niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: ? 2 udka kurczaka ? 6 pieczarek ? 1 mała cebula ? 4 plastry boczku ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? kieliszek winiaku ? 3/4 szklanki wina czerwonego ? 1 szklanka bulionu ? 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ? gałązka tymianku ? pęczek natki pietruszki Wykonanie: ? Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć
To co kochamdrugi dzień była zdecydowanie lepsza, gdy smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: ? 1 szklanka grochu suszonego łupanego ? po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej ? 1 cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera – 1/4 całości ? 1/2 pora ? 4 ziemniaki ? 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz, papryka ostra(...)angielskim. ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki i podsmażyć na oleju. ? Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu. ? Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. ? Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie
To co kochamnajwięcej wartości odżywczych. Pęczak ma wysoką zawartość błonnika, dużą magnezu, fosforu, manganu, witaminy B1,B2, B6. Składniki: ? 1 szklanka kaszy pęczak ? 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ? 200 g boczku wędzonego ? 2 łyżki oliwy ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki śmietany Wykonanie: ? Gotować kaszę w wodzie z solą przez 15 minut, odcedzić. ? Pokrojony w paski boczek
To co kochamznudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety
To co kochamdodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 1 opakowanie groszku mrożonego ? 300 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego ? 4 duże ziemniaki ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć. ? Dodać
To co kochamjuż niezła porcja obiadowa, a najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? 150 g boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy ? 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut. ? Przekroić na pół(...)każdej połówce położyć po 1/4 serka śmietanowego. ? Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki. ? Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 200 st.C przez 15 minut. ? W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietaną. ? Doprawić solą i pieprzem.{jcomments
To co kochamselera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło(...)natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym
To co kochamkawałek selera 1 pietruszka 1 por 1 cebula kilka ziaren angielskich kilka ziaren pieprzu 4 listki laurowe zakwas na żurek 2 suszone grzybki 3 łyżki śmietanki 30 % podsmażony wędzony boczek jajka na twardo Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku zagotować bulion z warzyw i białej kiełbasy. Kiełbasę przed gotowaniem nakłuć ostrym nożem(...)doprawić majerankiem i solą. Zurek pogotować jeszcze 10 minut, następnie zdjąć z grzania i doprawić do smaku pieprzem i zabielić śmietaną. Gotowy żurek podawać z pokrojoną kiełbasą, podsmażonym wędzonym boczkiem i cząstkami jajek. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitacynamonu (dosłownie taka na czubeczku noża ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry sól, pieprz czarny do smaku 1,5 szklanki wody mały kawałek wędzonej słoniny (możesz zastąpić tłustym, wędzonym boczkiem) 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przemyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Do brytfanki wsyp posiekaną słoninę (lub boczek) i cebulę. Maggi, cukier, cynamon, kolendrę, czosnek, sól i pieprz
Ogrodnik w podróżyprzepisy: pasta z makreli pomidorowa pasta z makreli 5 – jajecznica Jajecznica to przede wszystkim bardzo szybka i smaczna potrawa. Możesz ją zrobić ze szczypiorkiem, cebulką, pomidorami, kurkami lub boczkiem. Jeśli chcesz zobaczyć jak robię moją jajecznicą, to zapraszam na przepis jak usmażyć najlepszą jajecznicę . Gorąco polecam, bo to sprawdzona receptura mojego taty. W końcu nauczyłam się robić świetną jajecznicę(...)taką jaką pamiętam z dzieciństwa. Dla osób w klimatach keto polecam keto jajecznicę z boczkiem i szpinakiem . 6 – jajka na miękko lub twardo Gdy nie mam czasu, to jajka na twardo lub miękko są doskonałym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jest kilka metod gotowania jajek, które dokładnie opisałam w moich wcześniejszych wpisach: ile gotować jajka
Ania gotujeKartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie. MIĘSO : 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania DO FARSZU(...)gotowania się rozpaść po prostu one są delikatne miękki.e Tak więc gotowałam je około 5 minut po wypłynięciu na wierzchłody. No i można je od razu podawać, okraszone boczkiem wspaniałe
Kulinarne Fantazje Mariolipatelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 30min. Bitki wieprzowe w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Zrazy wołowe – roladki wołowe Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Artykuł Bitki wieprzowe w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga
Księga-Smakudrożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około 330 - 350 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: oscypek sos do pizzy boczek w plasterkach ogórki kiszone czarne oliwki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g startej mozzarelli suszone oregano świeża rukola 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę(...)kulę, które musimy rozwałkować na okręgi. 4. Każdy smarujemy gotowym sosem do pizzy i posypujemy połową startej mozzarelli. 5. Teraz rozkładamy pozostałe składniki: pokrojoną w piórka cebulę, boczek (ja plasterki przekroiłam na pół), pokrojone w plasterki ogórki kiszone i czarne oliwki. 6. Oscypka również kroimy w plastry, takie ciut grubsze i układamy na pizzy. Dodajemy przepuszczony
kruche babeczkiTortilla obłożona boczkiem, plasterkami ogórka kiszonego oraz startym serem, a następnie przykryta drugą tortilla i podgrzana na patelni. QUESADILLA PO GÓRALSKU SKLADNIKI 6 pszennych tortilli; 3 ogórki kiszone; 150 gramów surowego, wędzonego boczku cienko krojonego; 300 gramów wędzonego sera górskiego (najlepszy będzie „oscypek”); przepis na quesadilla po góralsku z oscypkiem Artykuł Quesadilla po góralsku z oscypkiem pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia Tomkatartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę zawijając ciasto na boki formy. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości około 1 cm. Odstawić na 20 minut. Boczek, wątróbkę i mięso z dzika zemleć. Posypać mąką i wymieszać. Do mięsa dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie(...)łyżeczka do kawy soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Nadzienie : 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka), 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki), 100 g tłustego boczku wieprzowego, 2 szalotki, szczypior z jednej dymki, 1 – 2 ząbki czosnku, 3 gałązki natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka do kawy imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki
królestwo garów