bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1073/3453)

Sernik dyniowy i "Królowa" 179

bez dodatków) 1 kg mielonego sera 250 g mascarpone skórka starta z cytryny 160 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej budyń waniliowy 3 jajka esencja cytrynowa Chleb drobno pokroić. Herbatniki rozkruszyć. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić do masła pumpernikiel i herbatniki. Wymieszać dokładnie. Formę na sernik wyłożyć papierem do pieczenia(...)kropel esencji cytrynowej. Zmiksować. Masę wyłożyć do formy. Równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na programie góra/dół przez 60 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i nożem oddzielić jego brzegi od papieru do pieczenia - ten manewr pozwoli na uzyskanie w miarę równej powierzchni sernika bez wgłębienia po środku, gdy sernik opadnie. Włożyć ponownie sernik

Weekendy w domu i ogrodzie
Krucha rolada orzechowa 169

blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to od razu przy rolowaniu rolady), łącząc przy tym oba końce ciasta posmarowane wcześniej śmietaną z żółtkiem (ja nie łączyłam tylko końce posmarowałam żółtkiem ze śmietaną, zlepiłam i uformowałam dużego rogala). Następnie całe ciasto posmarować pozostałą śmietaną z żółtkiem, a na górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto piec w nagrzanym(...)gruntownym schłodzeniu mogą wystąpić pewne trudności. Można wtedy przed schłodzeniem, gdy ciasto jest jeszcze miękkie, rozwałkować je, nadziać, zwinąć i uformować bez obawy, że popęka. Następnie wstawić do lodówki i schłodzić przed pieczeniem

In my kitchen
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy dla zakochanych 115

przepis Czwartek: Pieczone sznycle z brukselką i grantem Niesamowicie ciekawy przepis na zrobienie sznycli, bez smażenia, chlapania olejem itd. Kotlety z piekarnika są równie chrupiące i soczyste jak z patelni. Przed wysuszeniem chroni je specjalna panierka: z majonezu i musztardy. Dodatkiem do sznycli jest pieczona brukselka ze świeżym granatem – pyszności. Zobacz przepis Piątek: Escabeche z kurczaka z winogronami(...)jabłkiem Potrawa znana od Iranu po Amerykę Południową, przygotowywana na setki sposobów. Świetne danie na niedzielny obiad. Upieczony kurczak z chrupiącą skórką nurza się w słodko-kwaśnym sosie z pieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne dania będziemy tradycyjnie zamieszczać codziennie rano . Tak gotowaliśmy Przygotowywanie menu na ten tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie trzecie dań

Niedzielny kucharz
PASZTECIKI Z MIĘSEM 118

Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kule. Skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Dzielimy na 3 pionowe paski.  Na środku każdego paska, wzdłuż dłuższego boku(...)Kroimy na 5 cm kawałki. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.  W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, do lekkiego zrumienienia

cool and minty
Chaczapuri imeruli 229

łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk (a przynajmniej nie za bardzo), przykryć ściereczą i odstawić na ~30 minut. W tym czasie ugotowane(...)środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć pokrywką i piec ~3 minuty z każdej strony. Gotowe można podać z samym masełkiem na wierzchu i sosem tzatziki. Je jednak podałam moim gościom wersję "wypasioną" z gyrosem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto Bezikowe 185

beza:  białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając dodajemy kakao, kawę i mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg ok 2h. ( Im grubszy placek tym beza wymaga(...)pianę, powoli dodajemy po jednym żółtku, pamiętając żeby cały czas ubijać. Następnie po trochu dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wódkę. Ubijemy jeszcze trochę, tak żeby biszkopt był dobrze napowietrzony. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez ok 30-40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera

Niezły Młynek
Piernik mocno orzechowy 128

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę i przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną

Ugotowane pozamiatane
Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem 176

Dziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia.  Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-),  ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki.  No to co ? Do roboty :-). Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem(...)przy pomocy miksera. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Jak ciasto przestygnie zdejmujemy z tortownicy obręcz, a ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 256

Słodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z CZEKOLADĄ: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej ok 1 szklanki czerwonej porzeczki Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować po jednym(...)rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką. W okręgach wyciskać punktowo bezy w kształcie wieńca. Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu dwóch blach, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę

https:KKuchniaMniam
Makowiec bez jajek i glutenu 152

uczciwie, że jeszcze do niedawna „nie miałam ręki” do makowców. Jak przed chwilą obliczyłam, makowce dotąd piekłam jedynie trzy razy, a było to w czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec(...)nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy postanowiłam rozprawić się z tą swoistą „makową klątwą”. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy ten makowiec, do którego zupełnie intuicyjnie dobrałam składniki i ich proporcje wyszedł idealnie! Smak, struktura – wszystko w punkt. Okazało się, że najlepiej sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów

Even Better Food
Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka 109

śmietany 2 łyżki cukru pudru (można dać ciut więcej) Przygotowanie: Przygotowujemy dużą blaszkę z piekarnika. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Jak zrobić ciasto na roladę? Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dać odrobinę soli). Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy po jednym(...)żółtku (nie wszystkie na raz!). W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy je do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Rada: Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych (!) obrotach. Miksujemy wówczas jedynie chwilę, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy na blaszkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo

Słodkie okruszki
Boczek z kombiwaru 297

domu czyli kombiwaru..tym razem piekłam boczek..powiem Wam , że lepiej się piecze niż w zwykłym piekarniku..nic się nie przypala..W czasie pieczenia mięsko przewróciłam tylko raz..tak dla pewności..ale i bez przewracania też by się upiekło.Takie mięsko można upiec również w piekarniku . boczek  sól, pieprz majeranek przyprawa do mięsa wieprzowego odrobina oleju Przyprawy(...)wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć mięsko, odstawić do lodówki na kilka godzin, aby mięsko przeszło smakiem przypraw.Następnie piec w kombiwarze lub piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni

Moje domowe kucharzenie
OWSIANE CHOCOLATE CHIP COOKIES 141

OPCJONALNIE: ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii WYKONANIE Masło i jajka odpowiednio wcześnie wyciągamy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia W drugiej misce, miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, przez

cool and minty
Bezglutenowe burrito 235

pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości 1,5 - 2mm. 18 Aby pozbyć się poszarpanych krawędzi wycinam w cieście kółko mniej więcej o wielkości spodu patelni (można to zrobić miską z ostrymi rantami, formą do pieczenia(...)Jeżeli w cieście zrobią się jakieś dziurki to trzeba je zakleić ciastem, które pozostało po odcięciu krawędzi. 20 Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu. 21 Ostry nóż wsuwam pomiędzy placek a papier do pieczenia tak aby odlepić placek od papieru. 22 Podnoszę placek łącznie z papierem, kładę dłoń na placku i odwracam go do góry papierem

Book of spells
TORT PRALINOWY 211

ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy. Wykonanie tortu: Biszkopt przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy. Przykrywamy bezą orzechowo-kokosową. Na bezę wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy drugim blatem

Kuchnia MagdaLeny