boczek - 14002 przepisów (strona:421/934)

Kluski łyżką kładzione 3928

Bardzo proste i smaczne kluski łyżką kładzione które można podawać z okrasą ze smażonego boczku lub na słodko z masłem i bułką tartą. Szybki do przygotowania i nie drogi obiad.  2 duże jajka  2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody lub mleka duża szczypta soli   Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać łyżką następnie(...)kluski wypłyną na wierzch. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć kluski i przekładać na talerz. Kluski najlepiej gotować w kilku partiach aby się nie posklejały. Można dodatkowo podsmażyć na boczku wędzonym lub podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i odrobiną cukru. Obie wersję są przepyszne :) Polecam i życzę smacznego

Andzia Pichci
Zupa fasolowa z warzywami na wędzonce 43

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami

Kuchnia Tomka
Przepiórki pieczone z botwinką podane 45

Przepiórki owinięte boczkiem i nasmarowane masłem, a następnie pieczone na chrupko. PRZEPIÓRKI PIECZONE SKŁADNIKI sześć sztuk przepiórek; 6 dużych plastrów pancetty lub surowego wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; sól gruboziarnista; pieprz ziarnisty; 2-3 gałązki świeżego tymianku; duży pęczek botwinki; oliwa z oliwek; pęczek koperku; masło; cytryna; przepis na przepiórki pieczone z botwinką podane Artykuł Przepiórki pieczone z botwinką podane

Kuchnia Tomka
Chlebowa kwaśnica 35

Składniki:         300 g czerstwego chleba 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 150 g kapusty kiszonej 250 ml soku z kapusty kiszonej 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka soli wędzonej pieprz       Przygotowanie:         Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra(...)dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy 15 minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem

R'n'G Kitchen
Przystawki na imprezę – 10 ciekawych pomysłów 50

serkiem warzywnym #5 Włoska bruschetta Przepis na włoską bruschettę #6 Bruschetty z gruszką i kozim serem Przepis na bruschetty z gruszką i kozim serem #7 Suszone śliwki w boczku Przepis na suszone śliwki w boczku #8 Sałatka z paluszkami krabowymi i koperkiem Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi #9 Sałatka z ananasem Przepis na sałatkę z ananasem #10 Sałatka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cielęcina duszona ze szparagami 41

Cielęcina krojona w kostkę i smażona z boczkiem a następnie duszona z ziemniakami i szparagami w sosie z musztardą. CIELĘCINA DUSZONA ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 250 gramów cielęciny; 300 gramów zielonych szparagów; 30 gramów szynki (lub boczku) szwarcwaldzkiej; 1 duża cebula; 2 ziemniaki; musztarda z całymi ziarnami gorczycy; pęczek koperku; słodka śmietanka; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Cielęcina duszona ze szparagami

Kuchnia Tomka
Prosta zupa jarzynowa szybko zrobiona 38

Zupa na bazie domowego wywaru z dodatkiem wędzonego boczku i kilku warzyw na koniec doprawiona śmietaną. PROSTA ZUPA JARZYNOWA SKŁADNIKI 500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego; kilka plastrów surowego wędzonego boczku; kilka dużych pieczarek; duża garść fasolki szparagowej; 2 duże ziemniaki; 1 duża cebula; kawałek selera korzeniowego; 1 marchewka; suszony cząber; słodka mielona papryka; gęsta... Artykuł Prosta zupa jarzynowa szybko

Kuchnia Tomka
Wołowina po burgundzku przepis tradycyjny 45

Wołowina pokrojona na kawałki a następnie duszona w czerwonym winie z boczkiem, pieczarkami, cebulką perłową. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU SKŁADNIKI 1,5 kilograma wołowiny (jak dla mnie najlepsza jest plecówka); 220 gramów surowego, wędzonego boczku; 500 gramów małych pieczarek; 15 sztuk małych cebulek perłowych lub małe szalotki; 1 marchewka; 1 duża cebula; 7 ząbków czosnku; 1,5 szklanki... Artykuł Wołowina

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa rodem z PROWANSJI 42

Zupa fasolowa z białej fasolki gotowana na bazie wędzonego boczku i ryżu z dodatkiem pomidorów i czosnku. ZUPA FASOLOWA Z PROWANSJI SKŁADNIKI 400 gramów suchej białej, drobnej fasolki; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 150 gramów ryżu basmati; 1-2 cebule; puszka pomidorów; 10 ząbków czosnku; 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3... Artykuł Zupa fasolowa rodem

Kuchnia Tomka
Bigos z białej kapusty dla smakoszy 41

Letni bigos ze słodkiej kapusty z dodatkiem boczku, mielonego mięsa oraz słodkiej mielonej papryki. BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY SKŁADNIKI biała kapusta o wadze 2 kg; 300 gramów mielonego mięsa (u mnie pół na pół wołowina i wieprzowina); 150 gramów surowego wędzonego boczku; mała surowa kiełbaska o wadze około 100 gramów; 2 duże cebule; koncentrat pomidorowy;... Artykuł Bigos z białej kapusty

Kuchnia Tomka
Fasolka po bretońsku przepis prawdziwy 46

Biała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej; 200 gramów surowego, wędzonego boczku; 50 gramów słoniny wędzonej; duża cebula; mała puszka koncentratu pomidorowego; 1 kopiata łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 łyżka suszonego majeranku; masło; mąka... Artykuł Fasolka po bretońsku przepis

Kuchnia Tomka
Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym 44

Kotleciki z dorsza zmielonego razem z boczkiem a następnie usmażone i podane w sosie kaparowym. KOTLECIKI Z DORSZA SKŁADNIKI 400 gramów świeżego dorsza bez skóry; 1 większa cebula; 2 ząbki czosnku; 100 gramów surowego, wędzonego boczku; 1 jajko; bułka tarta; suszony majeranek; masło; 2-3 łyżki kaparów; kieliszek białego, wytrawnego wina; szklanka bulionu warzywnego; 150 ml... Artykuł Kotleciki z dorsza

Kuchnia Tomka
Królik pieczony z warzywami 42

Udko królika zawinięte w plasterki boczku i pieczone razem z warzywami. KRÓLIK PIECZONY PRZEPIS SKŁADNIKI 3 udka z królika; 200 gramów cieniutko pokrojonego surowego, wędzonego boczku; 1-2 cukinie; 10-15 sztuk małych ziemniaków; suszone oregano; oliwa z oliwek; 1 cytryna; sól, pieprz; przepis na królik pieczony z warzywami Artykuł Królik pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Szałot śląski mojej teściowej 35

Sałatka pochodząca ze Śląska składającą się ze śledzi, ziemniaków, wędzonego boczku, jajek, ogórków kiszonych i cebuli. SZAŁOT ŚLĄSKI SKŁADNIKI kilka ziemniaków najlepiej sałatkowych; 250 gramów śledzia a’la matjas; 200 gramów surowego, wędzonego boczku; 2 jajka; 2 ogórki kiszone; 1 cebula; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na szałot śląski mojej teściowej Artykuł Szałot śląski mojej teściowej pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania