boczek - 14002 przepisów (strona:482/934)

Cukinia ze apfylzinōm (Cukinia z pomarańczą) 139

jeszcze to posuć 18 świyżōm bazyliōm i … smacznego 1 wiecie 2 czasem 3 sam; ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 buszuje 5 pomarańczy 6 przepisie 7 boczek wędzony 8 kilka 9 pokrojoną 10 przypieczcie 11 dorzućcie 12 ô= ło 13 dajcie 14 zalejcie 15 pogotuje 16 macie 17 gotowe 18 posypać Artykuł Cukinia ze apfylzinōm (Cukinia

Chop w kuchni
Bigos z kapusty cukinii i cieciorki 153

Obowiązkowo podaję go z koperkiem. 1/2 główki młodej kapusty 20 dkg pieczarek małych 200 g cieciorki z puszki 1 cukinia mała 1 cebula biała 2 kiełbasy słąskie 15 dkg boczku wędzonego sól, pieprz 1 marchewka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka wędzona 3 pomidory koper świeży olej rzepakowy Kapustę kroję, przekładam do garnka wlewam 1/2 szklankę wody, dodaję liście(...)angielskie, startą marchewkę  i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Pieczarki przesmażam na oleju, na końcu solę, pieprzę, wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony boczek i kiełbasę, dodaję obrane i pokrojone pomidory, paprykę wędzoną i razem smażę. Przekładam do kapusty, dodaję pokrojoną cukinię na kawałki i duszę jeszcze około pięć minut. Na końcu dodaję pieczarki

wesoła kuchnia
Tarte flambée 158

szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody  1 łyżka  oliwy (ja użyłam z oliwek) 2 łyżki creme fraiche 2 łyżki śmietany 12%  1 duża cebula 100 g boczku pokrojonego w kostkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie ciasto należy(...)rozsmarować i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę i podsmażamy na patelni, bez użycia oleju. Śmietany łączymy, dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej. Nasz sos rozsmarowujemy na cieście, na to układamy nadzienie i pieczemy w 220 stopniach przez około 15 minut. Prawdziwą tarte flambee jest pieczone na kamieniu w bardzo wysokiej

Delusional Trine
Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami 141

maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. dużo ziół, warzyw sezonowych. 70 dkg młodych ziemniaków małych 200 g bobu 6 pomidorów suszonych 6 pomidorków koktajlowych 8 plastrów boczku wędzonego 2 jajka koper świeży, bazylia sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 4 łyżki oleju rzepakowego Ziemniaki małe nie obieram tylko je skrobię. Nacinam(...)nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół. Od czasu do czasu przewracam ziemniaki. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie około pięć minut. Obieram z łupin. Dwie Kokilki wykładam plastrami boczku, wbijam jajko, dodaję kilka ziaren bobu, posypuję sola, pieprzem i wstawiam na 15 minut razem z ziemniakami do piekarnika. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję do ziemniaków pokrojone pomidorki koktajlowe

wesoła kuchnia
Zupa krem z czerwonej fasoli 151

przygotujcie ją w domu!   Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny) ok 150- 200 g boczku 1 szalotkę 2 – 3 łyzki pokrojonego w kostkę sera żółtego (może też być utarty, dałam to co miałam w lodówce) sól, pieprz do smaku coś zielonego – bazylia, pietruszka(...)sporą ilością wody. Dodajemy do wrzącego się bulionu i gotujemy ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią (jak będzie gorąca) pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulkę – smażymy aż całość będzie rumiana. Zupę miksujemy blenderem i gdy będziemy już mieli jednolitą konsystencję dodajemy zawartość pateli. Mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy. Zupę podajemy gorącą posypaną serem

Szybko Tanio Smacznie
Miszkulancja 96

language:#0400;} Miły podarunek od Smaker <3 czytamy, testujemy, przede wszystkim smakujemy ;) Składniki 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 1/2 główki kapusty włoskiej 500 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku 1 l mleka 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa i boczek kroimy w kostkę. Zalewamy

R'n'G Kitchen
Mielone na patyku 150

szaszłyka.Podane z ogóreczkiem małosolnym, można zjeść z młodymi ziemniaczkami lub z samym ogórkiem.  Składniki: 300 g mięsa wieprzowego ( szynka) 300 g mięsa wołowego  100 g boczku wędzonego zmielonego 1 cebula czerwona papryka czerwona ostra pół łyżeczki 2 ząbki czosnku  sos sojowy 1 łyżka sól i pieprz do smaku bułka tarta 2 łyżki ogórek małosolny młode ziemniaki(...)Wykonanie:  Mięso wieprzowe i wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody i sos sojowy,mieszamy składniki.Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy do mięsa. Wsypujemy paprykę mieloną sól i pieprz.Na końcu dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk

Różowa kuchnia
Grillowane roladki z kurczaka 236

mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili sok z połowy limonki garść liści bazylii(...)Jeśli nie masz gotowego romesco, przyrządź z przepisu pod wyżej podanym linkiem. Zmiksuj wszystkie składniki. Udka, które duże podziel na mniejsze porcje. Wymieszaj mięso z marynatą, następnie owiń plastrami boczku, formując roladkę i odstaw na godzinę. Rozgrzej grill. Grillowałam na elektrycznym, bo na balkonie ale w moim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej kratce

codojedzenia
Daktyle zapiekane w boczku wędzonym, z wędzonym serem 144

Zapiekane daktyle będą idealnym daniem na różnego rodzaju imprezach. Są wspaniałym uzupełnieniem zimnego bufetu. Małe pełne smaku przekąski. daktyle, ser wędzony, cienkie plastry boczku wędzonego surowego, Z daktyli wyjąć pestki. Na ich miejsce włożyć pokrojony, w odpowiedniej wielkości ser wędzony. Całość zawinąć boczkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut

królestwo garów
JAJECZNICA Z BOCZKIEM I MAKARONEM 118

sposobów, każdym razem może smakować inaczej. A czy jedliście jajecznicę z makaronem? Nie? To koniecznie wypróbujcie, dziś jest dobra okazja.  Składniki: 5 jajek garść makaronu świderki 20 dag boczku wędzonego szczypiorek z jedną cebulka dymką sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. * Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniamy. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszając co jakiś

Z Majeczką w kuchni
Roladki z mozzarellą i boczkiem. 111

Składniki: -mięso wieprzowe (użyłam schabu) -mozzarella  -cienkie plastry boczku -250 ml. bulionu -sól -pieprz -słodka papryka -ostra papryka -majeranek -rozmaryn -odrobina oleju Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Ser kroimy w słupki. Układamy na mięsie i zwijamy roladkę. Następnie owijamy boczkiem

Magia jedzenia.
FASOLKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI 138

będzie się działo gdyż dostałam przyprawy do indyka,na grilla i wiele innych.    Składniki:   60 dag zielonej fasolki szparagowej 12 dużych plastrów szynki bądź gotowanego boczku 4 pomidory  3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej bazylii sól,pieprz,zioła prowansalskie  mozzarella  Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru.Osączyć i podzielić(...)porcji.Każdą z nich obwiązać plastrem szynki bądź boczku. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić aż sos się zredukuje,lekko zgęstnieje - pod koniec doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru. Dodać posiekaną świeżą bazylię oraz suszone zioła prowansalskie. Sos rozłożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Paluchy drobiowe z grilla 167

mięsa drobiowego. Jeśli samo grillowanie zrobicie z wyczuciem to będzie to fajny smakołyk dla dzieci. Składniki na 3 szt: 30 dag piersi z kurczaka łyżka masła  5 dag boczku cienko krojonego 5 dag sera żółtego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy chilli (opcjonalnie) papryka słodka wędzona sól, pieprz Przygotowanie: Oczyść pierś kurczaka i pokrój ją w kawałki. Włóż(...)całego palucha :) Gotowe w folii paluchy włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj marynatę z połączenia i wymieszania miodu i musztardy. Rozpakuj paluchy i owiń każdego plastrami boczku. A teraz na grilla :) Grilluj spokojnie, bez żadnych płomyków ognia. Po każdym obróceniu posmaruj paluchy marynatą. Przy grillowaniu uważaj na płomienie ponieważ w marynacie jest miód który szybko się karmelizuje

Mechanik w kuchni
Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 187

jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety(...)Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami ( ja zawsze używam do tego celu nitki ). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy

Smaki Ewy
STEK Z KANGURA + FILMIK 134

DODATKOWO :   300 g szparagów 200 g cienkich plastrów boczku kilka młodych ziemniaczków pomidorki koktajlowe do ozdoby  olej PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek.  Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty(...)licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy. Szparagi owijamy plastrami boczku i pieczemy na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Stek grillujemy 5-7 minut z jednej i drugiej strony lub pieczemy na patelni z dodatkiem masła. Stopień wysmażenia regulujemy sami, ja przygotowałam stek wysmażony.  Mięso po upieczeniu odkładamy na deskę, czekamy kilka

Kulinarne Fantazje Marioli