jest naprawdę pyszne ciasto, ale niesamowicie słodkie i najnormalniej w świecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest
greenscarfcoś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Owsianka chałwowa Kiedy
NiePieprz.plcoś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Owsianka chałwowa Kiedy
NiePieprz.plwyciągamy z piekarnika. Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Owsianka chałwowa Kiedy
NiePieprz.plbiałej czekolady oraz truskawki to dobre połączenie by stworzyć przepyszny tort. Całość ozdobiona fragmentami rozpuszczonej białej czekolady oraz truskawkami. Składniki na biszkopt: 180g masła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek
wysmienityTort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny męża okazał się strzałem w dziesiątkę. Przepyszny. W dodatku w miarę prosty w przygotowaniu, wiec nie powinien nikomu sprawić zbytnich trudności. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMój syn jest właśnie na turnieju scrabblowym, dlatego ja ukradkiem przygotowałam dla Niego tort z okazji Dnia Dziecka:) Symbol K to jego imię:) Składniki Biszkopt 6 jaj o pokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej
AZgotuj!wykonane z połączenia mleka kokosowego i wiórków kokosowych z masą mascarpone i białą czekoladą. Do tego świeże truskawki i mamy połączenie doskonałe. Do dekoracji tortu wspaniale pasują pralinki typu Raffaello i obłożenie z kokosowych wafelków. Biszkopt i masę kokosową można przygotować dzień wcześniej. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Milion SmakówZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.przepis znajdziecie na moim blogu:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.htmlMus jeżynowy:2 galaretki owoce leśne lub wiśnioweopakowanie jeżynJeżyny za pomocą blendera miksujemy
SMYKWKUCHNINarodzenia. Dotąd torty makowe robiłam z suchego maku. Kto robił, ten wie, ile to zachodu z jego moczeniem i przynajmniej trzykrotnym mieleniem. Dzisiaj jednak użyłam gotowej masy Firmy Helio i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie zmielona i do tego jeszcze ma w sobie bakalie. Gorąco polecam. Składniki na biszkopt: 1 puszka masy(...)masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami startej czekolady, oraz pozostałą masą z dodatkiem kakao wyciśniętą ozdobnie szpryca. Na koniec ułożyć
Gosia gotujeTort zrobiłam na urodziny męża, goście byli zachwyceni, bardzo się podobał i wszystkim smakował. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanka mąki ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 1 szklanka(...)ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się za długie, to skracamy je. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, odstawiamy do stężenia, kroimy w kostkę 2x2 cm., układamy na wierzchu wkładając w środek butelkę z alkoholem. Tort mocno schładzamy przed podaniem
Bajeczna KuchniaTort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-) Inspiracja: Moje Wypieki Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 200g Mąka tortowa 200g Krem z białej czekolady i cappuccino Śmietana kremówka 500ml Biała czekolada 200g Cappuccino w proszku 50g Poncz Likier kawowy 0,5 szklanki Woda 2 łyżki Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie) Płatki migdałów […] The post Tort cappuccino
Kulinarne Przebojepłaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę. Wykonanie Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według którego będziemy tworzyć dekorację. Ja wzorowałam się na tym zdjęciu. Z jednego z biszkoptów wycinamy uszy dla naszej myszy. Po wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej. Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu(...)rozsmarowujemy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na gładką masę. Masą maślaną dokładnie posmarować cały tort, boki i wierzch. Wstawić
kulinarnyswiatdomiStary jak świat ale bardzo fajny przepis na orzechowe blaty nie tylko do tortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam
Krakowskie smaki Animąki ziemniaczanej wykonanie: Brzoskwinie miksujemy na mus. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem do przełożenia biszkoptów: 300 ml śmietanki kremówki 400 g serka mascarpone 80-100 g białej czekolady wykonanie: Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy(...)czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje
Domowy Smak Jedzenia