowy 112

zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem(...)należy robić je o centymetr większe niż średnica bułki, gdyż po usmażeniu zmniejsza się ich średnica.  Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem lub podsmażyć na niej wcześniej boczek. W zależności od grubości burgery smażyć około 2,5 - 3 minuty, po obróceniu  na drugą stronę nieco krócej. Burger powinien mieć zapieczoną skórkę, a środek jeszcze delikatnie różowy. Przed

Kuchcik gotuje
Leczo 81

pyszne dokładnie takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano)   Wykonanie : Wszystkie składniki(...)Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia

cucinare
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 187

nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna.  Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb / boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90 To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli z cebuli . I zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim(...)smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cebuli przełamany niefiltrowanym Cydrem Lubelskim - dzięki czemu zupa nie była mdła. Ale to nie wszystko - chrupki chlebek w stylu flatbread z boczkiem wędzonym i cebulą z pastą z cebuli z masłem oraz z dojrzewającym serem Bursztyn ( 15 miesięcy dojrzewał! ). Sugestia szefa - dodać ser do zupy aby "chwycił" więcej temperatury z zupy. Efekt? Zajebisty

Right Behind The Kitchen
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 177

przyprawy: 1,5 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1 łyżeczce: kminku i suszonego majeranku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego 100 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki WYKONANIE Mięso opłukujemy i kroimy na 3-4 części. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zbieramy(...)seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i  dodajemy do ugotowanej zupy. Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą. Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i olej. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni. Dodajemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy 1 łyżkę wazową gorącego wywaru

cool and minty
Węgierska zupa gulaszowa 154

zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego 4 szklanki bulionu(...)liść laurowy, majeranek, 2 kulki ziela angielskie, opcjonalnie szczypta chilli       *** Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Na dnie dużego garnka wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli *** *** Dokładamy pokrojone mięso i podsmażamy ciągle mieszając, aż straci surowy wygląd *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół

Blog z Apetytem
Mielonka z weka ,,jak dawniej" 190

konsystencji różnicy nie stwierdzam natomiast myślę że w słoiku taka mielonka jest lepsza ze względu dłuższy okres spożycia. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 900 g/ sitko fi 5 mm -boczek 800 g/sitko fi 5 mm -podgardle 300 g/ sitko fi 8 mm PRZYPRAWY I SKŁADNIKI ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do podgardla 20 g/kg -peklosól do łopatki i boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 198

Składniki ciasta:  13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: 125 g boczku (pociętego w małe paseczki), 150 g tartej mozzarelli, 6 większych podgrzybków, 100 g mascarpone. Składniki sosu: 4 łyżeczki mascarpone, odrobina wody, sól, szczypta pieprzu chili cayenne, oregano. Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, kroję(...)rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby.  Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół

JejKuchnia
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 116

okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;) składniki (2 porcje) 1 mała polędwiczka ok 400 g ok 100 g żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka(...)można ją było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić w miarę cienko tłuczkiem. Lekko posolić i popieprzyć. Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie plastry boczku, na nich  warstwę posiekanego, doprawionego mięsa. Z każdej strony mięsa zostawić mały margines bez farszu. Farsz posypać pietruszką i kaparami. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki sera i plasterki czosnku

Stare Gary
Pieczone pierożki z nietypowym farszem 83

pierożków najlepiej rozpocząć od zrobienia farszu, gdyż musi on ostygnąć zanim zaczniemy go kłaść na ciasto. Składniki na farsz: 120 g mrożonego pora lub 100 g surowego 150 g boczku krojonego w kostkę (można kupić gotowy w opakowaniu) 3 czubate łyżki kukurydzy 1 jajko 1 łyżka mąki Sól Pieprz czarny mielony 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Boczek podsmażyć na oleju

Przepisy Babci
Mielonka ,,jak dawniej'' 196

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 900 g/ sitko fi 5 mm -boczek 800 g/sitko fi 5 mm -podgardle 300 g/ sitko fi 8 mm PRZYPRAWY I SKŁADNIKI ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do podgardla 20 g/kg -peklosól do łopatki i boczku 19 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g -pieprz czarny 3-4 g/kg -woda 150 ml -skrobia ziemniaczana

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
30 przepisów na dania z makaronem (30 ricette di pasta) 394

gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci) Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami (Pasta paglia e fieno con asparagi, pomodorini e olive nere) Makaron z makrelą(...)pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka

La grande e la piccola cuoca