piekarnik na 190 stopni . Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40-45 minut
Gotowanie...to proste !stronę za stroną wzrastała moja lista rzeczy do zrobienia - pieczone młode marchewki, sos słodko kwaśny, truskawki z bzem, brzoskwinie z rozmarynem, ocet z truskawek, ech no mówię Wam jest w czym wybierać, każdy przepis ciekawy i każdy chciałoby się wypróbować. Jest smacznie, zdrowo i bajecznie kolorowo, a do tego bez cukru, glutenu i nabiału. Totalnie oczarowana i zafascynowana polecam
Cynamonowe szczęściejuż ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami
Jeść, by żyć w zdrowiuDrożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez
dolcevitainmykitchenwysypujemy ryż pełnoziarnisty. Bulion mieszamy razem z przecierem pomidorowym oraz przyprawami i zalewamy nim ryż. Na wierzchu układamy pałki kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut a następnie bez przykrycia ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneśredniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą ziołową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub pieczywem
Qchnia po prostuowsianą :) Składniki : Ciasto : - 200 g płatków owsianych, - 2 szklanki mleka, - 100 g masła, - 3/4 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 2 duże jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 garście suszonej żurawiny. Polewa : - łyżka masła, - 1/2 szklanki cukru, - 2 czubate łyżki kakao, - 10 łyżek mleka, - 1,5 szklanki płatków owsianych. Wykonanie : W przepisie było żeby płatki(...)proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka". Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia
Przepisy Mikołajakawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam! Przepis na 18 wytrawnych muffinek. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 2 jajka szklanka mleka większa szczypta soli łyżeczka musztardy łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 parówki dobrej jakości spora garść czarnych oliwek PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroję(...)składników. Na koniec wrzucam parówki i oliwki. Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami, wykładam ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, piekę na środkowej półce, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu, przez 25 minut. Wyjmuję, studzę. Przepis: Tesco magazyn, zima
Zasmakuj Kuchnicukrami i sernixem, aż nabierze puszystości i będzie nieco rzadszy. Dodatkowo : polewa deserowa wykonanie: ciasto czekoladowe szprycą wyciskamy kratę z masy serowej pieczemy ok. 50 minut w temp 175 stopni ( bez termoobiegu) studzimy w razie braku poduszek polać polewą 😊 Smacznego
Domowe ciastadzielimy na kulki 100 g. Z każdej kulki formujemy bułeczkę która układamy na papierze do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy dłonią. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki, pieczemy w 180 stop. przez 18-20 minut bez termoobiegu Upieczone, przekładamy na kratkę do wystudzenia. Wystudzone możemy od razu zajadać, zostawić na poranne
Gotowanie...to proste !dowolnym kształcie). Układamy bułeczki – powinny się lekko dotykać. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu buchty posypujemy cukrem pudrem. Post Buchty z nadzieniem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę ok. 50 minut (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika). Gotowy studzę, kroję, podaję – smacznego Do przepisu wykorzystałam suszone owoce HELIO Udanych wypieków z bakaliami
Zasmakuj Kuchnipieczenia, wyrównujemy i przykrywamy (folią aluminiową albo papierem do pieczenia). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem. Następnie zdejmujemy folię oraz mieszamy drewnianą łyżką i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybciutki w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek – polecam, bo smakuje obłędnie a jest banalny, każdemu się uda! Przepis wypróbowany, słodkie menu na święta już sprawdzone, skomponowane, można czekać spokojnie na ten miły czas i świętować! SKŁADNIKI: 480 g mąki 230 g cukru 30 g kakao łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody 500 ml mleka(...)dekoracji Piernik pieczony w keksówce o wymiarach: 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy razem mokre składniki. W innej łączymy suche składniki, które dodajemy do mokrych. Wszystko razem mieszamy rózgą kuchenną. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez
Zasmakuj Kuchnimielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ser ścieram na tarce, ogórki kroję w plasterki. Dno tortownicy (24 cm) wykładam papierem do pieczenia, boki tortownicy smaruje olejem. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części mniejszą i większą. Większą cześć należy rozwałkować tak aby starczyła na dno tortownicy oraz boki. Mniejszą część rozwałkowujmy(...)ogórki konserwowe na całą blaszkę. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygody