bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1050/3453)

SZYNKA PIECZONA 129

pieczona, soczysta i domowa, pyszna. Przyprawiona, delikatna w smaku szynka to propozycja na kanapki, śniadanie lub kolację. Przygotujesz ją przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Szynka pieczona: to łatwy w przygotowaniu przepis dla każdego; aromatyczna i domowa pieczona szynka na kanapki; danie dla całej rodziny, nawet do puree ziemniaczanego i surówki; tylko jeden podstawowy produkt i przyprawy. Szynka pieczona(...)wcieram dokładnie. Naczynie z szynką przykrywam i wstawiam na 3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Szynkę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę łącznie 1,5 godziny. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem. Szynkę studzę, zdejmuję sznurek i podaję na kanapki razem z chrzanem lub ćwikłą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffiny bananowo-borówkowe 105

możliwości, kroić nie trzeba, każdy ma swoją babeczkę dla siebie a i zawsze wychodzą! Proste i smaczne, do kawy jak znalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem(...)wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut. Gotowe posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Sernikowy puch 337

całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera 180g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 4 żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki(...)czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka. 3.  Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać. 4.  Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką 118

szczegół, nie narzekała, z uśmiechem piekła, gotowała, kroiła, smażyła, nikt jej nie dorówna. Zawsze kiedy czytam przepisy mojej Mamy widzę Babcię, która planując dania nigdy do nich nie zaglądała:) Robiła wszystko na oko, na wyczucie – i to było najlepsze! Każde ciasto drożdżowe, to z rodzynkami, z bakaliami wszelakimi, z owocami, kruszonką czy bez – zawsze będzie wspomnieniem tamtych(...)wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciastem, rozciągam je na boki, wyrównuję, odstawiam jeszcze na 30 minut. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: W misce mieszam szybko ręką wszystkie składniki kruszonki do momentu aż powstaną z ciasta grudki. Kruszonką posypuję ciasto. Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką piekę w temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 104

parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól lub 190 st. z termoobiegiem. W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się(...)doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min. Po upieczeniu zdjąć z blaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 76

parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól lub 190 st. z termoobiegiem. W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się(...)doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min. Po upieczeniu zdjąć z blaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 92

szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól lub 190 st. z termoobiegiem. W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się wody wsypać(...)doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min. Po upieczeniu zdjąć z blaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 198

szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól lub 190 st. z termoobiegiem. W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się wody wsypać(...)doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min. Po upieczeniu zdjąć z blaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można

moj przepis na
Mój pierwszy spływ kajakowy. I muffinki dla alergików 113

przytrzeć nosem o drewniane belki. I w jednym miejscu trzeba było kajaki przenieść na drugą stronę tamy. Poza tym mogliśmy cieszyć się upajającą ciszą i spokojem. Nie obyło się bez kąpieli, choć do tej pory podziwiam odważnych - woda była bowiem lodowato zimna. Właśnie przy okazji kąpieli odkryto, że klucze do auta, które miało posłużyć do zabrania pozostałych z drugiego(...)sztuki) 125 g miękkiej bezmlecznej margaryny 100 g cukru 2 jajka 125 g mąki ryżowej 125 mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g ciemnej czekolady bez laktozy (75%) Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowe serniko - brownie bez białego cukru i mąki 114

Brownie Puszka czerwonej fasoli 2 jajka Banan Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżka kakao Łyżka cynamonu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik 250 g półtłustego twarogu 200 g serka naturalnego President 2 jajka Banan 20 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru BROWNIE Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut Fasolę dokładnie opłukać Zblendować fasolę z bananem, odsączonymi(...)wody daktylami i jajkami Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie SERNIK Twaróg zblendować z serkiem, bananem i jajkami Dodać budyń i wymieszać Do formy wylać masę kakaową Na masę kakaową wylać masę sernikową Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Kroić po ostygnięciu

HealthyCreations
Chleb marchwiowy 148

zmieniałam w przepisie prawie nic. Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę a ciasto rosło w koszyczku. Piekłam na nagrzanej blasze z piekarnika. Chleb jest słodkawy i taki wyjątkowo śniadaniowy. Można go jeść z białym serem, dżemem, miodem , masłem albo zupełnie bez niczego. Chleb marchwiowy 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania, 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej(...)ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230st. C stopni z garnkiem żeliwnym / kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą

Leśny Zakątek
Sernik Oreo z bitą śmietaną 492

rozpływający się w ustach.....         idealny będzie po mocnym schłodzeniu ,najlepiej całą noc :) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 25 sztuk ciastek Oreo bez masy + 5 sztuk całych z masą - 30 g roztopionego masła Masa serowa : - 1kg sera białego u mnie Z Wielunia "Mój ulubiony " - 5 jajek - budyń waniliowy - kilka kropel olejku waniliowego(...)śmietanfix - 150 g cukru pudru - 2 łyżki Oreo rozdrobnionych w blenderze - 2 sztuki całych Oreo Sposób wykonania : Blaszkę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folia aluminiową. Spód -  mieszamy rozdrobnione ciastka bez masy (masę zostawiamy do sera) z roztopionym masłem, konsystencja przypomina mokry piasek, wykładamy równo spód blaszki ,ugniatamy i wstawiamy

Wypieki Rene
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków 447

Moskole to podhalańskie placki ziemniaczane, pierwotnie pieczone na blasze pieca kuchennego. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich z samymi ziemniakami. Spotkacie przepisy z dodatkiem jajka, kwaśnego mleka, albo bez tych składników. Można je upiec w piekarniku czy na suchej patelni. Podaję przepis, który mi osobiście najlepiej smakuje. Placki z gotowanych(...)Ciasto formujemy w wałek, z którego odkrawamy plastry grubości około 1,5 cm. Rękami można jeszcze ukształtować pożądany owalny kształt. Placki pieczemy z obu stron na rozgrzanej patelni (ja smażyłam na oleju, ale można to zrobić również bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Jeśli smażymy je na oleju, po wyjęciu z patelni, odsączamy

e-PrzepisyKulinarne
Babka czekoladowa 92

Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba(...)dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy

Moja smaczna kuchnia
Kostka cytrynowo - jagodowa 276

masła 3 żółtka 30 g cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 500 ml wody 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( opakowanie - 40 g ) pół łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 180 g cukru sok z dwóch średniej wielkości cytryn 200 g masła Krem śmietankowy(...)mogą to być też galaretki krystaliczne; u mnie jedna z owoców leśnych i jedna krystaliczna ) Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło, przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Szybko zagnieść do otrzymania

Opowieści z piekarnika
Ciasto Soczysta Wiśnia 161

miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty następnie(...)proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 2 części.   Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej   ( lub rozpuszczonej)           nasączenie: 150 ml spirytusu 200 ml wody

Domowe ciasta