bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1063/3453)

Pierogi z ziemniakami 180

mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 168

sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makowe muffinki z serem 156

wanilię. Składniki masy serowej krótko miksujemy- tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na masę makową. Pieczenie muffinek. Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor, ale powinna

Smak mojego domu
Chleb z naczynia- szybko i pysznie 687

przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos . Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej

Kubki smaku
KitchenAid -gdzie kupić tanio 201

się wyśmienicie. Niezastąpiona pomoc kuchenna w pieczeniu ciast i chleba. Zwłaszcza ubijanie piany na bezę czy miksowanie majonezu jest w tej chwili dla mnie bardzo wygodne. Mikser się nie śliska. Nic dziwnego bo waży prawie 11 kg. Zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni. Ze względu na wagę nie jest to urządzenie, które bez wysiłku można przenosić

codojedzenia
Udka kurczaka faszerowane pieczarkami 277

następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca

Mama Gotuje
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 154

równych części. Moje kompozycje: Zacznę od tego, że połowę łososia i połowę tuńczyka upiekłam. Bez przypraw, łososia skropiłam tylko sosem teriyaki. Łosoś piekł się 10 minut w 200 stopniach, tuńczyk po 3 minuty z każdej strony (trzeba koniecznie przewrócić go w połowie pieczenia). Wszytskie inne składniki poza sałatą pokroiłam w paseczki. I rolka : serek, pieczony łosoś, ogórek zielony

Cook&Love
Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym 164

posypania muffinek Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka i mleko wyciągamy wcześniej z lodówki. Przygotowujemy dwie miski: większą i mniejszą. Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz cukier wsypujemy do mniejszej miski i mieszamy. Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło oraz mleko i całość ponownie mieszamy widelcem (około(...)posypujemy odrobiną brązowego cukru. Cukier da efekt chrupiącego wierzchu. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 33 minuty w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, grzałka dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 217

powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez teromobiegu, tylko górna i dolna grzałka) przez około 40 minut, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy jest już wypieczone. Jeśli  góra zbytnio się rumieni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 113

można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu), a 170 z termoobiegiem. Blacha: kwadratowa 20c20cm

Mania Wypiekania
Tartaletki serowo-pomidorowe z żurawiną (z ciasta francuskiego) 166

wierzchu, po 3 małe kawałeczki na każda babeczkę). Mi wyszło 20 babeczek;) Tu babeczki z farszem: A tu już posypane kawałkami ciasta francuskiego: 4. Piekę w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 15 -20 minut aż się zrumienią na brzegach a farsz lekko zastygnie. Obowiązkowo - smacznego

Zasmakuj Kuchni
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 167

Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Jest  to wytrawny wypiek   z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego

Codziennik Kuchenny
Ryba w cieście z curry 117

Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką  Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem(...)delikatnie sumakiem. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry sól pieprz Dodatkowo olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i  smażyć na rozgrzanym

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie 104

łyżeczce marmolady. Zalepiamy przeciwne rogi tak mocno aby nic nam się podczas pieczenia nie rozłączyło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odstępach. Pieczemy w 190 stop (grzanie góra-dół bez termoobiegu ) przez około 20-25 minut.      Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !
TARTA JEŻYNOWO - POMARAŃCZOWA Z PIEPRZNYM SMACZKIEM 174

gotować aż zgęstnieje.  Tortownicę wylepić ciastem,nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Ciasto powinno być bardzo cienkie, także można obciążyć przy pierwszych 15 minutach pieczenia suszoną fasolą, a kolejne 10 minut już bez fasoli. Ale to opcjonalnie, bo może ktoś lubi bardziej wyrośnięte.  Po wystudzeniu spodu nałożyć nadzienie i przed podaniem schłodzić w lodówce :-) a potem jeść

pieprzny smaczek