boczek - 14002 przepisów (strona:490/934)

Boczek wędzony podpiekany 211

wędlin do tej pory parzyłam które są smaczne i dobre. Po parzeniu wędlina traci trochę smaku i aromatu. Stąd pomysł na wędzoną wędlinę podpiekaną. To był strzał w 10. Boczek zachował swój smak i aromat. Zapach wędzonki unosi się po całym domu. Boczek wędzony podpiekany

Kulinarne pyszności Molki
PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 243

Jeśli zastanawiacie się co tłustego poza smalcem i boczkiem można położyć na keto bułki to zdecydowanie polecam pasztet z tego przepisu! Przygotowując pasztet osobiście w domu dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF Jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal(...)Składniki: karczek wieprzowy – 1kg boczek surowy bez kości – 500g wątroba wieprzowa – 400 g słonina – 200 g podgardle – 200 g udko kurze – 500g żółtka 12 szt białko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki

Ola la LCHF
” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca 197

smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg świeżej ,chudej łopatki 0,5 kg świeżego boczku – dość tłustego 1 świeża , golonka tylna 1 łyżka, mielonej , gorczycy brązowej 5 suszonych papryk habanero ( trzeba je zmielić ) 4 czubate łyżki ,ostrej , papryki mielonej 2 czubate łyżki soli naturalne(...)Mięso z łopatki , kroimy w grube plastry , obijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety Tak obstukane, kroimy w grubą kostkę ( 2 x 2 cm ) . Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach . Golonkę pozbawiamy skóry , ale odcinamy z niej tłuszcz , zdejmujemy mięso z kości . Mielimy mięso i tłuszcz maszynką na najmniejszych oczkach . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą

Ogrodnik w podróży
ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM 137

Roladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne. Składniki:   4 kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne(...)miejsce.Tymczasem  pory musimy dokładnie umyć,odciąć zielone końcówki. Białe części przekroić wzdłuż na pół, po czym na ukośne kawałki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy plaster wędzonego boczku,na nim zaś położyć kawałki pora.Następnie zawijamy mięso w roladki,spinamy wykałaczką bądź obwiązujemy nitką i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 140

gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku kilka ziaren jałowca 1duża  wędzona śliwka nowosądecka  4 wiśnie (mogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego  1 plaster podwędzanego boczku 3 łyżki smalcu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Jeleninę oczyszczamy z błon i marynujemy na noc w winie. Następnie wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przyrządzaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Odsączamy(...)moździerzu pieprzem i jałowcem, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pół cebuli (można pokroić na mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek

Quinoa Raz!
Pieczeń rzymska z różnych mięs 148

passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii rozłożyć plastry boczku wędzonego. Na środku rozłożyć połowę mięsa. Położyć wzdłuż rolady gotowane jajka na twardo, oczywiście obrane z łupinek. Na górę położyć pozostałe mięso. Zawinąć mięso w boczek, formując roladę. Pomóc sobie

Kuchnia Pokoleń
Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem 149

bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE: Jabłka opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki. Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince(...)ugotowanymi ziemniakami. Do rondla dodać również upieczony fenkuł. Zupę doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeba dolać jeszcze gorącej wody i doprawić do smaku. Podawać z chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku. Zupa najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu

Kuchenne zapiski Edyty
Ciapkapusta 203

Ciapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą  ciaperkapusta, pańczkraut   to nic innego jak tłuczone ziemniaki  wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać(...)kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę.  Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy.  Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci. Podajemy z żeberkami

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi mięsne z pomidorami 161

Takie pierogi podawajcie okraszone cebulką przesmażoną na oleju z dodatkiem słodkiej papryki i kilku plasterków boczku. Smakują także (jak widzicie na zdjęciu) ze szczypiorkiem. Możecie podać pierogi inaczej, zrezygnować z boczku, zamiast tego polać danie lekko przesmażonymi pomidorkami koktajlowymi na klarowanym maśle, z cebulką lub bez. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody

Zasmakuj Kuchni
Zupa z selera naciowego i cukinii 132

topionego śmietankowego 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra bulionu drobiowego-domowego  sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz świeżo mielony do smaku kilka plastrów parzonego boczku Jak wykonać ?  Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu(...)gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem.  Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
prażucha z ziemniaków 1438

składniki: ok. 1000 g ziemniaków, obranych ok. 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli dodatkowo: 300 g wędzonej kiełbasy lub boczku, dobrej jakości 1 cebula szczypiorek kwaśne mleko, kefir wykonanie: Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulką. Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie. Pod koniec gotowania odlewamy ok. 250 ml wody a resztę odcedzamy. Do ziemniaków wlewamy odlaną wodę

Domowy Smak Jedzenia
Fasolka po bretońsku. 152

Składniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony(...)kostkę boczek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy i dodajemy koncentrat. Dokładnie mieszamy a następnie wrzucamy do gotującej się fasoli. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze z 15 minut i gotowe. Smacznego

Magia jedzenia.
Pasta z boczku wędzonego 133

Takie proste w zrobieniu, a jakie smaczne. Składniki 500 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z boczku odkrawamy skórę, kroimy go na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na najmniejszych oczkach. Dodajemy cząber i pieprz, dokładnie łączymy wszystkie składniki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Schab nacinany. 119

cebuli czerwonej, bekonu i papryki. Taki schab można przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami! SKŁADNIKI: 1.2 kg. schabu środkowego 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje grzebień), schab umieszczamy w misce(...)marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,2 godz., po czym wyjmujemy z rękawa

Kuchnia Beaty
PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ 165

grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne.   ~~SKŁADNIKI~~ wątróbki drobiowe 300 g.  mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. ) surowa słonina lub boczek 100 g.  bułka 1 szt. (namoczona, odsączona) cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól, pieprz do smaku wg. gustu jaja 2 szt.  masło 2 łyżki tłuszcz do posmarowania(...)Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku ( aby pasztet nie wysechł ). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania