się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek
BaRepasżołądkowa zawitała i do nas, na szczęście już o niej zapomnieliśmy ;) A teraz do rzeczy;) Przez weekend miałam przyjemność przygotować tort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, motyw Kraina Lodu:) O to co mi wyszło;) Składniki: 1 litr śmietanki kremówki 36 % 3- 4 łyżki cukru pudru
Krakowskie smaki AniNiezwykle delikatna pianka brzoskwiniowo smietankowa na puszystym biszkopcie. Dodatek całych brzoskwiń tylko uwydatnia smak. Polecam na wszystkie mniejsze i wieksze przyjęcia. Składniki:biszkopt:4 jajkapół
Z Majeczką w kuchniletnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest zbyt łasy, po kilku dniach stwierdził: "Zjadłbym jeszcze troszkę tego tortu, co już go nie ma" :) ...jak widać zapisał się dobrze(...)biszkopt był wg przepisu mamusi :)Składniki:5 jaj (żółtka osobno od białek),1 szklanka cukru,3/4 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki oleju,Uwaga! wszystkie składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać
Delicious Titbitsznów obchodzę kolejne osiemnaste urodziny :) W związku z tym zapraszam na mój urodzinowy tort, lekki, delikatny, bezalkoholowy, ozdobiony własnoręcznie wykonanymi różyczkami z czekolady plastycznej KLIK . Smacznego :) BISZKOPT: 6 jajek rozmiar L 15 dag cukru pudru 8 dag mąki pszennej tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu(...)jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam z tortownicy i dostudziłam na kratce kuchennej. Na drugi dzień przekroiłam biszkopt poziomo na trzy blaty. Tym razem zrobiłam to tak: nadkroiłam biszkopt dookoła nożem piłką, a następnie w nacięciu umieściłam żyłkę, skrzyżowałam jej końce i pociągnęłam. PONCZ: Syrop z brzoskwiń wymieszałam z wodą. Nie dodawałam alkoholu, ale kieliszeczek wódki nie zaszkodzi. PRZEŁOŻENIE
Kuchenne zapiski Edytyrozpoczęcie sezonu malinowego na moim blogu - pyszny tort czekoladowo - malinowy :). Wykonałam go na mocno czekoladowym cieście, które nie wyrasta tak bardzo jak biszkopt i jest od niego cięższe, ale do kremu na bazie frużeliny i serka mascarpone pasuje idealnie. No i jest bardzo wilgotne, dlatego nie wymaga dużej ilości nasączenia ( całkiem z nasączenia nie chciałam rezygnować, bo krem jest(...)tych, które nie oddają swojej wilgoci do ciasta ). Frużelinę malinową jak i samo ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, znacznie skróci to czas pracy przy torcie. Tort jest nie za słodki, wspaniale komponują się w nim smaki czekolady i malin. Posiada jeszcze jedną ogromną zaletę - świetnie się kroi, na równiutkie, eleganckie kawałki :). Skusicie się? ;). Ciasto czekoladowe: 170 g mąki pszennej tortowej
Opowieści z piekarnikakremu. Połóż kolejny blat biszkoptu delikatnie dociskając do poprzedniej warstwy i postąp z nim tak samo jak z poprzednim. Następnie ułóż ostatni blat biszkoptu, jego wierzch posmaruj kremem i ułóż na nim najładniejszą ze wszystkich bez. Tort nadaje się od razu do podania natomiast można go schłodzić w lodówce – będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasię przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam
To co kochamśmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy. Składniki na biszkopt : 3 jaja L mąka pszenna 2 łyżki mąka ziemniaczana 1.1/2 łyżki cukier 1 łyżka Dodatkowo: krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt mleko ( jest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji rękaw cukierniczy
Różowa kuchniakremówki 30 % 20 dkg truskawek 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego 1/2 galaretki truskawkowej 20 dkg truskawek poncz: 1/2 szklanki wina czerwonego 1/2 szklanki herbaty 100 g migdałów tartych Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam(...)smarować. Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat układam w formie w której piekłam. Nasączam go ponczem, smaruję częścią kremu, wykładam warstwę maślankową na środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami. Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuje i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam
wesoła kuchniaNapełnij dom aromatem sezonowego ciasta! Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu(...)Jest proste w przygotowaniu. W oryginale ciasto ma kształt prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm. 1 szklanka to 250 ml tortownica ma średnicę 27 cm Składniki na biszkopt 6 świeżych wiejskich jaj o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi 2 łyżki wody
Z Kuchni Do KuchniTakie cudeńko przygotowywałam mojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: biszkopt czekoladowy 9 jajek 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa owocowa Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką
Niezły Młynekdlatego, że po wszystkim został rozkrojony i podzielony na osoby zaangażowane. Wszystkie potwierdziły, że biszkopt z mąki kasztanowej jest bardzo smaczny, delikatny i słodszy (ta mąka jak żadna inna podbija słodycz wypieku). Całość wypadła tak dobrze, że tydzień później upieczony został bardzo podobny tort kasztanowy na inną imprezkę i również zbierał pozytywne recenzje. Nawet Pani z celiakią była bardzo zadowolona
Candy Pandasżyciem 😉 Dlatego dziś proponujemy tort a właściwie wieżę, której bronią pandki 😤 Tort jest nietypowy, ponieważ nie posiada poziomych warstw a pionowe co dodatkowo dziwi gości. Musimy dodać, że mąka z ciecierzycy nie tylko świetnie nadaje się do ciasteczek zachowując ich kruchość, ale także sprawdza się w bezglutenowych biszkoptach nadając im nieco wilgotności a przy tym są zwarte. Niektóre warte uwagi(...)Odstawić do wystygnięcia. kliknij aby powiększyć Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Ściąć górę i wyciąć w środku równe koła (jako szablon dobrać mały talerzyk i szklankę ;). Z wyciętych fragmentów ściąć nieco doły i wyłożyć nimi dno (jak na zdjęciu powyżej). Z wyciętych okręgów można zrobić również piętro tortu. CZEKOLADOWE NADZIENIE Tofu, napój kokosowy, banan
Candy Pandasjakoś kilka razy do roku obchodzi pierwsze urodziny :-) :-) :-) Ale cóż, czego się nie robi dla dziecka... Dlatego pieczemy razem te mini torty - dziś był np. malinowy w stylu naked - przynajmniej deser dla trzech osób jest jak znalazł... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami, a następnie czynność powtarzamy z trzecim krążkiem. Śmietanę, która wypłynęła między krążkami w trakcie przekładania delikatnie obsmarowujemy dookoła tortu. Wierzch ozdabiamy malinami i posypką albo
Czary - gary w kuchni