biszkopt na tort - 3520 przepisów (strona:126/235)

Ciasto cytrynowo-jagodowe 199

ramach jakichkolwiek uroczystości rodzinnych moim prezentem dla solenizanta, jubilata czy dla osoby, wokół której tworzy się to całe „zamieszanie” jest tort. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że nie zawsze chodzi o ten tradycyjny, na biszkopcie, przełożonymi kilkoma warstwami super kremu i mega dekoracjami na wierzchu. Obchody imienin taty wypadły akurat w jeden z niewielu moich dni wolny

Jacob Tastes
Tort Ambasador 224

wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador: 3 szklanki mleka (750 ml) 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)gorzkiej i 40 g białej) pół szklanki rodzynków bursztynowych (namoczonych w rumie/amaretto lub soku pomarańczowym) pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych migdałów 1 nieduże opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) brzoskwinie z puszki (lub inne owoce – banany, mandarynki) do nasączenia: 100 ml wody + 50 ml rumu lub amaretto lub malibu + 2 łyżki soku z cytryny listonic_type

Poezja smaku
Kokosowy tort Rafaello 129

pyszny i rozpływa się w ustach, że czasami warto zgrzeszyć :). Ja idę zapalać świeczki i śpiewać " Sto Lat" , a Wam niech ślinka cieknie!. Tort pieczony w tortownicach o średnicy 18 i 26 cm. Wszystkie składniki na biszkopt godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki,( jeśli tam są ), ważne aby składniki miały taką samą pokojową temperaturę. Składniki na 6 blatów, 3 duże(...)małe: Ciasto- biszkopt : 13 jajek 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1.  Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Każde ciasto piec oddzielnie, 3 w małej i 3 blaty w dużej tortownicy. Czas pieczenia

Apetyczna babeczka
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 134

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort

Słodki Zakątek
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 135

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort

Słodki Zakątek
Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym 169

maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć   Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 380 ml maślanki(...)blatem. Ponownie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wykładamy pozostały krem na wierzch i boki. Polewamy czekoladowym ganache. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy wedle uznania. The post Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym appeared first on Made

Made By Mom And Son
Tort orzechowy z jabłkami i masą śmietanową 155

swoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko. Składniki (tortownica o średnicy 24cm): Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 5 niedużych jabłek odmiany szara reneta 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki(...)dodać cukier i żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wraz z cukrem i wodą przełożyć na patelnię, chwilę dusić, aby część jabłek się rozpadła, a część pozostała

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Ambasador 146

wykombinować;) Tak powstał moja wersja przepisu na popularny wśród  miłośników ciach wypiek. A Ambasador to baaardzo mocno nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliamii czekoladą. „Pomarańczą na torcie” (że tak to ujmę;)) są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci

Domowe ciasta
Tort z masą orzechową 182

razy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao(...)delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić i pokroić na 3 blaty. 2. Zrobić mocny napar z herbaty i wystudzić. 3. Zrobić masę: śmietanę ubić na sztywno ,dodać cukier, a potem serek i masło orzechowe. 4. Złożyć tort: pierwszy blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 211

pokryła ona całą jego powierzchnię. Na nasączony biszkopt kładziemy dość równą ilość konfitury malinowej, a kolejno schłodzony krem śmietanowy. *Aby wyszło nam to jak najrównomierniej można nakładać przełożenia pomagając sobie obwodem okrągłej formy tortowej - wtedy na pewno nie wyjdziemy również na boki.  Kolejnym krokiem jest wyłożenie na powierzchnię tortu wyrobionego lukru plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej

Symfonia Smaków
CIASTO Z RÓŻĄ 185

Właściwie można by powiedzieć ze to nie ciasto a tort. Chociaż tort kojarzy mi się ze specjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ kremjest połączony z konfiturą różaną, płatki z konfitury zanurzone w kremie  w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli(...)tego biszkoptnasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki

RAROSSA
Tort śmietanowy z owocami 14876

Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą czerwona galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia. Przykrywam trzecim biszkoptem.  3. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Masą smaruję boki i wierzch tortu (ozdabiam brzegi). Na wierzchu tortu układam ulubione owoce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort w 30 minut, jak to zrobić? 136

Prosty i łatwy sposób na wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych.  Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to  pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt itd.  Skład: spody biszkoptowe 2 lub 3 szt., mini murzynki, prince polo, merci, pastylki typu m&m"s, Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru(...)sztywną piankę. Potem przekładamy tą masą biszkopty. Masło roztapiamy i dodajemy kakao z pudrem, mieszamy dokładnie i mamy polewę czekoladową. Na wierzchu  układamy  murzynki i wciskamy  batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą  dookoła boki  naszego  tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi

chleba naszego
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 221

Taki tort upiekłam na 99-te urodziny mojego dziadzia. Jest przy nim bardzo dużo pracy, ale naprawdę warto go zrobić. Wszystkie warstwy i smaki fajnie ze sobą pasują, nie jest ani mdły, ani za słodki, po prostu w sam raz. Gościom bardzo smakował, ale najbardziej zastanawiała wszystkich czekoladowa chrupiąca warstwa. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją w moich słodkich(...)szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki  śniadaniowe czekoladowe kolorowe

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania