znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci na swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej
Słodka Stronaprzygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna. Bardzo polecam. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku(...)przesianą przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt
Krokusowy DomJuż wkrótce Dzień Dziecka:) Pamiętacie? Mój synek nie da mi zapomnieć! Dla małego wielbiciela piłki nożnej polecam pyszny tort z niebiańskim kremem czekoladowym w kształcie boiska. Myślę, że duzi kibice też nie pogardzą takim ciachem:) Biszkopt:7 jajek,1 i 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)rozpuścić w łyżeczce gorącej wody (można to pominąć jeśli ktoś chce), dodać do utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Utrzeć na jednolitą masę. Herbatą nasączyć wszystkie warstwy biszkoptu, następnie przełożyć kremem. Wierzch: 250g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix, szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego, 5 łyżek zielonych wiórków kokosowych, lukier
Z miłości do słodkościprzypadku też tak było!. Wspaniały, lekki z porzeczkami w syropie. Możecie zrobić jeden lub dwa poziomy, przepis podaję na duży, piętrowy tort. Dolna część pieczona w tortownicy o średnicy 26 cm, góra 19 cm. Jajka do biszkoptu wyjmijcie z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem żeby miały temperaturę pokojową tak jak pozostałe składniki. Przepis podaję na jeden blat(...)dodajemy ocet oraz pianę z białek. Mieszamy do połączenia się składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane są tłuszczem. Biszkopt pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 170 C. Każdy blat na spód pieczemy oddzielnie. Na górę tę samą ilość ciasta pieczemy w małej tortownicy i po wystudzeniu przekrawamy
Apetyczna babeczkabiszkopt : 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez
Kolorowa kuchnia ElkiDługo szukałam przepisu na biszkopt idealny. Nie za suchy, nie gumowy, tylko taki puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. No i znalazłam! A
Rozpustne gotowanie25 dag serka mascarpone 15 dag kruchych podłużnych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru kawa rozpuszczalna kakao, migdały w płatkach lub zmielone, krokant orzechowy i inne…według
Humanistka w kuchnizapewne znane i lubiane przez niejednego z Was. Mi znana jest wersja bez pieczenia jak i na ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym(...)licząc kawałków, które podkradł mój mąż) na urodziny do synusia i córusi koleżanki. A niebawem na blogu ukaże się również tort i babeczki, które zrobiliśmy na tą samą okazję Ciasto warte uwagi i polecenia. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno
Made By Mom And Sonodpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortynaszych preferencji smakowych - my dałyśmy około 50 g). Miksujemy.2. Chłodzimy.Gdy wszystkie "części" mamy schłodzone, składamy torcik. Na biszkopt dajemy masę migdałową, na nią bezę a następnie masę kawową. Biszkoptu nie nasączałyśmy. Górę posypałyśmy startą czekoladą.Torcik musi wylądować w lodówce bo przez ilość mas może się rozjechać :)Nie oszukujmy się - za sprawą wyglądu torcik nie wznosi nas na wyżyny(...)pokusiła się nawet o uszczypliwe uwagi ani porozumiewawcze uśmiechy, więc musiało być dobrze! Serio, serio, nie było uwag. Nawet kolorystyka masy została przemilczana. Czyli polecamy!Kawoszu, miłośniku migdałów, wielbicielu tortów i innych słodkości - jeśli chciałbyś być na bieżąco:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujswojego urodzinowego tortu. Miała być czekolada, mały być różyczki oraz napis. Dostałam nawet rysunek jak tort ma wyglądać. Na szczęście efekt finalny zadowolił małą jubilatkę. Na szczęście, bo oczywiście przygody musiały być. Biszkopty nie wyrosły tak jak powinny. Dlatego zamiast jednego, przekrojonego na 3 - 4 części, musiałam upiec 2, każdy przekrojony na pół(...)czekoladę i razem mieszamy, aby całość się dokładnie połączyła. Dodajemy do tego 150 g ubitej śmietany i łączymy w całość. Połowę tej masy wykładamy na pierwszy blat biszkoptu (blaty nasączyłam herbatą). Kładziemy drugi blat biszkoptowy. W drugiej misce z mascarpone rozkruszamy chałwę i mieszamy robotem. Dodajemy 2 -3 łyżki ubitej śmietany i mieszamy. Wykładamy
Sto kolorów kuchnibezbłędny, to z dekoracją mam już problem. :D Takim sposobem powstają mega smaczne, ale pokraczne dzieła. Ale w tym torcie na szczęście liczyło się wnętrze i to ono gwarantuje "efekt WOW!". Udało się - chrześniak był zachwycony, więc ja byłam szczęśliwa. :) Biszkopty pieczemy w formie prostokątnej o wymiarach dolnych ok. 33x25 cm i górnych ok. 35x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)tylko dno). Kolorowy biszkopt (3 blaty): 4 duże jajka x 3 (w temperaturze pokojowej) 150 g drobnego cukru do wypieków x 3 100 g mąki pszennej x 3 40 g mąki ziemniaczanej x 3 barwniki spożywcze Z podanych ilości pieczemy 3 blaty. Tort jest bardzo duży - waży ok. 5 kg. Oczywiście możecie upiec tylko 2 blaty, ale należy wtedy zmniejszyć
Cooking Monsterskładnikiciasto* 6 białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki
Mix smakuTort na urodziny dla gracza w szachy lub na jakieś inne wyjątkowe okazje. Bardzo ładnie się prezentuje, super smakuje jest po prostu wyjątkowy:) Składniki Biszkopt 7 jajek wiejskich dużych lub 8 małych 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki mąki 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Krem do … Czytaj dalej Tort szachownica
gotuj ze mnąSkładniki: 7 jajek 1 szkl. cukru ( do ciasta) 2/3 szkl. kakao 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek likieru wiśniowego 800 ml kremówki 1/3
Konrad Gotuje