Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej(...)budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posypka waflowa np. żółta Przygotowanie: Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa sezamowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków(...)sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościśmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Formę na 12 muffinek wypełnij papilotkami do babeczek lub kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Możesz też użyć silikonowej foremki. Uwaga - swoje frittaty upiekłam bez papilotek, jedynie posmarowałam wnętrze foremki olejem. Niestety frittaty trochę przywarły, dlatego tej metody nie polecam. 2. Pozostałości z obiadu pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij(...)nimi wnętrza foremek do 3/4 wysokości. Ja na dno moich foremek dałam ryż, następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki. 3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze jest przelać jajka do naczynia
Chilli Czosnek i Oliwawinogrona 2 galaretki agrestowe Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy całość na gładką i lśniącą bezę. Następnie (również partiami) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto
My simple kitchenłyżek mleka 7-8 łyżek oleju 20-25 dag chudego twarogu (kostka) 40 dag cukru (25 dag do ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej 4 białka 2 łyżeczki soku z cytryny cukier puder Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na połówki(...)pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać pozostały cukier. Na końcu dodać sok z cytryny. Bezę rozsmarować
My simple kitchencukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (u mnie forma 24×24, sprawdzi się również tortownica 26 cm o wysokich rantach). Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dno piekarnika wkładamy dowolną blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Oddzielamy białka(...)mieszamy pianę z masą za pomocą szpatułki. Masę serową przekładamy do przygotowanej blaszki. Blaszkę wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Sernik pieczemy około 60 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika, sernik należy obserwować, ale nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, upieczone piernik będzie rumiany z wierzchu i będzie lekko odchodził od boków formy). Po upieczeniu najlepiej zostawić sernik
Słodkie okruszkiNadziewane pierniczki w czekoladzie Wyobrażacie sobie święta bez pierniczków? Ja nie Świąteczne pierniczki , to najlepsze ciasteczka korzenne. A już te wypełnione nadzienie… dla mnie, to coś cudownego. My uwielbiamy szykować, wycinać i piec domowe pierniczki. Ten zapach, który unosi się w całym domu podczas ich pieczenia od razu nastraja świątecznie. Zgodzicie się? Jak przygotować nadziewane pierniczki(...)wałkowanie, wycinanie, nadziewanie i pieczenie. No i oczywiście maczanie gotowych pierniczków w pysznej czekoladzie. Jeśli wolicie nadziewane pierniczki oblać lukrem, śmiało możecie to zrobić. To już tylko kwestia indywidualnych upodobań. Ja uwielbiam domowe pierniczki w czekoladzie . Oczywiście podstawowe składniki jak: mąka, masło, kakao i przyprawa do piernika. No i oczywiście dobrej jakości miód. Bez niego ani rusz
Słodkie okruszkipieczemy przez około 30 minut na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywamy naczynia. Po 10 minutach pieczenia na rybę wykładamy dwie łyżki masła klarowanego w kawałkach i kontynuujemy pieczenie. Taka rybka rozpływa się w ustach! Jest niezwykle soczysta i aromatyczna! Smacznego! Tak przygotowaną rybę możesz zjeść bez
Natka PietruszkiWstawić do nagrzanego piekarnika do 190 *C Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *C Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki(...)mięsko wiele zyskuje na smaku. J eśli zrobicie mięso wg tego przepisu mięso, a nie będzie zbytnio grube, czas pieczenia można nieco skrócić. Ciepłe mięso ma lekko kwaskowy smak i zapach od octu, ale po ostygnięciu jest smaczne bez żadnego niepożądanego aromatu. przepis stąd
Proste Potrawybananów jest dość wyczuwalny i świetnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady. Chlebek bananowy z tego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio(...)łyżka mleka DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką Do jednej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy widelcem miękkie banany
cool and mintyWitajcie :) niedziela więc musi być koniecznie jakieś ciasto, w sobotę nie miałam czasu na pieczenie to chociaż dzisiaj z rana coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam(...)jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 12 % 2,5 szklanki Mąki tortowej Młynomag 125 g miękkiego masła Kruszonka: 1 kopiasta łyżka masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 żółtko 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliNiesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży ! To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta! - chlebek się nie kruszy - tylko kilka minut szykowania - pyszny chleb bez drożdży i zakwasu - bez mieszania ciasta i bez wyrastania
AniaGotuje.plbyły za suche, ani zbytnio przypieczone. Upieczenie ziemniaków w piekarniku wydaje się bardzo proste. Jednak co zrobić, żeby były idealne? Do pieczenia najlepiej wybrać ziemniaki mniejsze i równej wielkości. Najlepiej żeby były również owalne, bez żadnych widocznych plam, kiełków oraz wszelkich uszkodzeń. Zazwyczaj w większych marketach z łatwością już kupimy specjalną odmianę ziemniaków, która jest przeznaczona do pieczenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJeśli masa byłaby zbyt sucha i składniki nie chciały się połączyć dodać 1-2 łyżki śmietany 18%. Ciasto jest gęste ale powinno bez problemów rozsmarować się łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia i ładnie równo rozsmarować. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Pokrojony rabarbar i małe truskawki rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Wiórki, cukier
Monia miesza i gotujepieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką. Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania(...)wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające
Healthy food explorerUwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze. Dzisiaj chciałam wam pokazać(...)twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść wyłuskanych orzechów włoskich 40 g imbiru kandyzowanego 60 ml soku jabłkowego dodatkowe masło i mąka do wysmarowania
Dzieje kuchennej Wiewióry