boczek - 14002 przepisów (strona:420/934)

Pęczotto z marchewką i groszkiem 38

najwięcej wartości odżywczych. Pęczak ma wysoką zawartość błonnika, dużą magnezu, fosforu, manganu, witaminy B1,B2, B6. Składniki: ? 1 szklanka kaszy pęczak ? 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ? 200 g boczku wędzonego ? 2 łyżki oliwy ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki śmietany Wykonanie: ? Gotować kaszę w wodzie z solą przez 15 minut, odcedzić. ? Pokrojony w paski boczek

To co kocham
Szynka domowa 40

znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety

To co kocham
Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem 41

dodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 1 opakowanie groszku mrożonego ? 300 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego ? 4 duże ziemniaki ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć. ? Dodać

To co kocham
Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem 38

już niezła porcja obiadowa, a najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? 150 g boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy ? 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut. ? Przekroić na pół(...)każdej połówce położyć po 1/4 serka śmietanowego. ? Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki. ? Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 200 st.C przez 15 minut. ? W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietaną. ? Doprawić solą i pieprzem.{jcomments

To co kocham
Zupa kremowa z białych warzyw 47

selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego   Wykonanie: – Rozgrzać masło(...)natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym

To co kocham
Żurek wielkanocny na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. 64

kawałek selera 1 pietruszka 1 por 1 cebula kilka ziaren angielskich kilka ziaren pieprzu 4 listki laurowe zakwas na żurek 2 suszone grzybki 3 łyżki śmietanki 30 % podsmażony wędzony boczek jajka na twardo Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku zagotować bulion z warzyw i białej kiełbasy. Kiełbasę przed gotowaniem nakłuć ostrym nożem(...)doprawić majerankiem i solą. Zurek pogotować jeszcze 10 minut, następnie zdjąć z grzania i doprawić do smaku pieprzem i zabielić śmietaną. Gotowy żurek podawać z pokrojoną kiełbasą, podsmażonym wędzonym boczkiem i cząstkami jajek. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczeń z łopatki w sosie własnym 50

cynamonu (dosłownie taka na czubeczku noża ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry sól, pieprz czarny do smaku 1,5 szklanki wody mały kawałek wędzonej słoniny (możesz zastąpić tłustym, wędzonym boczkiem) 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przemyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Do brytfanki wsyp posiekaną słoninę (lub boczek) i cebulę. Maggi, cukier, cynamon, kolendrę, czosnek, sól i pieprz

Ogrodnik w podróży
10 pomysłów na FIT śniadanie i kolację 50

przepisy: pasta z makreli pomidorowa pasta z makreli 5 – jajecznica Jajecznica to przede wszystkim bardzo szybka i smaczna potrawa. Możesz ją zrobić ze szczypiorkiem, cebulką, pomidorami, kurkami lub boczkiem. Jeśli chcesz zobaczyć jak robię moją jajecznicą, to zapraszam na przepis jak usmażyć najlepszą jajecznicę . Gorąco polecam, bo to sprawdzona receptura mojego taty. W końcu nauczyłam się robić świetną jajecznicę(...)taką jaką pamiętam z dzieciństwa. Dla osób w klimatach keto polecam keto jajecznicę z boczkiem i szpinakiem . 6 – jajka na miękko lub twardo Gdy nie mam czasu, to jajka na twardo lub miękko są doskonałym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jest kilka metod gotowania jajek, które dokładnie opisałam w moich wcześniejszych wpisach: ile gotować jajka

Ania gotuje
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 51

Kartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z                chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie.    MIĘSO :  1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania          DO FARSZU(...)gotowania się rozpaść po prostu one są delikatne miękki.e Tak więc gotowałam je około 5 minut po wypłynięciu na wierzchłody. No i można je od razu podawać, okraszone boczkiem wspaniałe

Kulinarne Fantazje Marioli
Bitki wieprzowe w sosie własnym 50

patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 30min. Bitki wieprzowe w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Zrazy wołowe – roladki wołowe Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Artykuł Bitki wieprzowe w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga

Księga-Smaku
Pizza po góralsku 53

drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około 330 - 350 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: oscypek sos do pizzy boczek w plasterkach ogórki kiszone czarne oliwki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g startej mozzarelli suszone oregano świeża rukola 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę(...)kulę, które musimy rozwałkować na okręgi.  4. Każdy smarujemy gotowym sosem do pizzy i posypujemy połową startej mozzarelli. 5. Teraz rozkładamy pozostałe składniki: pokrojoną w piórka cebulę, boczek (ja plasterki przekroiłam na pół), pokrojone w plasterki ogórki kiszone i czarne oliwki. 6. Oscypka również kroimy w plastry, takie ciut grubsze i układamy na pizzy. Dodajemy przepuszczony

kruche babeczki
Quesadilla po góralsku z oscypkiem 56

Tortilla obłożona boczkiem, plasterkami ogórka kiszonego oraz startym serem, a następnie przykryta drugą tortilla i podgrzana na patelni. QUESADILLA PO GÓRALSKU SKLADNIKI 6 pszennych tortilli; 3 ogórki kiszone; 150 gramów surowego, wędzonego boczku cienko krojonego; 300 gramów wędzonego sera górskiego (najlepszy będzie „oscypek”); przepis na quesadilla po góralsku z oscypkiem Artykuł Quesadilla po góralsku z oscypkiem pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Tarta z dzikiem 49

tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę zawijając ciasto na boki formy. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości około 1 cm. Odstawić na 20 minut. Boczek, wątróbkę i mięso z dzika zemleć. Posypać mąką i wymieszać. Do mięsa dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie(...)łyżeczka do kawy soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Nadzienie : 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka), 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki), 100 g tłustego boczku wieprzowego, 2 szalotki, szczypior z jednej dymki, 1 – 2 ząbki czosnku, 3 gałązki natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka do kawy imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki

królestwo garów
Kluski łyżką kładzione 3934

Bardzo proste i smaczne kluski łyżką kładzione które można podawać z okrasą ze smażonego boczku lub na słodko z masłem i bułką tartą. Szybki do przygotowania i nie drogi obiad.  2 duże jajka  2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody lub mleka duża szczypta soli   Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać łyżką następnie(...)kluski wypłyną na wierzch. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć kluski i przekładać na talerz. Kluski najlepiej gotować w kilku partiach aby się nie posklejały. Można dodatkowo podsmażyć na boczku wędzonym lub podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i odrobiną cukru. Obie wersję są przepyszne :) Polecam i życzę smacznego

Andzia Pichci
Zupa fasolowa z warzywami na wędzonce 47

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami

Kuchnia Tomka