powstał szybki tort z owocami. Najprostszy jaki zdarzyło mi się robić, choć wcale nie mniej smaczny od innych. Czasami w prostocie siła :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki(...)koniec dodając mascarpone i cukier. Próbujemy i dosładzamy według preferencji. Zaparzamy silną herbatę.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Układamy blat na paterze, polewamy herbatą, nakładamy 1/2 kremu i dodajemy owoce. Nakładamy blat i ponownie nasączamy herbatą, dodajemy krem i owoce. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówtylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem
Na słodko lub wytrawnienadchodzące Walentynki w ymyśliłam taki deser bez pieczenia i zrobiłam w formie tortu . Nie jest jakiś trudny w wykonaniu, tylko trochę czasochłonny. Serduszka wycięłam z galaretki i to trochę trwało. Jednak warto przygotować taki przysmak dla najbliższych. Obiecuję że nie tylko wyglądem ale i smakiem zaskoczycie nie jedną osobę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 22 CM: NA SERCA 2 wiśniowe(...)galaretkę i wyrównujemy. Do pozostałej masy wsypujemy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką. Wlewamy połowę masy, wyrównujemy oraz układamy pokrojoną galaretkę. Zalewamy ją pozostałą masą. Biszkopty dobrze nasączamy w kawie i układamy na torcie wypukłą stroną w krem, jeśli trzeba docinamy. Tort nakrywamy folią i chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia delikatnie obkrawamy boki tortu, odpinamy tortownicę
Pani na deserDziadków z okazji ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia stu lat życia w zdrowiu i szczęściu. Dla Was dzisiaj torcik czekoladowo - miętowy. Niebo w gębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki(...)upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Z kremu odkładamy taką część, by wystarczyła na dekorację tortu. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go posłodzoną miętową herbatą
Smak mojej kuchniprzepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju(...)budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ucieram miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń, dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pokruszoną chałwę i znów chwilę miksuję. Składam tort układając na talerzu kolejno: - krążek ciasta nasączony kawą z alkoholem i cukrem - 1/4 część kremu - nasączone ciasto - 1/4 kremu - bezy - ściśle jeden obok drugiego - 1/4 kremu - nasączone ciasto
babka w formieW inogrona... zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie
Food SquareRolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa
Pink EnvelopeRolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa
Pink Envelopemogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach
sierotka maRysia w kuchnibitą śmietaną i mascarpone.... Może ktoś się skusi ? Osobiście jestem z mojego wypieku zadowolona bo to 'WOW' najbliższych i przyjaciół jest największą nagrodą :) Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone SKŁADNIKI biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli I warstwa(...)słoiczka konfitur malinowych 400 g malin 1 czerwona galaretka 380 g śmietany 30% 400 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 małe opakowania fix do śmietany Wierzch tortu 500 g śmietany 30% 2-3 fix małe opakowania do śmietany 1 łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje: perełki, motylki kwiatuszki, literki itp PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza(...)500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm
Raj dla Podniebieniafantazja:) Wartości odżywcze na całość: 1537 kcal w tym: B: 67 g; W: 78, T: 110 g. Do wartości odżywczych nie wliczam dekoracji tortu. Czas wykonania: 60 minut Składniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 4 białka jaja - 160 g zmielonych z łupinkami migdałów - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła Masa - 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego - 2-3 łyżki(...)kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie dodajemy do masy. Wsypujemy kakao oraz zmielone orzechy. Wszystko chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy krążek wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugim kawałkiem. Resztą masy smarujemy wierzch i brzegi ciasta. Dodatkowo boki tortu możemy udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać zmielonymi orzeszkami. Smacznego
Health-Fit-LifePyszny i bardzo efektowny tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym oraz dżemem truskawkowym . Delikatny, nie za słodki po prostu idealny. Dziś przepis z krótkim filmikiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 8 dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego(...)pierwszy biszkopt. Następnie wykładamy 1/3 część kremu. Przykładamy drugim biszkoptem. Ponownie nasączamy, smarujemy pozostałym dżemem oraz kolejna 1/3 kremu, rozsmarowujemy i nakładamy 3 biszkopt. Wierzch biszkopta nasączamy. Pozostałym kremem równo smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wstawiamy do lodówki. KREM DO DEKORACJI: Białka razem z cukrem umieszczamy w misce nad parą. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą miksera białka
Pani na deserulubione smaki, męskie smaki J Główną rolę gra tutaj mocne alkoholowe nasączenie z dodatkiem mocnej kawy. Całość wykonana na mocnokakaowym biszkopcie, przełożona dwoma rodzajami mas: kremu a’la milky way oraz orzechowego. Jedynym owocowym akcentem w tym torcie są słodkie wiśnie przesmażone w cukrze. To tort bardzo słodki i bardzo mocno nasączony, sycący i według Jubilata był najlepszy;) Według mnie
Domowe ciastaakompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm Biszkopt(...)pomocą noża, a następnie podziel na 4 blaty. (Więcej rad jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj ). Bita śmietana Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone. Poncz W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Tort Ułóż pierwszy blat na paterze lub talerzyku. Nasącz go częścią ponczu, a następnie posmaruj jedną czwartą
Food Square