To już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i
Malinowo w kuchniKto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki na
Kulinarna (nie)codziennośćPrzepyszny tortcik, który wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu - cała filozofia polega na upieczeniu biszkopta, który wychodzi puszysty i smakowity. A pozostałe rzeczy to już nie
Wielopokoleniowoparze aż zgęstnieją, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy, powoli dodając przestudzoną masę jajeczną oraz kawę i spirytus. Upieczone i przestudzone biszkopty przekrawamy na pół, nasączmy ponczem i przekładamy masą. Wierzch tortu dekorujemy połówkami orzechów włoskich
Zainspirowana w kuchniurodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello. Trochę pomyślałam co taki tort mieć powinien i wyszło, że powinien być właśnie taki : biszkopt : 6 jajek 0,75 szkl mąki pszennej 0,75 szkl cukru beza : 2 białka 0,5 szkl mielonych migdałów 0,25 szkl cukru pudru 50 g migdałów bez skóry ( u mnie pokrojone
Polska Zupawstyd po prostu. Ale oczywiście Madzia stanęła na wysokości zadania. Jak zwykle zresztą. Po pracy poleciała na zakupy, kupiła co trzeba i wykręciła tort szpinakowy! Ha, wiecie jaki dobry? Serio! Takie jakby połączenie biszkoptu ze szpinakiem, naprawdę niesamowity smak. Madzia ma ostatnio klimaty na takie dziwne i niezwykle trafne łączenie smaków. Ale przejdźmy do rzecz, bo tak jak pisałem
Marder&Marder Manufacturezamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać
Pink Envelopezamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda
pink envelopezagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała. Smacznego
kgwjanczewowiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2
Ciastkozercymną, a przed Wami - tort wyzwanie, tort wyczynowy, tort bardzo zdrowy i pyszny! Zleciłam sobie wykonanie ciasta bez zbóż i cukru. Wykonać tort bez glutenu jest wyzwaniem, a bez zbóż ... wyczynem. Jako bazę do biszkoptu wybrałam mąkę kasztanową i kokosową. Ta pierwsza to debiutant w mojej kuchni. Cholernie droga, a niebiańsko pyszna. Pokochałam jej słodki, orzechowy smak. Warto wyrzec się(...)chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci ciężko o piękna stylizację. W moich przepisach i zdjęciach nie chodzi
Jeść, by żyć w zdrowiuuroczej nazwie " pupcia zająca ". W tym roku jesteśmy level wyżej i zając wyszedł z norki pokazując swój łepek ;) Mimo iż tort wygląda na dość pracochłonny to gorąco zachęcamy do zmierzenia się z nim bo efekt jest niezapomniany! :) Składniki: Biszkopt (tortownica śr: 18 cm + 2 muffinki) -4 duże jajka -50g mąki kukurydzianej -40g skrobi z tapioki (lub kukurydziana/ziemniaczana(...)dwóch foremkach do muffinek. Po wystudzeniu uformować głowę i pyszczek oraz łapki. Głowę podzielić na kilka blatów. Biszkopt kakaowy nasączyć, przełożyć kremami i dżemem (u nas był jeszcze banan w plasterkach). Głowę również tak przygotować i ułożyć na górze kakaowego tortu (można umocować ją długą wykałaczką). Odcedzonym jogurtem greckim pokryć głowę i posypać wiórkami. Pokruszonymi kakaowymi muffinkami uformować „ziemie” wokół
Candy Pandasmiałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam
Made By Mom And Sontemu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki(...)Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce. tort z kiwi
Bon Appetit Małgorzatyżółtek 1 jajko 1 szkl. cukru 1 masło 2 szkl. mleka w proszku 4 serki homogenizowane waniliowe 4 łyżeczki żelatyny 2 paczki biszkoptów kawa cappucino Sposób przygowania: Żółtka, jajko i cukier ubić na parze jak do tortu. Masło utrzeć z ubitymi jajkami. Dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Zrobić mocną
Cukiernia Pychotki