Ostatnimi czasy, rzadko wprowadzam nowe posty a to dlatego, że ograniczam pieczenie ciast ale dzisiejszy przepis mogę w 100% polecić tym którzy dbają o swoją wagę :) Ciasto jest bez mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki(...)maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i polewamy nią wystudzone ciasto. Na dekorację mogą
Różne smaki w kuchnipieczoną flądrą to moja inspiracja w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a jej egzotyczne składniki bez problemu kupisz nie tylko w Internecie, ale również w hipermarketach. Orientalna sałatka z pieczoną flądrą Stornia, czyli flądra No właśnie, czym różni się flądra od storni? Wg anegdoty, jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności
Kulinarne przygody Gatityzdjęciem z patelni. Jeśli jednak nie macie czasu lub ochoty na dyżur przy patelni, spokojnie możecie je wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i upiec w piekarniku. PLACKI Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM, SMAŻONE BEZ TŁUSZCZU Z podanych składników wyszło 7 placków (idealne na jedną porcję obiadową) Cukinia 30-40 g sera pleśniowego 2 jajka Łyżka mąki
HealthyCreationsmasła 0,5 szkl. drobnego cukru 250 g, mąki 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. wiórków kokosowych DO PODANIA: dobry dżem malinowy (najlepeiej bez pesteczek) cukier puder do posypania Foremki do wykrojenia ciasta PRZYGOTOWANIE: Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę, Wiórki miksujemy na proszek. Mieszamy wiórki z mąką(...)proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W drugiej misce ubijamy masło z drobnym cukerm na puszystą pianę, dodajemy jajko (też w temp. pokojowej) ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Łączymy obie masy-dokładnie miksujemy i wkładamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części-gdy pracujemy z pierwszą, resztę trzymamy w lodówce. Rozwałkujemy na placek
Kopystką po garachkrucha i delikatna beza miała nawiązywać do kroju spódniczki tutu, drapowane falbanki przyjęły postać bitej śmietany a owoce kiwi, znane wtedy jako chiński agrest, ozdabiały całość – imitując zielone róże na sukni Pavlovej. Przepis na bezę idealną już macie, w poście Beza.Wszystko co najważniejsze . Wykonajcie masę dokładnie według tego przepisu. Na 6-8 porcji deseru potrzebujecie bezę z 5 białek(...)250g cukru. Wyrysujcie okrąg na papierze do pieczenia (na przykład od dużego talerza lub pokrywki garnka). Gotową masę bezową przełóżcie na papier. Wyciągajcie boki masy łopatką ku górze, tworząc na jej szczycie miseczkę. Tak dużą bezę suszymy około 2-2,5 godziny w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 100-110⁰C. Pamiętajcie że termoobieg podnosi temperaturę
Karo in the Kitchenjajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : truskawki - 700 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Truskawki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie. Kruche ciasto : Wymieszać mąkę z proszkiem(...)pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na blasze ułożyć truskawki. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się
Kuchnia Danusiosoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz. 5 min. Kalorie 310 kcal Sernik twarogowy z masą makową z kawałkami orzechów włoskich i migdałów. Puszysty seromakowiec. Sernik bez mielenia twarogu z makiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MASA SEROWA 500 g twarogu półtłustego 3 jajka ściółkowe małe(...)u0105 makow\u0105 z kawa\u0142kami orzech\u00f3w w\u0142oskich i migda\u0142\u00f3w. Puszysty seromakowiec. Sernik bez mielenia twarogu z makiem.","keywords":["mak","migda\u0142y","orzechy w\u0142oskie","ser bia\u0142y","twar\u00f3g","seromakowiec","sernik z makiem","sernik bez mielenia sera","sernik z mas\u0105 makow\u0105","masa makowa","domowa masa makowa","sernik z sera w kostce
ProstePesto.plcukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki śmietany Nadzienie 1 i ½ kg moreli ( mogą też być brzoskwinie) ¾ szklanki cukru ¼ szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mąki dodatkowo: 1 jajko. 1 łyżka cukru Przygotować ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło pokrojone(...)wyłożyć do formy do pieczenia na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny. W tym czasie wypestkować morele, pokroić w ćwiartki i zasypać 1/3 szklanki cukru, odstawić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto ponakuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut pod przykryciem i następnie 10 minut bez przykrycia. Wyjąć. Do garnka
Smaczny zeszytCórka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania(...)rozwałkować (wystarczy na dużą blaszkę, ja zrobiłam dwie mniejsze pizze) posypać pokrojoną mozzarellą, połową żółtego sera i kurkami. posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 15 minut. Pizzę podawać posypaną natką
Smakołyki Asikukurydziany Drosed , Na pewno znasz tą markę, a jeśli nie to napiszę tylko, że ich kurczaki są hodowane dłużej (czyli nie "pędzone" byle szybciej) i karmione wyłącznie paszami roślinnymi, bez GMO. Jeśli chcesz poczytać więcej polecam stronę producenta www.drosed.com.pl - tam jest więcej informacji na temat produktów. Piszę o tym, bo już kilkakrotnie chciałam zachęcić Cię do kontrolowania wszystkiego(...)nawet filmik z backstage na instastory ;) Następnym razem o tym pomyślę, bo tu nie widać dobrze jak fajnie się te warzywa ugotowały pod kurczakiem - w takim jakby rosole ;) Kurczak pieczony na warzywach Składniki: 1 kurczak kukurydziany 1 op. mrożonki 8-składnikowej 1 op. mrożonej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule 1/2 cytryny 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku
Kolorowy Przepisownikindyka w marynacie musztardowej z czosnkiem - przygotowanie: Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość. (Mięso można piec z kością. Mi po wyjęciu kości delikatnie się rozpadało, więc wsadziłam je w siatkę. Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.) Czosnek pokroić w słupki i naszpikować nim mięso. (W mięsie zrobić niewielkie nacięcia(...)naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Jeśli nie macie pokrywki to można użyć folii aluminiowej.) Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie około 60-70 minut w 180 stopniach i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso ładnie się przyrumieniło. Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik
Di gotujecukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto(...)grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie. Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej. Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżki kakao (25 g) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g) ⅓ szklanki cukru (70 g) 2½ łyżki miękkiego masła (25 g) 1 jajko dodatkowy cukier puder do obtoczenia Czas przygotowania: 45 minut + 10 minut pieczenia Liczba ciastek: około 15 ciasteczek Przygotowanie Do naczynia wsypujemy mąkę , kakao , proszek do pieczenia i cukier a potem całość mieszamy(...)łyżki formujemy kulk i, które obtaczamy w cukrze pudrze (opcjonalnie możesz lepić kulki zmoczonymi dłońmi). Ciastka układamy na blaszce w dużych odstępach i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu). Wartości odżywcze w całości w 1 ciastku Wartość energetyczna 911 kcal 61 kcal Białko 17 g 1 g Tłuszcze
WegePrzepisczosnkiem Bataty umyj i obierz, a następnie każdą sztukę przekrój na pół. Przekrojone bataty przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). W tym czasie włóż mięso na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw przyprawą do mięs oraz pieprzem. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę(...)pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min. Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj do farszu na patelni i wymieszaj. Każdą połówkę batata wypełnij przygotowanym farszem z patelni. Włóż ponownie do piekarnika i piecz
Przepisy na widelcuczekoladowe. Odkryliśmy je przez zupełny przypadek i robiliśmy już chyba z 5 razy! Wystarczy mieć tylko 5 składników, wymieszać je w dosłownie 3 minuty i piec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto(...)roztopione i przestudzone masło oraz roztrzepane jajka - całość wymieszać przy pomocy trzepaczki i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm - spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.** Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. dodatkowo: 180 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g mascarpone
Plate of Joy