Dziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)zamrażarki na 30-40 minut żeby się schłodziła, będzie lepiej się ścierała i nie będzie tak mocno roztapiać w rękach :). "Składanie" tortu: Na paterę lub jeśli robicie na typowej podstawce pod ciasto robimy malutkiego kleksa pod biszkopt, dzięki temu podstawa biszkoptu nie będzie się zsuwać, a będzie się trzymać podstawy bo po prostu się przyklei :). A więc przechodząc do rzeczy
Gotuj z Mąkąszczególne okazje. Tort węgierski był przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować(...)końcu się odważyłam i oto efekt. Myślę że nie jest tak pyszny, jak ten wykonywany przez moją babcię, jestem jednak pewna, że na ważnych uroczystościach rodzinnych się sprawdzi. Tort robiłam w sobotę, a najlepiej smakował w poniedziałek (jedliśmy go jeszcze w czwartek i nadal był świetny). listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='11 jajek 2,5 szklanki cukru
moj przepis nadołożyłam kakao żeby upiec bardzo cieniutki blat biszkoptowy w tortownicy na spód tortu. Polewa: Śmietankę zagotuj, zdejmij z palinka i dodaj do niej pokruszoną czekoladę i resztę powidła śliwkowego, odstaw na 1 minutę. Następnie energicznie wymieszaj do połączenia składników i odstaw do wystudzenia. WYKONANIE: Biszkopt przekrój na pół i pokrój na paski (mi wyszło 8 pasków). Biszkopt w tortownicy wysmaruj(...)cienko masą budyniową, następnie paski biszkoptu wysmaruj powidłem oraz kremem budyniowym. Pierwszy kawałek zwiń jak roladę, ułóż na środku w tortownicy i do niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :) Po przekrojeniu tortu będą widoczne pionowe warstwy
Kulinarna (nie)codziennośćbyły urodziny mojego syna, czternaste. Jak ten czas leci. Życzeniem mojego dziecka był tort czekoladowo - czekoladowy, więc spełniłam je. To efekt. W smaku pyszny, dzięki dodaniu serka mascarpone do masy nie wyszedł mega słodki i mdły, tylko smaki się zrównoważyły. Wszystkim bardzo smakował. Przepis na biszkopt pochodzi z Moje Wypieki. Składniki:Biszkopt: 6 jajek 150 g cukru drobnego(...)tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na sztywną folię lub papier do pieczenia, rozsmarowujemy
Blondynka Gotujemoich ulubionych połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty(...)ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi
Mania GotowaniaTaki torcik zrobiłam sobie na moje urodziny, które były w ubiegłym tygodniu. Tort smakował nam wspaniale i na pewno jeszcze kiedyś go zrobię ;) Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki(...)wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) Do napączowania biszkoptu: 1/5 szkl wody 5 łyżek wódki Przygotowanie Biszkoptu 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków
Gotowanie...to proste !Klasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych, najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o biszkopt z galaretką :) Dziś
CiastkozercyDziś przedstawiamy Wam przepis na tort okolicznościowy jaki miałyśmy okazję wykonać dla brata koleżanki. Jest to połączenie naszego ulubionego szpinakowego ciasta z kakaowym biszkoptem, karmelem kokosowym oraz kremem jaglanym w wersji waniliowej i kakaowej . Do tego całość udekorowana jest w militarnym stylu według zainteresowań solenizanta 😊 Wiadomo, że tort pojechał dalej więc, nie ma wyjątkowo zdjęcia w przekroju ale sądzimy(...)okrąg wokół brzegu blatu, następnie kakaową drugi i tak do samego środka na zmianę). 5. Nałożyć kolejny blat, tym razem zielony i powtórzyć czynności. To samo zrobić z małymi biszkoptami. POLEWA DAKTYLOWA Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl
Candy Pandassił w roladzie, ale niestety biszkopt mi się połamał i ostatecznie skończyło się na upieczeniu następnego i złożeniu go w tort (nota bene tort banoffe, który na pewno jeszcze upiekę, żeby pokazać na blogu). Pierwszy połamany biszkopt zatem został, do tego lekko skrojona skórka z wierzchu drugiego biszkopta i troszkę połamanego piernika. Co z tym zrobić? Pierwsza moja myśl powędrowała
Przepysznik - BLW i nie tylkopusty talerz po torcie, to największa zapłata dla osoby, która go zrobiła. Zachęcam do wykonania bo efekt jest wart naszej pracy. Składniki Biszkopt 6 jajek 6 łyżek wody 9 łyżek mąki … Czytaj dalej Tort serce
gotuj ze mnąwyjątkowo dekoracyjne. Uświetnił wyjątkową okazję – trzecie urodziny bloga. Tak to już trzy lata. Dziękując za 10 milionów odsłon, częstuję Was wirtualnie kawałkiem tortu. Będę się starać, aby Poezja Smaku stawała się jeszcze ciekawsza. Biszkopt: 6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy(...)lodówki. Nasączenie: Do wody kokosowej dodajemy malibu i sok z limonki. Uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać szklankę płynu. Wystudzony biszkopt odkrawamy od boków tortownicy i kroimy na trzy blaty. Nasączamy każdy blat i rozsmarowujemy masę. Na końcu cały tort kokosowy smarujemy resztą masy – boki obsypujemy wiórkami kokosowymi lub obkładamy płatkami kokosa. Wierzch wyrównujemy i układamy kwiaty ananasowe. Tort kokosowy
Poezja smakuczekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem, a efekt znakomity! Bardzo polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej ) 60 g cukru/ksylitolu 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (z tego przepisu) Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moja definicja tej gry, ale ja niedzisiejsza jestem :D). Tematem przewodnim był zatem Minecraft, a tort zaś imitował konsolę Playstation 4 i Pad'a. Przy torcie też przeżyłam mnóstwo "emocji", gdyż upiekłam zbyt miękki biszkopt, więc musiałam trochę z nim powalczyć, żeby go obłożyć masą, przez co wyszedł grubszy niż zamierzałam i po dzień dzisiejszy się biczuję, że nie był
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska w której miksujemy
Kuchcik gotujecałości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i stroną nasączoną kładziemy do dołu. Na biszkopt wykładamy ostatnią część masy i owoców. Tort schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygody