Nadchodzący tydzień rozpoczynamy od wpisu na słodko. Chciałabym Wam przedstawić ciasto, którym zachwycałam się w dzieciństwie. Dziś, w czasach tortów z masy marcepanowej, bezglutenowych ciast czekoladowych czy fantazyjnych babeczek może wydawać się „słabe”. Ot, taki biszkopt z masą, wykończony galaretką – placek rodem z PRL-u. Kto pamięta tamte czasy, pamięta również, że słodkości zachwycały właśnie swoją prostotą :) SKŁADNIKI: Na tortownicę
W kuchni KatieWyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Urodziny, to zdecydowanie taka okazja, którą warto celebrować, szczególnie te okrągłe rocznice. Zobaczcie jakim tortem poczęstowałam gości na imprezie z okazji jego 40 urodzin. Nie chwalę się, ale pyszny był.Polecam! Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 4 jajka 10 łyżek mąki(...)kolejny biszkopt, wykladamy kolejną porcję masy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, wykładamy resztę masy. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki *Na drugi dzień ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na boki i wierch tortu. Boki za pomocą szprycy gwiazdki dekorujemy, na wygładzony wierzch układamy w dowolny wzór owoce. * Tort wstawiamy
Z Majeczką w kuchniSzczęśliwego Nowego Roku 2019! Nowy Rok zaczynam bardzo klasycznie przepisem na tradycyjny tort ,,Wieniec z Frankfurtu“ Frankfurter Kranz. Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie najlepszym przepisem na frankfurtcki
dolcevitainmykitchenformy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem czarny bez: Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam, dodaję trochę syropu z bzu, podgrzewam w mikrofali. Żelatynę dodaje do pozostałego syropu(...)schłodzone przekładam do miski i ubijam na sztywno. 1/3 masy odkładam do posmarowania góry i boków tortu. Nie słodzę śmietany bo syrop jest słodki. Do pozostałej śmietany ubitej dodaję syrop lekko tężejący, Saską i mieszam mikserem. Wstawiam do lodówki żeby krem lekko stężał. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam Saską z wodą, smaruję 1/3 kremu, na to konfitura. Kolejny
wesoła kuchniaObiecałam to wrzucam etapy tworzenia tortu lepiej późno niż później :P. Niestety nie jest ukazane jak kolejno były tworzone pingwiny jednak trochę wyobraźni i pracy a na pewno się uda ;)BISZKOPT:5 jajek,3/4 szklanki miałkiego cukru3/4 mąki pszennej1/4 mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami(...)garnuszkiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości.Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy.Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu i boki. Karmel przyklejamy na odrobinę wody lub klej spożywczy.Następnie układamy
Pudełko rozmaitościtort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone, 120 ml napoju mlecznego(...)nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową. Tort przechowujemy w lodówce. Zachęcam
paapilotkaawarto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie (tortownica średnicy 24 cm) Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6 jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 płaska(...)Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny
Kuchnia u Krysiszklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2 łyżki soku z cytryny ("pożyczone" z połowy szklanki) Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :) PRZYGOTOWANIE Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek(...)cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny. Masę dzielimy na 3 części. Nakładamy masę na blaty układając jeden na drugim. Smarujemy też boki tortu. Dekorujemy w/g uznania - możemy obsypać tort startą czekoladą, lub przystroić czekoladowymi ozdobami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - aż masa zastygnie
Moje Kuchenne Rewelacjewypieków nie możemy przegapić takiej okazji jak wykonanie tortu dla zakochanych w PANDACH 💜 🐼 Torcik nie jest niewyobrażalnie trudny ale za to efektowny, dlatego pokazujemy przepis przed ostatecznym świętem aby nie stwarzać Wam wymówki "za mało czasu, może za rok". Za rok to przyjdziemy z nowym przepisem! Powodzenia! 💋 Składniki: Kakaowy biszkopt (śr:18cm) -4 średnie jajka -35g mąki(...)mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Tort oddzielić nożem od boków tortownicy i wyjąć go. Polewę wylać na górę i wyrównać, 2 łyżki polewy zostawić i przyklejać na nią czekoladowe pandy lub inne dekoracje. Gdy góra stężeje wbić malinowe serduszka na wykałaczkach. *biszkopt zmrożony nie wchłonie masy jeśli jest jeszcze zbyt lejąca i sprawi
Candy Pandasktóry spędza sen z powiek wielu osobom za każdym razem. Podaję przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi. Biszkopt z kawałkami gorzkiej czekolady. Biszkopt stracciatella. Jest puszysty, delikatny, nie opada i nadaje się jako baza pod torty lub inne wypieki . Wykonanie tego biszkopta jest bezstresowe. 1 szklanka = 250 ml Składniki 6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki(...)Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę o wymiarach ok. 35 x 25 lub standardową okrągłą tortownicę- pokryj ja papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki, jeśli chcesz biszkopt jasny, bez czekolady- pomiń ten krok.Wymieszaj obie mąki i przesiej je do naczynia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier
Z Kuchni Do Kuchniprzepis był strzałem w dziesiątkę! Jeszcze raz dziękuję aguzji. Już planuję zrobić wersję jasną i być może zrobię sobie porządny tort na własne urodziny za dwa miesiące. :) Jeśli chodzi o tytuł: ciasto upiekłam z okazji dnia kobiet, tzn. sam biszkopt. Masę zrobiłam następnego dnia, więc w sumie zajadaliśmy się nim na dzień mężczyzny. :) Wszystkim bardzo smakowało. Składniki na tortownicę
Anioszek w kuchniCzekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru, ubijamy na sztywno. W miseczce mieszamy żółtka z octem
SMYKWKUCHNITort idealny na Dzień Kobiet dla moich Pań w rodzinie :) Skladniki: Biszkopt: - 5 jajek, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 szklanka cukru, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Krem: - 660 ml śmietany 30%, - 150 g gorzkiej czekolady, - 100 g mlecznej czekolady, - 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 1 łyżeczka żelatyny. Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem na sztywno
Przepisy Mikołajamnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy
Ciastkozercymnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie
Ciastkozercy