się połączyły (można użyć miksera). Na koniec dodaję wiórki kokosowe i mieszam łopatką - masa serowa jest gotowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie sernika: Blaszkę w której będę piekła sernik, wykładam papier do pieczenia. Jeden kawałek ciasta wyjmuję z zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach. Startym ciastem wykładam dno foremki i delikatnie ugniatam palcami tak żeby(...)było dziurek. Na ciasto wykładam masę serową. Następnie ścieram drugi kawałek i posypuję górę sernika. Pieczenie sernika: Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Następnie wyłączam grzanie i pozostawiam w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na 20 minut
Uwaga Babcia Gotujeczekoladowe z kremem budyniowym: Ciasto: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao naturalnego Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 200 g masła Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao(...)każdym dodaniu krótko miksować, aby żółtko połączyło się z białkami. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy niewielkimi partiami i delikatnie, ale dokładnie mieszać, aby nie było grudek mąki. Masę przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Biszkopt
Kuchcik gotujedzisiaj znaleźć coś z tych słodkości. Jedni smażą, pieką, inni kupują gotowe. Tak też można. Ja przygotowałam zdrowe oponki, takie pode mnie czyli bez glutenu i jajek. Z pewną dozą nieśmiałości je smażyłam ale… wyszły niesamowite, pachnące bananem i cytryną. Mogę jeść je bez ograniczeń i wyrzutów sumienia. Składniki: • 200 g sera(...)ricotta • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki gryczanej • 4 łyżki cukru • 2 banany • skórka z 1/2 cytryny • 1 łyżka soku cytrynowego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 1 łyżka spirytusu • cukier puder do posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Banany rozgnieść widelcem, wymieszać mikserem ze skórką i sokiem z cytryny
To co kochamSkładniki: – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 200 ml mleka (u mnie bez laktozy) – 2 żółtka – 1 jajko – cukier wanilinowy – 60 g cukru – 2 łyżeczki mąki pszennej – szczypta soli – 300 g brzoskwiń świeżych lub z puszki – do dekoracji cukier puder Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło(...)piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut (piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut w temepraturze 160 stopni bez
I LOVE LIFEktóry odpowiednio wcześniej zwiastuje roznoszący się aromat... I co najważniejsze, w międzyczasie można zająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;) Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasporo białka, a że przepadam wprost za bezą powstało 5 chrupiących z wierzchu i piankowych w środku śnieżnobiałych mini bez. Do tego pyszny krem ze śmietanki i mascarpone, na wierzch sezonowe owoce i powstał obłędnie pyszny deser. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Beza – mini beza Pavlova z owocami Składniki Składniki na bezę: 6 białek 240 g drobnego cukru(...)sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dosłownie chwilę jeszcze miksujemy. Następnie ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego). U mnie wyszło 5 sporych bez, ale z podanej ilości możecie zrobić 6-7 sztuk. Najlepiej odrysować sobie niewielkie koła od miseczki lub talerzyka. Bezy wstawiamy do piekarnika
To co lubię - gotuję i polecamgodnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier
To co kochamSkładniki blaszka 23 /33 : Biszkopt: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem: mleko 1 litr, budyń waniliowy bez cukru 2 szt, mąka pszenna 4 łyżki, cukier 6-8 łyżek, masło 200 g, Warstwa wiśniowa : wiśnie 400 g, galaretka wiśniowa(...)łyżeczka, Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st, C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony
kulinarne odsłony pati1/3szkl. cukru pudru 100g zimnego masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych) 1,5szkl. mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 100g miękkiego masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite(...)szklanką kółka i wylepiałam nimi foremki do babeczek. Ciasto po wylepieniu nakłuwałam widelcem. Tak przygotowane foremki z babeczkami ustawiłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki wyjęłam na metalową kratkę, przestudziłam, a następnie wyjęłam z foremek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku
Waniliowe Improwizacjeogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu (jest naprawdę banalnie proste), smak końcowy okazał się zachwycający, to i Pan Mąż poczuł się wybitnie kokosowo zaspokojony. Same plusy :) Składniki na średnią formę do babki: 4 jajka szczypta soli 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 100g wiórek(...)przełożyć do kominowej formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą - ja piekłam w formie silikonowej, więc wystarczyło ja jedynie lekko posmarować tłuszczem . Piec ok 50 minut w nagrzanym do 170C piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Odstawić do lekkiego przestudzenia i wyjąć ostrożnie z formy. gdy zupełnie ostygnie, polać lukrem i posypać wiórkami
Grunt to przepis!Jeden ziemniak, a tyle pomysłów. Takie pieczone ze skórką są szczególnie zdrowe, bo nic z nich nie wypłukujemy, a w skórce jest wiele cennych witamin. Te są ziołowe z dodatkiem pieprzu, oregano i słodkiej papryki z nutą cytrynową. Pyszne! Dodajcie je do obiadu albo do ulubionych dipów. Składniki: 4 duże ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, oregano 2 plastry cytryny łyżka(...)naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy także plasterki cytryny pokrojone jeszcze na pół i masło - równomiernie. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce układamy naczynie z ziemniakami. Pieczemy 50 minut, co jakiś czas mieszając je po to, by przyprawy i masło było na każdym ziemniaku - sprawiedliwie;) Gotowe posypujemy szczypiorkiem - smacznego
Zasmakuj Kuchniwidelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki(...)twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowe śniadanie, obiad lub kolację dla osób na diecie bezglutenowej. Dzieci będą zachwycone, ale… nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuszki
mojewypiekiinietylkoznajdziecie też ciasto buraczkowe , ale bez czekolady. Ciasto czekoladowo-buraczkowe Czas przygotowania: Proporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cm Składniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu(...)dodajemy buraki, delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto dostawiamy do całkowitego wystudzenia. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy
Kulinarne przygody Gatitychlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
Na moim talerzuchlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU