Bardzo podobną sałatkę z kapusty jadłam będąc u znajomych na Śląsku.Jedno mogę powiedzieć ,że bardzo mi smakuje taki sposób podania kapusty z boczkiem. 80 dag.białej kapusty 1 winne jabłko(...)Kapustę kroimy w ćwiartki,wycinamy głąb.Szatkujemy liście,przekładamy do rondla.Podlewamy małą ilością wody,solimy,dusimy na małym ogniu ok.5 min.Kapustę osączamy,studzimy.Przekładamy na półmisek.Boczek kroimy w kosteczkę,wysmażamy na suchej patelni.Wlewamy ocet,przestudzamy i mieszamy z olejem.Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę polewamy boczkową marynatą,mieszamy.Jabłko ścieramy na grubej tarce,mieszamy z kapustą.Natkę pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipłaska) proszku do pieczenia jajko olej do smażenia szczypta soli Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Omasta: 500 g boczku surowego 2 cebule 50 ml oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie Naleśniki: Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju(...)szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki. Całość zapiekamy 25 min w temperaturze
R'n'G Kitchenszybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do wywaru 2,5 litra, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, boczek wędzony 25 dag, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą zimną na całą noc do moczenia wodę(...)fasolę wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej smakuje na drugi
W Mojej Kuchni Lubięidealnego bigosu? Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek(...)litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy jabłka, kroimy
Smakowity Blog KulinarnyPlacki z cukinii i marchewki – przepis znajdziesz TUTAJ Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale czasem szukam dla nich alternatyw y . Sięgam wtedy po ten przepis. 7. Placki ziemniaczane z boczkiem – przepis znajdziesz TUTAJ Placki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek. 8. Proste placki ziemniaczane – przepis
Oka w rosole czyli KaFka gotujebrocomole . Z awokado można upiec muffinki , a nawet zrobić sernik ! Awokado i kalafior sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego(...)blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej nim sałatkę
codojedzeniasyta, rozgrzewająca, niezastąpiona, przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki(...)Uzupełnić wodę (do ok 2 litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem
Zielona Kuchniabrocomole . Z awokado można upiec muffinki , a nawet zrobić sernik ! Awokado i kalafior sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego(...)blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej nim sałatkę
codojedzeniabulion, a w kilkanaście minut otrzymujemy przepyszne danie, które smakuje doskonale. Jest naprawdę pyszne, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Składniki: • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 1 litr bulionu drobiowego • 2 ogórki kiszone • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka masła • 1/2 łyżki mąki pszennej • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie(...)sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni partiami podsmażyć wędliny i pieczone mięsa, kiełbasy obrane ze skórki, pokrojone na paseczki. Należy zacząć od najbardziej tłustych np. boczku, później obsmażać chudsze, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka. 2. Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć
W mojej kuchniCzasami mam dylemat, jakie danie przygotować by zrobiło wrażenie na gościach? Liczy się pomysł, odrobina kreatywności i pyszne zdrowe składniki :) Jednym z nich jest boczek Duda bez konserwantów. Boczek zawijany w śliwkę jest dość znany, ale możemy podkręcić dodając świdry całość posypując serem. Szybka przekąska, która stała się hitem w moim domu :) Składniki 1 opakowanie
Kulinarne pyszności MolkiZobacz także: Risotto z suszonych grzybów Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać ... Jajka bazyliowe Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śni... Sałatka Cezar z boczkiem Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczki... Baba ghanoush - pasta z opiekanego bakłażana Baba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba gan... Post Indyjskie kotlety ziemniaczane pochodzi z bloga
Poezja smakuwyjąć z piekarnika. Jeśli zrobiły się bąbelki to przebić je nakłuwając widelcem. Dodatki: 60 g startego sera mozzarella 100 ml przecieru pomidorowego 100% 50 g salami chorizio 50 g boczku wędzonego zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe np. pieczarki, papryka Na gotowym spodzie ułożyć tłuściutkie dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz(...)mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera. Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym Smacznego! — BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal
Ola la LCHFKolejny raz postanowiliśmy urozmaicić nasze menu. Proste i szybkie danie, a jakie smaczne! Koniecznie musicie skosztować. Składniki 2 puszki ciecierzycy 200 g boczku wędzonego 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu warzywnego pieprz cayenne majeranek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki i razem z posiekaną cebulą
R'n'G Kitchendorsza bez skóry 2 duże szt. sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży 2 łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry czosnek 3 ząbki Z dorsza usunąć ości jeśli są. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią(...)aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się. UWAGA ! Czas pieczenia może
Kuchnia Pauletteslekkość i dobrze podkreślony włoski smak świeżą bazylią , czosnkiem i fenomenalną oliwą z oliwek. Polecam wam również penne w wersji dla lubiących coś bardziej treściwego tzn. makaron z dodatkiem boczku Smacznie, pysznie i sycąco. Penne con pancetta e pomodoro (Makaron rurki z boczkiem w sosie pomidorowym z czoskiem, papryczką chili i serem Grana Padano Poniżej pełny wykaz dostępnych past
I LOVE LIFE