biszkopt na tort - 3520 przepisów (strona:121/235)

Biszkopt podstawowy 194

Biszkopt podstawowy Ten biszkopt zawsze się udaje. Pięknie wyrasta choć nie zawiera proszku do pieczenia, równo-więc dekorowanie tortu będzie bardzo przyjemne, nie opada, nie kruszy się. Z podanej porcji z powodzeniem wyjdą 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień wcześniej i dopiero wtedy kroić. Do krojenia biszkoptu wystarczy mocna nitka i trochę wprawy.  Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm

na moim stole...
Czekoladowy tort z ciasteczkami 135

jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek   3/4 szklanki cukru   pół szklanki mąki pszennej   pół szklanki mąki ziemniaczanej   1 łyżeczka proszku(...)gorącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić i powoli dodawać do masy czekoladowej. Wstawić krem na 1h do lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół. Namoczyć ponczem, aby blaty były lekko wilgotne. Przełożyć dżemem, a następnie kremem. Wysmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować ciastkami wierzch i boki. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
A co ze środkiem biszkoptu?! 383

wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny.   Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam(...)smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego bzu i powierzam pewnemu siedmioletniemu łasuchowi, który to "mięciutkie ciasto" uwielbia najbardziej ze wszystkich.  Porcją tego ciasta, a później przepisem na biszkopt obdarowała mnie dobra koleżanka z dzieciństwa. Jako podlotki spotykałyśmy się regularnie na urodzinach naszych Mam. Później nasze drogi się rozeszły, ale pozostaje biszkopt - zawsze kiedy go piekę, myślę

KUCHARNIA
Niemiecki tort wiśniowy 417

Składniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na masę śmietanową:1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu:1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa

Świat Ciasta
Tort Krówka 201

Taki tort marzył mi się od dawna, ale na mojej liście wypieków do wypróbowania jest tyle rzeczy, że zawsze robiłam coś innego. Częściej już robiłam ciasto krówkę w klasycznej wersji ( klik po przepis) - na pewno jest z nią mniej pracy, ale też odrobinę gorzej się kroi. Wczoraj się jednak zmobilizowałam, przerobiłam ten przepis, dostosowałam i muszę przyznać, że wyszło bardzo(...)pół godziny do lodówki, żeby masa związała. Po tym czasie podgrzać w kąpieli wodnej masę krówkową i rozsmarować na krakersach. Przykryć drugą połową biszkoptu i go nasączyć. Schłodzić w lodówce przez 2 h. Następnie wyjąć tort z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować z wierzchu i boków masą śmietanową. Posypać startą czekoladą i ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą

Słodkie inspiracje
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 360

będę pół dnia leżała pod piekarnikiem wylewając hektolitry łez i pytając się dlaczego Bóg pokarał mnie beztalenciem piekarniczym i jednoczesną chęcią spożycia tortu z 45 warstw? Dla zobrazowania mojej abnegacji ciastowej opowiem wam o biszkopcie. W sumie wam nie opowiem albowiem wstyd, ale wiedzcie, że kury sąsiada miały orgię a ja bałam się, że im to coś, co mi wyszło(...)wyszło, ale po co się mam denerwować? Co nie oznacza, że kiedyś się nie wezmę Na szczęście moja mama przeżyła 37 lat szczęśliwego małżeństwa nie piekąc wymyślnych ciast i tortów. Już wiem po kim to mam. Odkąd pamiętam piekła ciasto, które zachwyca prostotą i smakuje każdemu. Najcierpliwszy pożera pół blachy, więc trzeba było przepis od mamy wziąć i zacząć tworzyć

ladykitchen
Tort Truskawkowa Delicja 158

jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części.Krem czekoladowy:500 ml śmietany kremówki 36%500 g mascarpone200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao4 łyżki

Food Square
Domowy tort Hawana babci Basi ! 268

które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania i troskę upiekłam ten oto tort -Tort Hawana! który polecam wszystkim , nie tylko na Dzień Matki! Składniki na biszkopt : ( tortownica o średnicy :26 cm ) 5 jaj, ( temperatura pokojowa), 1 szklanka mączki ( mąki ziemniaczanej Kupiec), 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delekta(...)już mamy ubitą śmietanę , rozpuszczamy nie zagotowując namoczoną żelatynę , trochę studzimy i letnią wlewamy miksując dalej ubitą śmietanę. Wszystko odkładamy na ok. 30 min do lodówki ,żeby trochę stężało, Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 blaty, nakrapiamy ponczem przygotowanym z 75 ml wody z dodatkiem soku z cytryny lub jasnym kompotem , ( wystarczy po jednej stronie blatu

Pysznosci Babci Basi
tort z lalą 5 166

ubiegły weekend realizowałam kolejne zamówienie na tort z lalą. Wytyczne były dwie: tort ma być owocowy i wg życzenia czteroletniej jubilatki udekorowany tęczowo... Zdecydowałam się na jasny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną (z tego przepisu , tyle, że z podwójnej porcji) . Wierzch za to udekorowałam kremem na zasmażce oraz moją ulubioną masa cukrową . To chyba najbardziej

6niebo
Tort nutellowo-truskawkowy 166

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie wyrasta i nie opada. Muszę przyznać, że masa z nutellą jest dla mnie bardzo pozytywnym odkryciem, jest przepyszna. Polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Biszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka(...)minut. Galaretka nie powinna być całkiem ścięta, gdyż nie sklei się z biszkoptem. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę biszkopta. Dekoracja: 150 g mascarpone 90 ml śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki

Moja Galeria Smaku
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 183

liczę, że następnym razem pójdzie mi zdecydowanie szybciej. Świetny poradnik "Jak zrobić róże z masy cukrowej" znalazłam na tej stronie. Nieskromnie przyznam, że tort wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki, z wyczuwalną pomarańczową nutą. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej(...)Źródło: Pin-up Cake Masa maślana: Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii, miksować do uzyskania puszystości. Można dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao. Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć sokiem z pomarańczy i przełożyć masą czekoladową z musem wg poniższej instrukcji. Zdjęcie dzięki uprzejmości i za zgodą P. Anny Stachury - autorki bloga

Domowa Cookierenka Agi
TORT BIG TRIO 510

Wszystkie części dokładnie wymieszać. Tężejącą masę kakaową wylać na biszkopt, wstawić na około 10 minut do lodówki aby stężała następnie na masę kakaową wylać masę waniliową ponownie wstawić do lodówki na parę minut, na wierz wylać masę malinową i ponownie wstawić do lodówki teraz przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem tort posypałam startą czekoladą oraz udekorowałam kremem rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tort makowy kawowy 158

razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki: Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt makowy 3 duże jajka 90 g cukru pudru 1 ½ łyżki miodu 200 g zmielonego maku Krem kawowy 2 jajka 135 g cukru 1 łyżka ropuszczalnej(...)obręcz zmniejsz do 18 cm. Włóż na dno pierwszy placek i posmaruj większością kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki wraz z resztą masy. Po 20 minutach wyjmij tort i resztę masy. z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pecan. Boki obsyp pokrojonymi pekan. Zmielony mak z paczki zalałam zimnym mlekiem (około

codojedzenia
Orzechowy tort kajmakowy 476

bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min.  Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru(...)śmietany kremówki płatki migdałowe, uprażone na patelni starta czekolada Kajmak podgrzać z kremówką. Ostudzić trochę. Czynność tę należy wykonać na samym końcu jak już mamy przełożony tort kremem. Przygotowanie tortu Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy blat nasączyć ok. 1/3 ponczu. Nałożyć krem (ok. 1/2). Przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć. Nasączamy i nakładamy krem. Na koniec kładziemy trzeci blat. Nasączamy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sposób na smętne jabłka 147

lukami w wiedzy podstawowej (jak wsypiesz od razu całą mąkę, to opadnie; nie otwieraj piekarnika! Opadnie!), to i tak poszło nam całkiem nieźle, a biszkopt jest ogromny i puszysty. Po południu będziemy zmieniać go w tort - mam nadzieję, że z tak samo dobrymi efektami.Póki co - szarlotka być może hiszpańska.Szarlotka hiszpańskaSkładniki:(na tortownicę o średnicy(...)poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj, podczas pieczenia, wykazał się zrozumieniem i powagą, i pozwolił biszkoptowi ładnie urosnąć bez niespodzianek. Minusem braku prądu okazał się brak ciepłej wody, plusem - popołudniowa drzemka, bardzo przyjemna i relaksująca. Mimo wszystko mam nadzieję, że podobne sytuacje będą jak najrzadsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze