boczek - 14002 przepisów (strona:468/934)

Kluski śląskie z selera w sosie grochowym 97

seler korzeniowy (ok 1 kg) około 250 g mąki ziemniaczanej 200 g grochu zielonego (połówki) 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 młode marchewki 200 g boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy  puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy(...)wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Jak przygotować grilla 175

Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego(...)Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony. Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej 239

doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam!   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) kilka listków świeżej bazylii kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki pół czerwonej cebuli 3 łyżki oleju po 1 łyżeczce: soli, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej patyczki do szaszłyków(...)osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki

Blog z Apetytem
Kapusta kiszona do obiadu - kuchnia Babci 263

pieczywem smakuje wyśmienicie!  1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe parę kulek pieprzu   czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam(...)smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty. Gotuję jakieś 30 minut, (czas zależy od twardości kapusty) Ziemniaki ścieram na tarce ( średnie oczka) i dodaje do kapusty, gotuję do miękkości

Takie tam pichcenie
Filet drobiowy nadziewany wędzoną słoniną w cieście francuskim 112

filety drobiowe 2 szt 1 op ciasta francuskiego sól pieprz oregano oliwa czosnek niedźwiedzi wędzona słonina ok 50 g ewentualnie boczek żółty ser ok 50 g jajko do smarowania Filety nacinamy poprzecznie 7-8 razy. Słoninę lub boczek kroimy na cienkie plasterki i tak samo żółty ser. W nacięci wkładamy po kawałeczku sera i słoniny, układamy je na kwadracie ciasta

Gotowanie jest łatwe
Jajecznica z bekonem 356

Waszym stole? U nas niezmiennie bekon i jajka. Dziś w tradycyjnej odsłonie. Jajecznica na maśle śmietankowym z odrobina soli ze szczypiorkiem w doskonałym towarzystwie pomidorków koktajlowych i grillowanego boczku. Czy można lepiej zacząć dzień? SKŁADNIKI (2 porcje) jajka – 6 szt rozmiar L masło śmietankowe – łyżka sól – szczypta szczypiorek drobny pomidorki koktajlowe boczek w plastrach

Między kuchnią a pokojem
Kocioł drwala 194

Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy. Składniki: 1kg ziemniaków 500g kiełbasy z kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól, pieprz majeranek, oregano, słodka(...)blendera wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy - u mnie majeranek, oregano, słodka papryka i zioła prowansalskie - wszystko blendujemu na gładko. Na patelni przesmażamy kolejno oddzielnie drobno pokrojone: boczek, kiełbaskę, cebulkę i pora - każdy element po przesmażeniu od razu do gara. Gdy w garze jest już mięcho, cebula i por zalewamy to wywarem i zaczynamy gotowanie. Dodajemy zmiksowane pomidory

Smacznie Pysznie Kalorycznie
BARSZCZ BIAŁY Z SZASZŁYKIEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO 96

każdym wieku oraz nie ma ograniczeń zdrowotnych nie zawiera cukru - sprawdzi się również u osób chorych na cukrzycę Składniki: 2 l wody 170 ml zakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy

Kuchnia w oparach
Leczo 131

Składniki: • 2 duże cebule • 5-7 pomidorów dojrzałych • 2 średnie cukinie • 4-5 papryk w różnych kolorach • kawałek boczku • kiełbaski wieprzowe • sól, pieprz • czerwona słodka papryka • rozmaryn • zioła prowansalskie • 1/2 l bulionu drobiowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cebulka dymka Przygotowanie : Boczek i kiełbaski pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cebule pokroić w piórka i również podsmażyć. Zdjąć

KUCHNIA POLSKA
Młoda kapustka z koperkiem 138

maluchowi od początku rozszerzania diety. Młodą kapustkę ze słoniną może zjeść niemowlę, które skończyło 10. miesiąc życia. główka młodej kapusty 2 szklanki wody pęczek koperku 200 g słoniny/podgardla/surowego boczku 2 czubate łyżki mąki sól do smaku Młodą kapustkę przekrawamy na pół i wycinamy głąba. Szatkujemy ją w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy maksymalnie 2 szklanki wody. Gotujemy(...)przykryciem aż kapustka nie zmięknie. Słoninę, podgardle lub boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy 2 czubate łyżki mąki i zasmażamy. Zawartość patelni oraz pokrojony koperek dodajemy do kapustki i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kapustkę można posolić do smaku już po ugotowaniu

Dieta bez mleka
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 111

SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach.  Jajka gotujemy na pół(...)minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym.  Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki

Gotowanie jest łatwe
Omlet z pieczarkami i papryką 177

Składniki na 1-2 porcje: 2 jajka 5 pieczarek 1-2 plasterki boczku 1/2 papryki czerwonej szczypiorek sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma masło  Jajka rozbić do miseczki, dodać sól, pieprz, słodką paprykę oraz kurkumę. Masę dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć przez około 5 min boczek, paprykę oraz pieczarki. Wylać masę jajeczną. Smażyć

Moja Galeria Smaku
Roladki z indyka 147

Super smaczne roladki na obiad. Właśnie mój tato robił je na świąteczny obiad, wyszły super. Składniki: Udziec z indyka 80 dag Boczek wędzony Morele suszone Cytryna 1 szt. Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Jajko 2 szt.  Curry 1 łyżeczka Olej do smażenia Wykonanie: Udziec opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać(...)solą i pieprzem do smaku. Rozbić tłuczkiem, na każdym kotlecie położyć plasterek boczku i kilka wcześniej namoczonych moreli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej wymieszanej z curry. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 110

kurczaka duszone w sosie z czerwonego wina ze śliwkami . Pyszny i aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku. SKŁADNIKI: 8 pałek kurczaka lub 4 udka 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki szklanka czerwonego wytrawnego wina oliwa lub olej i masło (pół na pół) 5 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu(...)pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię i przez 60 minut trzymamy w lodówce. Krok 2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy  porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron. Krok 3. Usmażone udka przekładamy do rondla

Moja Książka Kucharska
Kluski szare w kapuście z grzybami 99

Wspaniałe wiejskie jadło na obiad. Składniki: Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania