Składniki: 700 g ziemniaków (młodych) 250 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych) 8 ogórków małosolnych 200 g surowego boczku wędzonego 3 dymki ze szczypiorem 1 pęczek koperku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy z oliwek sól ziołowa Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie(...)Studzimy a następnie kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w małe paski i rumienimy na patelni. Szatkujemy koperek, natkę pietruszki i dymkę. Pomidorki kroimy na połówki. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Ocet mieszamy z musztardą i oliwą. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuPRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie potrawy. Zapraszam Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut PRZEPIS TUTAJ Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami, który wykonamy w zaledwie w kwadrans! Klopsiki duszone w młodej kapuście PRZEPIS TUTAJ Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie(...)trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ Łatwy, tani i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora w pysznym serowym sosie. Szybkie i aromatyczne danie, którym naje się cała rodzina. Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym PRZEPIS TUTAJ Prosty, pyszny i niedrogi, a zarazem
Blog z Apetytempowrocie z pracy wystarczy tylko odgrzać i mamy obiad. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 2 cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski podlaskiej kiełbasy 2 łyżki octu 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku olej do smażenia(...)doprawić pieprzem i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Co jakiś czas zamieszać. Pod koniec wsypać posiekany świeży koperek. Odlać z gotującej się kapusty szklankę wywaru. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni w której podsmażaliśmy kiełbasę roztopić masło
Wanilia i Kardamonziołami i jogurtem Szparagi Matko jedyna jak ja kocham bez pamięci grillowanie szparagi. Najlepiej takie owinięte boczusiem. Te warzywa kroimy nożem i widelcem na mniejsze cząstki. Szparagi grillowane w boczku Inne warzywa Z warzywami to jest tak, że nawet najwięksi spece od savoir-vivre spierają się, jak jeść poszczególne. Jedni upierają się, że elegancko jest tylko nożem i widelcem. Inni(...)znajdują się ziemniaki i sos, możemy sobie rozgniatać po kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance jest zapieczony, roztopiony twardy ser, spożywamy ją za pomocą noża i widelca. Żeberka Jemy nożem i widelcem. Chyba, że gospodarze znów wyjdą swoim gościom naprzeciw
Kate's Kitchennajwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku – w tym czasie kawa i poranny relaks. Składniki (na 2 porcje): 1 awokado 2 małe jajka 2-3 plasterki surowego boczku sól i pieprz do smaku Do podania: tosty lub świeże pieczywo Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę, w której awokado będzie dobrze przytrzymywane przez brzegi formy – tak aby się(...)folii aluminiowej. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Układamy je w formie. Do wgłębienia po pestce wbijamy jajka – jeśli otwór jest za mały, usuwamy trochę miąższu awokado łyżką. Boczek kroimy w małe kawałeczki i posypujemy awokado i jajko z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 15-20 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe awokado od razu podajemy
Smaczna Stronawyśmienite, efektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki (na 3-4 porcje): około 20 muszli makaronowych oliwa z oliwek Farsz: 400g surowego chudego boczku 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz do smaku Sos: 1 średnia cebula, poszatkowana po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów(...)skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy
Smaczna StronaObecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl(...)szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć około 5 minut aż się zetnie. Dodać mięso gulaszowe. Przełożyć do garnka. Cebulę pociekać, marchew i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmazyć
Zielona Kuchniadoskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie
Kuchnia Bazyliitalerz. Posypać startym parmezanem i rozgniecionym czerwonym pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli → Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce → Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem → Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami
Oryginalny smakLubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;) Składniki 300 g surowego boczku 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1,7 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)soczewicy żółtej sól, pieprz Przygotowanie A Na pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler
R'n'G Kitchenmiękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji. Zupę serwujemy z dodatkiem chipsa(...)boczku oraz kleksem jogurtu naturalnego. ilość porcji: 4 czas przygotowania: 30' trudność: łatwe kaloryczność porcji: 230kcal
Pyry na Gazszczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca i syta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina :D Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam poprzedniego wieczoru. Następnego dnia przelałam ją świeżą wodą(...)nastawiłam na gotowanie dolewając 3 szklanki wody. W tym czasie, gdy na wolnym ogniu zaczynała pykać soczewica, szybciutko pokroiłam w słupki marchew, gałązkę selera i boczek w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy i podsmażyłam wszystko. Następnie dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulkę i na koniec posiekany drobniutko czosnek. Jak już wszystko ładnie się poddusiło dolałam wino. Chwilkę jeszcze bulgotało
Pieprzyć z FantazjąTrafiłam na fajną główkę. Była dość spora i nawet zbita. Z takiej jednej główki ugotowałam kapustkę na 6 porcji. Pycha... Dobra piszę: * 1 główka kapusty młodej * 20 dkg boczku duńskiego * 2 łyżki smalcu * 1,5 łyżki mąki * wiązka kopru, no może raczej marketowa wiązka :D * sól, pieprz * liść laurowy, ziele angielskie * cebula To jest lekka wersja młodej kapusty. Następnym razem(...)wpadkach kulinarnych :P Sparzyłam tę młodą kapustę i zapakowałam do gara. Podlałam wręcz odrobiną wody, dodałam liść, ziele, odrobinę soli. Przykryłam i nastawiłam na gotowanie. W tym czasie boczek duński pokroiłam w paseczki i podsmażyłam. Wrzuciłam do gotującej się kapustki. Na patelni rozpuściłam smalec i dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smalec miałam swojski. Tego smaku w marketowej słoninie nie odnajdzie
Pieprzyć z Fantazjąchociaż spróbują zrobić i zjeść :D To jest naprawdę pyszne! Składniki: * 500 ml gotowanego obranego bobu * duża łyżka masła * łyżka śmietany * sól, pieprz * ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę * odrobina boczku pokrojonego w kostkę i cebulka do okrasy Bób ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Jak lekko przestygł, obrałam ze skórek i zblendowałam na gładką masę. Dodałam przeciśnięty czosnek, śmietanę(...)rozpuszczone masło. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i wymieszałam. Po wyłożeniu na talerze okrasiłam stopionym boczkiem z podrumienioną cebulką. Bajka! Ten smak jest bajeczny! Kawałeczek duszonego mięska i puree z bobu. Można najeść się do syta ze smakiem. Trzeba tylko uważać z solą, gdy ma się lekką rękę :D Życzę Wszystkim smacznego :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąSUROWIEC -boczek ze skórą 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -czosnek 2-3 ząbki -woda 60 ml -kolendra mielona 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -cebulka perłowa (nasza spiżarnia) ilość do słoika puszki według uznania .Ja dawałem 20 szt.max WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę max 3 cm. Dodajemy wodę. Peklujemy i przyprawiamy i odstawiamy do lodówki(...)czasie boczek na przemian z cebulką układamy ciasno w puszkach /słoikach. Sterylizujemy 90 min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny wręcz aksamitny. Można kroić lub smarować jak poleży kilka godzin bez lodówki. Polecam. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.