boczek - 14002 przepisów (strona:426/934)

Lasagne bolognese – klasyczny przepis 63

Składniki Bolognese 2 łyżeczki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego 100 g boczku lub pancetty 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 400 g krojonych pomidorów(...)mozzarelli 30 g parmezanu 250 g makaronu lasagne Kroki Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój boczek. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 8 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zacznie się rumienić i uzyska

Na-talerzu.pl
Ciapkapusta po śląsku 58

pieczonymi lub duszonymi żeberkami. Polecamy podać ją w takim zestawie. Zapraszamy na przepis! Ciapkapusta po śląsku Składniki: ziemniaki: 1 kg kapusta kiszona: 1/2 kg wędzona słonina lub wędzony boczek: 200 – 250 g cebula: 1 – 2 szt. czosnek: 2 – 3 ząbki majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Ciapkapusta – przepis Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)miękkości, a następnie odcedzamy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kapustę można posiekać lub też nie. Wybór pozostawiamy Tobie. My wolimy siekaną. Słoninę lub boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do sporego garnka i przesmażamy. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę i chwilę przesmażamy, co pewien czas mieszając. Do kapusty dodajemy

Kuchnia Na Wypasie
Cztery pory roku na Polanie Smaków – Andrzej Polan 57

przez cztery pory roku Andrzej Polan rozpoczyna od Zakopanego. Góralskie jadło to między innymi rozgrzewające dania z kociołka lub z grilla. Przygotujemy między innymi kociołek z kaszą i wędzonym boczkiem oraz bogracz z wieprzowiną.  Na grillu upieczemy kołacz krakowski, a także jagnięcinę z jabłkami i boczkiem. W tym rozdziale nie zabraknie dań wigilijnych oraz lokalnych przysmaków, takich jak kwaśnica

Tajemnice Smaku
Zupa chlebowa, pomysł na tani, pyszny obiad 66

pieprz czarny do smaku masło do smażenia grzanki: skórki od czerstwego chleba (lub kromki) 1 łyżeczka otartego majeranku 1/2 łyżeczki cząbru sól do smaku mały kawałek wędzonej słoniny lub boczku szczypiorek do dekoracji Skórki lub kromki na grzanki , pokrój w malutką kostkę, obsyp przyprawami , dopraw solą wymieszaj z drobniutko posiekaną wędzoną słoninką lub boczkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Ogrodnik w podróży
Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad 63

lubisz kwaśniejszą wersję ) kiszone ogórki (jeśli masz jakieś dwa lub dużego jednego ) resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe ) seler, pietruszka, marchewka – cokolwiek z nich masz lub wszystkie razem 3-4 ziemniaki średniej wielkości

Ogrodnik w podróży
Frittata z batatem i szpinakiem 62

Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także przepisy na śniadania: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona szakszuka – szakszuka z fetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wam też inne(...)przepisy z jajkami: O mlet z boczkiem i awokado Gofry z awokado i jajkiem Szybka pizza z jajkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Naleśniki z jajkiem Omlet z serem ricotta FRITTATA Z BATATEM I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1h pieczenia batata ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 6 jajek – 1 batat – 2 garści świeżych liści szpinaku – 100-150 g sera feta

nietylkopasta.pl
Barszcz z ziemniakami – zwanymi dukankami. 54

było coś nowego i dziwnego, ale ku mojemu zdziwieniu pycha. Przygotowanie barszczu – do garnka wlać wodę, dodać obrane warzywa, suszone grzybki, czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, jabłko, boczek. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Jabłko wyrzucić. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Dodać łyżeczkę cukru. Przygotowanie ziemniaków – ugotować w osolonej wodzie(...)ziemniaki. Jak są miękkie to dokładnie odcedzić. Na patelni obsmażyć boczek wędzony, muszą być chrupiące skwarki. Na koniec dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć aż zmięknie. Wszystko dodać do ziemniaków i ugnieść. Na koniec wlać śmietanę. Na talerz włożyć porcję ziemniaków i zalać barszczem. Można zalać czystym barszczem jak i z kawałkami buraka. To już jak lubicie. Smacznego, polecam

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania