Tort przygotowany dla kolegi na jego 16 urodziny. Sto lat Paweł! 🙂 16th Birthday cake for a friend. Best wishes Paweł! 🙂 Składniki: PROSTOKĄTNY BISZKOPT z tego przepisu -> KLIK WANILIOWY KREM MAŚLANY z tego przepisu -> KLIK LEMON CURD – KREM CYTRYNOWY z tego przepisu -> KLIK truskawki „coś” do ozdobienia wierzchu tortu* wyrównaj [...] Artykuł TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM
SandraFrej.comPuszka ananasa i spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży
Moje Małe Czarowanierozpływający się w ustach tort Rafaello w wersji z truskawkami. Ciasta o smaku pralinek Rafaello należą chyba do jednych z najpopularniejszych, co raczej nie może dziwić. Przepis na ten tort pochodzi z bloga Kwestia Smaku ( link do oryginału ), ja jednak go nieco zmodyfikowałam. Główna różnica to krem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone(...)oczywiście świeżymi truskawkami oraz ostatnią nowością - pralinkami Rafaello o smaku malinowym (szkoda, że nie powstała wersja truskawkowa). Taki tort można zrobić na każdą imprezę, czy święta, ale i na zwykły weekend będzie jak znalazł ;) Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 6 jajka 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka
Healthy food explorerprzepis na tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co męża. Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;) Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie. Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem(...)koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem
Krakowskie smaki Aniwybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Skladniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej (50 g jasnej + 50 g pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na biszkopt: 4 jajka(...)kruchym spodzie posmarowanym dżemem ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i posmarować 1/3 kremu. Torcik przykryć trzecim blatem biszkoptu. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek na zrobienie rozetek, resztą posmarować górę i boki tortu w małym garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną czekoladę wylać na górę tortu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tortu? No PEWNIE!:)Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort.Przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę cierpliwości- jak chyba każdy tort.Ale zachęcam Was do spróbowania bo świetnie wygląda, a co ważniejsze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)Przepis pochodzi ze strony Pokochaj gotowanie, z moimi niewielkimi modyfikacjami.Tortownica o średnicy 24cm. Składniki:Biszkopt:6 jajekszklanka cukruszklanka mąki(...)koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem.Drugi blat nasączamy i smarujemy połową kremu białego
Czerwona Porzeczkasposób i dlatego właśnie dział taki powstał. Moje torty nadal pozostają domowymi amatorskimi tortami, w których jednak jest jeden ważny składnik – serce :) Tort Kraina Lodu powstał ze złożenia 4 biszkoptowych blatów o średnicy 22 cm (każdy biszkopt z 2 jajek) przełożonych masami. Po przełożeniu wstawiłam go na godzinę do lodówki i dopiero potem nieco ścięłam górny biszkopt, by kształtem przypominał(...)żeby nie było za dużo czyszczenia i włożyłam w przygotowane otwory. Po przymierzeniu lalki wyciągnęłam. Całość cienko przesmarowałam pozostałością masy z przełożenia. Dekorację wykonałam następnego dnia, kiedy masa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję
Trzeci talerzWszystkich Smakoszy Kawy :) Składniki:Biszkopt:- 40 g drobno posiekanych migdałów- 100 g mąki- 5 jaj- 80 g cukru- 20 g margarynyMasa:-500 ml mleka- 70 g cukru- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 20 g mąki kukurydzianej- 2 żółtka- 250 g masła- 50 g cukru pudru- 1/2 kieliszka likieru kawowego- 3 bananyPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu i schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchnizestawionych ze sobą warstw domowego biszkoptu, delikatnego kremu i galaretki, składa się na wyjątkowo smaczną całość. Mimo, że ciasto prezentuje się wyjątkowo efektownie, to w prosty sposób przygotujecie je w swoim domu (poniżej przepis w formie krok po kroku + zdjęcia). Zapraszam do przepisu […] Artykuł Kawowe ciasto z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydodatkiem mleka. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać roztopioną czekoladę, miksować do uzyskania puszystości. Z kwadratowego biszkoptu wyciąć pożądany kształt. Biszkopty przekroić na równe blaty, nasączyć ponczem i przełożyć masą czekoladową. Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień
Domowa Cookierenka Agiportu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć(...)krążek i rozsmaruj kolejn ą warstwę kremu kawowego. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, udekoruj resztą kremu przy użyciu rękawa cukierniczego.** Możesz dodatkowo wykonać wzorki z rozpuszczonej czekolady przy pomocy łyżeczki. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki. *Największa trudność w przygotowaniu tortu moka polega na odpowiednim przygotowaniu kremu maślanego. Masło do sporządzenia kremu powinno
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziesiejszy wpis bedzie o kulinarnych wpadkach i niepowodzeniach, ktore mozna obrocic w sukces.Co jakis czas rodzina niby to od niechcenia rzuca tekst "moze upieczesz jakis dobry tort?" Przewaznie udaje mi sie czyms wykrecic, szczegolnie teraz gdy moj piekarnik nie zawsze chce za mna wspolpracowac. Czasem, szczegolnie przy jakiejs okazji na nic zdaja sie wykrety. Sama dochodze do wniosku(...)wiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz.Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja.Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy rzut oka wygladalo calkiem przyzwoicie. Drugi rzut oka sprawil, ze wpadlam w panike, bo ciasto okazalo
Przysmaki Karolkibędzie niespodzianka :)Wracając do tortu, przekroju nie ma, gdyż piekłam go dla pewnego sympatycznego 5 latka i tort pojechał na imprezkę. Jedyne co mogę pokazać to założone warstwy. Dlaczego w przepisie napisałam "dzielimy na trzy równe blaty"? Już wyjaśniam. Ja upiekłam dwa biszkopty z przepisu, który widzicie niżej, czyli miałam 6 warstw, choć potrzebowałam jedynie 4 warstwy. Co zrobiłam(...)czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki. Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym kremem. Boki obłożyłam wafelkami w czekoladzie, obwiązałam je niebieską wstążką. Na wierzch wysypałam cukierki
Blondynka GotujeKochani- nareszcie zebrałam się do publikacji nowego przepisu, a raczej wreszcie jestem w stanie J Ostatnio trochę przychorowałam, ale powoli wracam do żywych i śpieszę z
Domowe ciasta1-3 lutego znów poprowadziłam kolejny kurs cukierniczy. Tym razem z stricte babskim gronie – cudownych dziewczyn pełnych pasji i miłości do tego, co robią! Mam
Ostra na Słodko