boczek - 14002 przepisów (strona:432/934)

Pieczona biała kiełbasa 731

moim wielkanocnym stole. Czas przygotowania : 2 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1.3kg surowej białej kiełbasy 2 cebule 200 g boczku wędzonego 100 ml jasnego piwa 5 łyżek musztardy francuskiej 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 1. Białą kiełbasę układamy w naczyniu do pieczenia(...)Cebulę kroimy w piórka i rozkładamy na kiełbasie. 2. Boczek kroimy w kostkę, następnie posypujemy na cebulę i kiełbasę. 3. Łączymy składniki na marynatę. Musztardę, sos sojowy, miód, piwo, majeranek oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i polewamy równomiernie po naczyniu. 4. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika temperatura 180°C góra/dół. Pieczemy dwuetapowo. Najpierw 1 godzinę

karolgotuje
Policzki Wołowe z mazurską babką 65

Pieprz świeżo Ziele angielskie Liście laurowe Babka 2 kg ziemniaków starych na małych oczkach 4-5 jajek 3-5 łyżki mąki 2 cebule pokrojone w kostkę 200 g wędzonego boczku w kostkach Majeranek Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki Ogórki konserwowe pokrojone w talarki Czerwona cebula pokrojona w piórka Musztarda z miodem Chrzan Masło Ola również dała mi przepis na Poliki(...)litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem, jakieś 3-4 godziny.  W międzyczasie starte ziemniaki odciśnij z płynów. Dodaj podpieczony wcześniej i przestudzony boczek, jajka, mąkę, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszaj.  Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż masę ziemniaczaną do formy, dobrze ugnieć oczywiście czystymi dłońmi

RafalCook
Rolada z boczku z żurawiną 124

świąt zostały 3 tygodnie, już czas pomyśleć o świętach. Przedstawiam Wam super przepis na domową roladę z boczku, idealna na ciepło jak i zimno. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Rolada z boczku z żurawiną 124

świąt zostały 3 tygodnie, już czas pomyśleć o świętach. Przedstawiam Wam super przepis na domową roladę z boczku, idealna na ciepło jak i zimno. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Makaron z pieczarkami i tofu 144

Kremowy makaron z pieczarkami i tofu a'la boczkiem 🍄  Tofu a'la boczek widzicie u mnie dość często bo tofu wędzone to jeden z moich składników "must have" w lodówce. Tak, też kiedyś nie przepadałam za tofu dopóki nie nauczyłam się robić go tak aby było dobre 😁 Tofu wędzone uwielbiam w daniach wytrawnych, choć czasem lepsza jest naturalna wersja

Czarnawisienka
Zupa grzybowa z Chorwacji – Zagorska Juha 110

smacznego.  👥 – 3-4 ⏰ – 45-60 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 30 g suszonych borowików 100 g karkówki pokrojonej na wielkość kęsa 50 g boczku w kostkach 1 marchewka pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1 ziemniak pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 150 ml białego wina 250 ml śmietany(...)trzy łyżki smalcu, wrzuć kawałki karkówki i chwilę podsmaż.  Po drugie dodaj cebulę, czosnek, wymieszaj i smaż, aż cebula zmięknie.  W punkcie trzecim wrzuć ziemniaki, paprykę, marchewkę, boczek, liście laurowe przyprawy, wymieszaj i chwilkę grzej. Wlej wino, poczekaj, aż alkohol odparują i dodaj śmietanę.  Kiedy zupa już się grzeje, odlej grzyby, ale pozostaw płyn, a właściwie dodaj

RafalCook
Pasztet szlachecki 74

formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka(...)ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić

moj przepis na
Roladki schabowe z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami 69

spróbowałam jak smakują, byłam pozytywnie zaskoczona. Przyznam się szczerze, że jeszcze nie wszystkie jedliśmy, bo część wyrobów najzwyczajniej w świecie zamroziłam, aby nie zdążyły się przeterminować. Kiełbasa swojska, kabanosy, boczek i salcesonik są po prostu przepyszne i nie zawierają niczego więcej poza mięsem i przyprawami. W paczce znajdują się także szynka, boczek, kaszanka, wątrobianka, schab, karkówka i żeberka

Cynamonowe szczęście
Pasztet szlachecki 74

formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka(...)ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić

moj przepis na
Biała kiełbasa domowa | Jak zrobić? 105

wpisie oprócz dokładnego przepisu na białą kiełbasę znajdziesz również wiele porad dotyczących jej przygotowania. Klasyczna biała kiełbasa surowa składa się zazwyczaj z mięsa z łopatki, szynki oraz boczku i/lub podgardla wieprzowego. Jest tradycyjnym dodatkiem do żurku wielkanocnego. Świetnie uzupełnia smaki innych zup, np. grochówki. My dodajemy ją bardzo często do kapuśniaku. Z białej kiełbasy surowej wychodzą bardzo proste w przygotowaniu(...)mięso. Nie może to być mięso mrożone! Przygotowujemy kiełbasę surową, więc musimy mieć produkt jak najświeższy. Jakie mięso? Sprawdzi się łopatka, szynka oraz mięso z większą ilością tłuszczu, np. boczek (oczywiście surowy) lub podgardle. Proporcje mięs należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Część z nas woli kiełbasę tłuściejszą, inni chudszą. Trzeba te proporcje odpowiednio wyważyć. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa

Kuchnia Na Wypasie
PIECZONKI Z PATELNI + FILMIK 72

Pieczonki to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować na patelni. Smaczne i łatwe w wykonaniu, polecam.  SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków   250 g boczku wędzonego  2 duże cebule  2 śląskie kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 czerwona papryka 1/4 główka kapusty  sól, pieprz, jarzynka do smaku  słodka i ostra papryka do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Na patelnię przekładamy pokrojony boczek, cebulę i kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i paprykę, mieszamy, chwilkę podsmażamy i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko doprawiamy przyprawami. Wlewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy, wlewamy jeszcze trochę wody i dusimy kilka minut co jakiś

Kulinarne Fantazje Marioli
Keto Omlet a la Pizza 85

być omlet a la pizza, to raczej muszą pozostać w przepisie Czy mogę użyć innych składników na górę keto pizzy? Jasne, ja podałem jedynie pewne propozycje. Jeśli lubisz boczek, to może być boczek. Możesz dodać pieczarki, paprykę (wcześniej podsmażoną). Wszystko zależy od Twoich preferencji. Możliwości jest naprawdę dużo Dobrym pomysłem jest też zamiana passaty na pesto bazyliowe. Oczywiście najlepiej jeśli

ZGruntuFit
Sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym 50

innego, jak tylko zaprosić Was do przepisu na to danie. Jestem przekonana, że to danie zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki (4 porcje): Mięso sznycel z indyka, 500g, 4 plastry boczku (160g), łyżka masła klarowanego, szczypta soli, pieprzu, tymianku i majeranku. Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami Przepis na uniwersalny sos znajdziecie tutaj . Sposób przygotowania Do przygotowania tego dania będzie potrzebny sos szpinakowy(...)doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję szczyptę soli, pieprzu, suszony majeranek i tymianek. Tak doprawione mięso krótko przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Następnie każdy z kawałków obwijamy plastrem boczku. Tak przygotowane sznycle układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy je gotowym sosem szpinakowym z suszonymi pomidorami. Na koniec całe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, funkcja góra-dół

Natka Pietruszki
Chłopski garnek 102

rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję. Czas przygotowania : 1.5 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1 kg łopatki wieprzowej 250g boczku wędzonego 250g pieczarek 2 cebule 2 papryki 4 duże ziemniaki 1/2 główki malej kapusty 1 papryczka chili 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej(...)łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony w paski boczek i go smażymy żeby się zarumienił. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki łopatkę oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy pod przykryciem. 2. Teraz kroimy po kolei warzywa i dodajemy do garnka. Cebulę w piórka, kapustę szatkujemy, ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę

karolgotuje
Krem z młodych ziemniaków 64

ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego kminku 100 ml słodkiej śmietany 18% 1,2 litra wrzątku 2 łyżki posiekanego koperku 200 g wędzonego boczku sól, pieprz     Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę(...)soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem. Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu. Doprawiamy solą i pieprzem.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania