stania w kuchni, bez sprzątania, bez pośpiechu. Obiecałam moim Maluchom. Jutro tylko my, książki, farby i planszówki. W międzyczasie, ewentualnie, jakaś, wspólna, przekąska. :) Składniki 125 g mąki ryżowej 125 cukru 125 g masła 125 g dobrej, gorzkiej czekolady 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli(...)cukier puder do posypania Przygotowanie Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzejcie piekarnik do 160 st z termoobiegiem (180 st bez termoobiegu). Roztopcie i przestudźcie w jednej miseczce masło, w drugiej czekoladę. Mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielcie od żółtek. Żółtka ubijajcie z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Dodajcie przestudzone masło
OliveandThymeOwsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem. Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno(...)płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by płatki spęczniały. Na końcu dodajemy starte jabłko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 18 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Podajemy na ciepło lub na zimno
Kuchnia MagdaLenyznalazłam na filozofii smaku naprawdę mnie zachwycił, smakuje wyśmienicie a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy upiec pomidory i paprykę (jeśli macie piekarnik, w którym można jednocześnie piec dwie blachy to ketchup zrobicie jeszcze szybciej) połączyć z resztą składników, zblendować na gładką masę w blenderze kielichowym lub ręcznym i ketchup ma od razu gęstą konsystencję, nie trzeba(...)łyżeczka cukru 1,5-2 płaskie łyżeczki soli ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę) Przygotowanie : 1. Pomidory (bez obierania) przekroić na pół i ułożyć na blaszce piec ok 30-40 minut, po upieczeniu można obrać skórki (jeśli wiecie, że wasz blender im nie podoła, ja swoich nie obierałam) wykładamy je do miski
zdrowa vege kuchniaciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej(...)strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu . Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić. PIEKŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia Izioni Pyszne Smaki Moje domowe kucharzenie Ewa - bez bloga, ale zdjęcie
Grunt to przepis!Bardzo smaczny obiad bez większego nakładu pracy .Wkładamy składniki do naczynia żaroodpornego i do piekarnika.... Obiad się pichci sam :) 2 ćwiartki z kurczaka lub podudzia 150 g surowego ryżu 500 ml. bulionu najlepiej drobiowy(...)zalewamy przygotowanym bulionem.. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok.50 minut. Ps. Pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem. Mała wskazówka ➦Jeżeli ćwiartki czy nóżki są duże to proponuję obniżyć temperaturę i piec dłużej i na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni . Skórka będzie chrupiąca. Ja piekę zawsze na drugim
Andzia Pichciskropić olejem, wymieszać i włożyć do piekarnika na 60 minut. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Po 30 minutach pieczenia warzyw dodać do nich również paprykę, skropić ją olejem i piec pozostałą ilość czasu z burakami i rzodkwią. Kaszę wsypać do garnka, dodać koncentrat bulionu, odrobinę wody i zagotować. Kaszę od czasu do czasu przemieszać(...)Połowę sera wsypać na warzywa i delikatnie z nimi wymieszać, pozostały ser ułożyć na warzywach. Na wierzchu zapiekanki ułożyć kilka gałązek tymianku i włożyć (bez pokrywy) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C. Piec 20 minut. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Z wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i posypać natką
Passions hobbies lifekawy, kubka dobrej herbaty i wspólnego wieczoru jak znalazł W sezonie wybierzcie świeże owoce, dziś mrożone truskawki, bez uprzedniego rozmrażania. Zapraszam na pyszne, domowe ciasto, które wyjdzie każdemu SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki oleju szklanka gęstego jogurtu naturalnego(...)temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam mrożone truskawki
Zasmakuj KuchniNajczęściej murzynka piecze się w wersji "suchej" czyli w keksówce i bez dodatków. W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji(...)bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu na przełożenie: 400 g dżemu wiśniowego 2 galaretki wiśniowe na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapobycie w szpitalu ma dość restrykcyjną dietę. Tak więc generalnie nasz codzienny jadłospis wyglada trochę inaczej niż zwykle. Jedzenie duszone, gotowane na parze lub pieczone w piekarniku. Niedzielne smakołyki tez odchudzone. Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta(...)soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao orzechy włoskie Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania. Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon. Przestudź
Gotuj Sam!odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Użyłam papieru Stella , który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale sprawdza się w przypadku różnych ciast, pizzy, pasztetów, czy np. frytek - bez konieczności natłuszczania blach. Jest dwustronnie powlekany(...)silikonem, dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciasta oraz kruszeniu się wypieków podczas ich wyjmowania z formy. Można też nim przykryć pieczone potrawy, co zabezpiecza je przed nadmiernym zarumienieniem się od góry. Nadaje się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz przy zamrażaniu żywności
Di gotujejest smaczne i świetnie nadaje się na świąteczny obiad,ale należy uważać żeby jej nie przesuszyć. Kaczka musi być soczysta,a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy,że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie. KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ Składniki: ok. 1,5 kg kaczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku(...)spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia) Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga
Bon appetit mon amiesurowej, niewędzonej słoniny W dużym garnku gotujemy wodę, dodając liście laurowe, ziele, pieprz i obrane warzywa. Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa (bez słoniny). Jeśli będziemy gotować mięso od zimnej wody, cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości(...)robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenprzez co beza miejscami się porządnie zrumieniła. Zmieniło to nieco moją koncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych(...)mleko. Ubijać jeszcze kilka minut. Masa będzie dość gęsta, ale nie sztywna. Na koniec dodać mieszankę mleczno-porzeczkową, zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Blat bezowy ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na bezę przełożyć masę lodową. Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą. Mrozić przez 7-8 godzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem porzeczkowym
Pełny talerzdzień wcześniej dla uzyskania lepszego smaku). Makaron ugotować al dente. Patelnię rozgrzewamy. Jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu , więc możemy przygotować mięso bez panierki, oraz warzywa bez dodatku tłuszczu. Przygotowując zapiekankę dodałam niewielką ilość oleju, aby zapiekanka nie wyszła zbyt sucha. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez(...)posypuje po zapiekance. Całość przykrywam pokrywką dołączoną do patelni. Patelnia z odpinaną rączką idealnie nadaje się do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut pod przykrywką i ok. 10 minut bez przykrycia, aż ser ładnie się zarumieni. Zapiekankę bez problemu wyjmujemy z patelni, nic nie przywiera jak w przypadku przygotowywaniu zapiekanek w naczyniu żaroodpornym
Kulinarne przygodywyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny(...)czasie dodajemy 200 g mąki i sól. Mieszamy, wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Posypujemy ziarenkami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3h ( u mnie, latem 2) Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny
Mieszam w Garnkuciasto margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie. Kruche(...)zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusi