Obiecany przepis na mega pyszny torcik potrójnie orzechowy. Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy mam chyba problem z orzechami. Do przygotowania biszkoptu na tortownice 26-28cm potrzeba nam: 8 jajek 1 szklanka cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego 50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów
Kuba GotujeStudzimy, pozostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z ubitą śmietanką. Takim kremem od razu przekładamy biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki. Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego rodzaju czekoladki, orzeszki w czekoladzie, szyszki w karmelu. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną Do przełożenia: dowolna masa, np. karpatkowa lub masa kajmakowa z puszki, albo masa do tortów Dodatkowo: ok. 3 50 g masy cukrowej, kolory dowolne Przygotowanie: Biszkopt: Na początku zabieramy się do upieczenia biszkoptu, przepis tutaj . Po ostudzeniu można wycinać kółka. Część wycięłam okrągłą wykrawaczką o śr. 85 mm, część
Domowa Cookierenka AgiWyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny(...)dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać a następnie delikatnie wymieszać z pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia
Smakołyki Asijednej porcji rozkoszy! A zatem Kochani: Głowę w bzy - na stracenie, W szalejące więzienie, W zapach, w perły i dreszcze! Rwijcie, nieście mi jeszcze! Ten tort bezowy jest właściwie efektem ubocznym, a ściślej mówiąc efektem recyclingu składników, jakie pozostały po świętach i przyjęciu urodzinowym dla mojej Mamy. Nie był w planach, a jednak krok po kroku(...)prezencie od pewnej zaprzyjaźnionej osoby, więc przestałam ją robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie
KUCHARNIAMasa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą mamy gotowy, wyśmienity tort, który nie wymaga jakiś wyjątkowych ozdób, bo ma wyjątkowy smak. Sprawdzony w mojej rodzinie już od kilkunastu lat.. pojawia sie na większości uroczystości i znika do ostatniego kawałka. Polecam
Kuchnia z widokiem na ogródTort przygotowany na 18-stkę syna mojej koleżanki. Prosty, domowy i podobno pyszny. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 małe śmietany kremówki * 2 śmietan-fixy * 2 łyżki cukru pudru * szklanka soku pomarańczowego * słoiczek dżemu malinowego albo wiśniowego * 200g gorzkiej czekolady * mała krem ówka * owoce do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blat , każdy nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć
Magiczne Życie MartyJutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchniJutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchnijest bardzo smaczny i w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Idealny na letnie uroczystości, ja przygotowałam go na urodziny męża. Do dekoracji użyłam produktów od firmy Cukieteria . Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku bo pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany(...)puder mieszamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy. Dolny blat układamy na podkładzie pod tort, wykładamy połowę tężejącego musu, wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do całkowitego stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą część musu, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem, lekko
Bajeczna KuchniaCzekoladowy tort ala Ferrero Rocher jest wyjatkowo dostojny i naprawde pyszny. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzeszków laskowych, przełożony kremem ala Ferrero Rocher (zrobiony na bazie śmietany kremówki, mlecznej oraz gorzkiej czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo […] Artykuł Tort
Domowe Tortypyszny tort, to połączenie słodyczy ciemnej oraz białej czekolady, delikatnie przełamanej świeżością truskawek. Czekoladowy biszkopt, przełożony krem z białej czekolady oraz truskawkami, a w elemencie ozdoby białe i ciemne kropelki czekoladowe, bita śmietana oraz obtoczone w czekoladzie truskawki. Tęsknicie za latem?! Czekoladowy tort z truskawkami to takie pyszne i miłe wspomnienie lata. Czekoladowe kompozycje […] Artykuł Czekoladowy tort z truskawkami
Domowe TortyTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3(...)ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku
CoolinarniePLpropozycja na słodko :). A jest to tort na urodziny/imieniny. Miał być szwarcwaldzki, ale minimalnie zmodyfikowany, więc po prostu jest to przepyszny tort, nie jest za słodki, więc chętnie się go je. Nie przedłużając już zapraszam poniżej na przepis :) Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)nasączamy sokiem, następnie smarujemy cieniutką warstwą dżemu, a następnie wykładamy ¼ masy śmietanowej , przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy maliny. Tort wstawiamy
Gotuj z Mąkąwszystkich fanów słodkości polecam ten słonecznikowy tort. Chrupkość słonecznika przełamują smak śmietanki z kajmakiem. Czekoladowy biszkopt jest dopełnieniem całości. Znakomicie smakuje delikatnie zmrożony! Biszkopt: 125 g margaryny 60 g gorzkiej czekolady 85% 2 łyżki kakao 2 jajka 0,5 szklanki białego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
VioletoweKucharzenie