czasie na blogu znajdziecie kilka propozycji urodzinowych. Ten tort przygotowała moja Mama na moje 18 urodziny. Był tak piękny, że długo nie mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu i bokach przykleić bezy i jeżyny. Tort można przygotować dzień wcześniej, ale dekorację wykonujemy dopiero przed podaniem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przepis ze strony mojewypieki.com
Chocolate Muffin Blogproszku) aż do uzyskania odpowiedniego koloru. 4. Składanie tortu i ozdabianie Na kartce A4 drukuję obraz jajka, który następnie wycinam z biszkptu. Jajo przekrawamy na pół i nakładamy cały krem z macarpone, na który kładziemy maliny. Biszkoptu nie trzeba nasączać – u nas jedzony był 3 dni i cały czas był wilgotny(...)drugą część biszkoptu. Całość wyrównuję, tak by krem był równomiernie rozłożony przy krawędziach i nie było „dziur”. Przed dekorowaniem, nałożyłam na boki wartswę kremu maślnaego, ale myślę, że nie jest to konieczne. Kremu w rezultacie było nieco za dużo. Korzystając z tylko nr 61, przy pomocy rękawa cukierniczego zdobię tort robiąc szlaczki w poprzek jajka, następnie uzupełniam boki
Bazując na smakupasją, tym co kocham robić. Dziękuję również firmom, które mi zaufały i podjęły współpracę z moim blogiem. A teraz zapraszam na pyszny tort:) Autorką zdjęć jest moja starsza córka, mnie takie śliczne nie wychodzą:) Iza:) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny(...)temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę
Izabelawkuchnizeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy tak dużym cieście biszkopt nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ dolne warstwy mogą za bardzo zgnieść się pod ciężarem górnych i kremu. Potrzebowałam zatem
Ciastkozercypyszny torcik z malinami, nutką kokosu i czekoladkami. Wybaczcie że nie ma zdjęcia z przekroju ale tort był na zamówienie dla znajomych więc rozumiecie że nie mogłam go rozkroić. Zapraszam do wypróbowania bo jak stwierdzili znajomi był bardzo pyszny :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również na posmarowanie boków tortu i do dekoracji. Jeśli chcecie aby wszystko było równe nałóżcie obręcz do tortów. Na paterę układamy ozdobną
Sama słodycz i szczypta chiliświnkami w błocie), pomysł zaczerpnięty z galerii GW.Czerwony koszmarek na dwa latka też był z ciemnego ciasta (raczej biszkopt, ale glowy nie dam).Mam mocne postanowienie, że na każde urodziny córki będę jej piec i zdobić torty wlasnoręcznie. Na razie się udaje :) zobaczymy jak pójdzie dalej.Lukry plastyczne (i żółwiki) kupowałam w tym internetowym sklepie: http://www.tortownia.pl/Czytaj więcej
bistro mamapoście uwielbiam maliny i kiedy tylko mam okazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę na tort malinowy i wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta(...)podłogę. Dzięki temu dziwnemu zabiegowi mamy pewność, że nie zrobi się nam zakalec. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia i rozkrawamy na dwie części. Ktoś kiedyś zapytał mnie co dodaję do biszkoptu, że jest on taki żółty. Zdradzę wam, że sekret tkwi w jajkach od szczęśliwych kur. Poncz 1 kieliszek malinówki 1/2 szklanki herbaty sok z polowy cytryny 1 łyżka cukru Wszystko
Emskie Smakisobie leżał i czekał... aż się doczekał. I szkoda, że tak długo czekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety lekkostrawnej, a krem zrobiony jest na bazie kwaśnego mleka. Polecam:) Składniki na biszkopt(...)czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Wierzch tortu ozdobić malinami i posiekanymi pistacjami. Moje uwagi: 1. Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi paska biszkoptowego. Wówczas przy zwijaniu nie będzie się bardzo "ciapać". 2. Upieczony biszkopt delikatnie nasączyłam przegotowaną wodą z dodatkiem kilku kropli aromatu waniliowego. 3. Pamiętajmy, że zanim zaczniemy ubijać śmietanę
In my kitchenproszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut.Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki. MASA KOKOSOWA Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować.W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować(...)wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać.Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello. Tort schłodzić w lodówce
Kuchnia DanusiPomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem
Czerwień i błękitNiewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru
Kuchnia MagdaLenyNiewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru
Kuchnia MagdaLenyTort ala Prince Polo jest wyjątkowy pod wieloma względami. Po pierwsze jest wyjątkowo pyszny! W środku podzielonego na dwa blaty, czekoladowego biszkoptu – znajdziecie: chrupiacą, orzechową bezę, krem czekoladowy, delikatny krem z utartych na parze żółtek oraz pokruszone wafelki Prince Polo. Do tego mocno czekoladowy wierzch! Mniam 🙂 Po drugie jest wyjątkowo duży i podzielny. […] Artykuł Tort ala Prince Polo
Domowe TortyTort ala Prince Polo jest wyjątkowy pod wieloma względami. Po pierwsze jest wyjątkowo pyszny! W środku podzielonego na dwa blaty, czekoladowego biszkoptu – znajdziecie: chrupiacą, orzechową bezę, krem czekoladowy, delikatny krem z utartych na parze żółtek oraz pokruszone wafelki Prince Polo. Do tego mocno czekoladowy wierzch! Mniam 🙂 Po drugie jest wyjątkowo duży i podzielny. […] Artykuł Tort ala Prince Polo
Domowe Tortypatyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Krem(...)jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu
w mojej kuchni