pobycie w szpitalu ma dość restrykcyjną dietę. Tak więc generalnie nasz codzienny jadłospis wyglada trochę inaczej niż zwykle. Jedzenie duszone, gotowane na parze lub pieczone w piekarniku. Niedzielne smakołyki tez odchudzone. Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta(...)soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao orzechy włoskie Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania. Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon. Przestudź
Gotuj Sam!odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Użyłam papieru Stella , który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale sprawdza się w przypadku różnych ciast, pizzy, pasztetów, czy np. frytek - bez konieczności natłuszczania blach. Jest dwustronnie powlekany(...)silikonem, dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciasta oraz kruszeniu się wypieków podczas ich wyjmowania z formy. Można też nim przykryć pieczone potrawy, co zabezpiecza je przed nadmiernym zarumienieniem się od góry. Nadaje się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz przy zamrażaniu żywności
Di gotujejest smaczne i świetnie nadaje się na świąteczny obiad,ale należy uważać żeby jej nie przesuszyć. Kaczka musi być soczysta,a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy,że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie. KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ Składniki: ok. 1,5 kg kaczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku(...)spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia) Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga
Bon appetit mon amiesurowej, niewędzonej słoniny W dużym garnku gotujemy wodę, dodając liście laurowe, ziele, pieprz i obrane warzywa. Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa (bez słoniny). Jeśli będziemy gotować mięso od zimnej wody, cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości(...)robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenprzez co beza miejscami się porządnie zrumieniła. Zmieniło to nieco moją koncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych(...)mleko. Ubijać jeszcze kilka minut. Masa będzie dość gęsta, ale nie sztywna. Na koniec dodać mieszankę mleczno-porzeczkową, zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Blat bezowy ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na bezę przełożyć masę lodową. Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą. Mrozić przez 7-8 godzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem porzeczkowym
Pełny talerzdzień wcześniej dla uzyskania lepszego smaku). Makaron ugotować al dente. Patelnię rozgrzewamy. Jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu , więc możemy przygotować mięso bez panierki, oraz warzywa bez dodatku tłuszczu. Przygotowując zapiekankę dodałam niewielką ilość oleju, aby zapiekanka nie wyszła zbyt sucha. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez(...)posypuje po zapiekance. Całość przykrywam pokrywką dołączoną do patelni. Patelnia z odpinaną rączką idealnie nadaje się do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut pod przykrywką i ok. 10 minut bez przykrycia, aż ser ładnie się zarumieni. Zapiekankę bez problemu wyjmujemy z patelni, nic nie przywiera jak w przypadku przygotowywaniu zapiekanek w naczyniu żaroodpornym
Kulinarne przygodywyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny(...)czasie dodajemy 200 g mąki i sól. Mieszamy, wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Posypujemy ziarenkami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3h ( u mnie, latem 2) Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny
Mieszam w Garnkuciasto margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie. Kruche(...)zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusipapierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu) KRUSZONKA(...)wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam sypka kruszonka. Kruszonką posypujemy ciasto, i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie. Ciasto studzimy i gotowe. :) Polecam gorąco-łatwe i pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugęste) cukier puder do oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ja zawsze robię
Słodkie okruszkirozmiksować w malakserze lub kupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić więcej musu rabarbarowego i podawać do upieczonego sernika. Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 17x24 cm BROWNIE 200 g masła(...)minut, do momentu, aż rabarbar zmięknie, a płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, blendujemy. BROWNIE : Piekarnik rozgrzewamy do 160°C bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognie, dodajemy połamaną czekoladę
cool and mintyLekkie, pieczone kotleciki z indyka polecają się na pyszny posiłek. Bez dodatku bułki tartej czy kaszy manny będą idealne dla osób liczących kalorie. Sprawdzą się zarówno jako samodzielny posiłek w towarzystwie ulubionych dodatków, jak i zatopione w różnych sosach. Smacznego :) Składniki: 500 g udźca z indyka 1/4 szklanki wody 1 jajko sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)daję 18 g soli i 2 g pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20-25 min. Kotleciki można podawać z różnymi sosami lub samodzielnie jako danie obiadowe
Kocham..lubię..gotuję..sztuk 160 g gorzkiej czekolady 125 g masła 200 g cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolitą(...)masę. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka
cool and mintyPlacki idealnie zastępują mięsny posiłek. Podane z pieczonymi warzywami i aromatycznym sosem jogurtowym stanowią smaczny, wegetariański obiad. ok. 2-3 porcje: 1 mniejsza cukinia, ok. 250
Kucharzycaubiegnie i zobaczycie tylko dno miski i smętne resztki. Pyszna na krakersach, na tostach, na pszennych grzankach ( u mnie z grillowaną papryką bez skórki, dodatkowo posypane wędzoną papryką). Z nachosami, z surową albo pieczoną papryką, z selerem naciowym… I świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek na twardo! SKŁADNIKI 300g sardynek (waga po odsączeniu) w pomidorach lub oleju
Karo in the Kitchen