prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka. Pianka z „prądem” J Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe ciastaświątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Słodki Pomysłkokosowe. Gotujemy ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony biszkopt wykładamy ostygłą masę. Ciasto chowamy do lodówki na około 4 godziny. Mojego tort udekorowałam kuleczkami z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Dla miłośników kokosa to idealne połączenie :) Smacznego
Health-Fit-Lifeciasto wymyśliłam spontanicznie i baaardzo dawno... Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa
Di gotujeUwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku
Kulinarna (nie)codziennośćDzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami. Pyszny tort na wyjątkowe okazje. Jego wyjątkowy smak to bita śmietana z adwokatem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki octu Białka ubijamy na sztywno
Pyszności Słodkościtylko goście, klienci i pani z telewizji, ale też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę dżemu śliwkowego, na dżem rozkładamy 1/3 kremu śmietanowego. Przykładamy środkowym blatem, powtarzamy czynności. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki torcika (można
Kolorowy Przepisownikprzygotowałam w formie tortu urodzinowego. Połączenie smaków wręcz idealne i nie za słodkie, jednak sprawiające ogromną radość podniebienia. Rodzina jest liczna, więc tort był prostokątny, wypiekany w formie o wymiarach 39 x 23 cm. Składniki: biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu/octu szczypta
Niezły Młynekpora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI:* jajka – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka – 3/4 szkl* mąka
Ostra na SłodkoDzisiaj są moje urodziny dlatego chciałam dodać post z wykonanymi przeze mnie potrawami na tą okazję. Wiadomo, że na każdych urodzinach główną atrakcją jest tort
Klaudynkowa kuchniaprzygotowany na specjalne zamówienie - na uczczenie znalezienia idealnej nieruchomości, która ma być dalszą lokatą kapitału, a to wszystko dzięki http://www.jestem-rentierem.pl/ :) Tort również dzięki nim, w końcu tak udaną współpracę należy odpowiednio uczcić ;) Składniki na 2 kolorowe biszkopty: 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty. Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny + mocna herbata z cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić
Domowa cukiernia EwyPrzygotowanie tego tortu zajęło mi 3 godziny . Dekoracja koło 30 minut :). Całość wyszła bardzo fajnie , a maliny idealnie wpasowały się do niego :) Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej typ 500 Klos-pol proszek do pieczenia szczypta ksylitol 100 gram Klos-pol Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal(...)śmietaną do misy i miksuje pomału 2 minuty. Smaruje blaty biszkoptu śmietaną i przekładam malinami, następnie smaruje boki i górę i wstawiam do lodówki . Resztę śmietany przekładam do rękawa cukierniczego i na chwile wkładam do lodówki. W tym czasie co się chłodzi tort wlewam do misy śmietanę ( 330 ml) i miksuje ja z 1 łyżka ksylitolu na sztywno
Różowa kuchniajego również nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut). Ciasto wyrosło(...)amaretti miało 200g. Kilka ciastek (14 sztuk) odłożyłam do dekoracji, resztę zmieliłam. Jedną szklankę odłożyłam (po 1/2 szklanki do ciasta i do masy), a resztą obsypałam wierzch i boki tortu. Wierzch dodatkowo posypałam też niewielką ilością zmielonych migdałów. Źródło
Smaki Na Talerzu