bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1049/3453)

Ciasto wiewiórka 137

Ciasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą(...)jabłka wraz z sokiem, orzechy oraz bakalie. Mieszam łyżką do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia – samo dno, zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Wykładam ciasto, wyrównuję i piękę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut

Zasmakuj Kuchni
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 226

makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli   Krem: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) 6 łyżek cukru (płaskich)  200g masła 2 łyżki soku z cytryny  Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś(...)zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut

Di gotuje
Tort dla Kawosza 177

łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki pszennej tortowej Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy( samo dno wykładamy papierem- boki suche!) i pieczemy ok. 40 minut

Domowe ciasta
Sernik z mango i białą czekoladą 182

masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Masa serowa: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.  Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier I cukier(...)Gotową masę serową przelewamy na spód. Na wierzchu rozkładamy jeszcze kilka pokruszonych ciastek oreo. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu

VioletoweKucharzenie
Sernik jagodowo czekoladowy 172

masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Masa serowa: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.  Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy(...)końcu wsypujemy umyte i osuszone jagody. Mieszamy łyżką. Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe ciasto z bananami 170

zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Dziś krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;). Jeśli zastanawiacie się, czy zdążycie się jeszcze kiedykolwiek nauczyć piec, to powiem Wam, że tak! W ciągu tego krótkiego czasu dowiedziałam się, że aby jakikolwiek wypiek się udał, muszą zostać spełnione pewne

Słodki Pomysł
Warzywa pieczone 145

przyprawami, wcieram rozdrobniony czosnek, polewam olejem, dobrze wcieram. Dodaję łyżkę masła, mieszam. Piekę w temp. 180 C przez około 40-50 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), sprawdzam widelcem czy warzywa są miękkie (ale niezbyt bardzo powinny być miękkie). W trakcie pieczenia warzywa co jakiś czas warto przemieszać, aby równomiernie się upiekły, ja zrobiłam

Zasmakuj Kuchni
Sernik kokosowy z żelką pomarańczową 207

Całość dokładnie mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wygładzamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (bez termo obiegu). Cukierki kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.  W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy(...)Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe.  Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut

VioletoweKucharzenie
Sernik z białą czekoladą i kokosem 513

masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.  Masa serowa: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.  Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier(...)Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe.  Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut

VioletoweKucharzenie
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 238

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100g suszonych pomidorów w oliwie 100g czarnych oliwek bez pestek 250g sera feta   Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 188

którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody 6 łyżek miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska 3 łyżeczki żelatyny Beza włoska opalana: 85g cukru 20ml wody 1 białko szczypta soli Dodatkowo: świeże truskawki, borówki kolorowa posypka masło do wysmarowania(...)Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z rabarbarem i bezą 157

ładnie odeszło od brzegu. Łyżka wchodzi w nie bez problemu. Zawsze podpiekam tartę przed położeniem nadzienia. Miękki, przesiąknięty sokiem spód do tarty nie już taki apetyczny. Koroną tarty jest włoska beza, czyli zaparzone z cukrem białka, które po ubiciu dają wyśmienitą bezę. Uwielbiam bezę, oblizałam wszystko co się dało! Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment(...)aluminiową folią, lekko je podpierając. Podczas pieczenia brzegi nie obsuną się. Piecz spód przez 10 minut. Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla, wsyp cukier i smaż przez pół godziny. Większość płynu powinna w tym czasie odparować. Przełóż rabarbar na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze przez 12 minut. Wyjmij z piekarnika

codojedzenia
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 252

woda – 0,5 szkl * masło – 50 g * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 szczypta * duże jajko – 2 szt LEMON CURD: * jajko – 1 szt * cytryna – 1 szt * cukier – 60 g * masło – 35 g BEZA WŁOSKA: * białko – 1 szt * cukier drobny – 80 g * woda – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PTYSIE: Gotujemy(...)Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy” gniazdka ” ( wyższe na brzegach, tak by utworzyć „gniazdko” ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uwaga! Ptysie znacznie rosną dlatego należy zachować odstępy między nimi! Pieczemy ok. 15-20 minut / 200 C, studzimy. LEMON CURD : Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko

Ostra na Słodko
Orientalny dorsz pieczony 182

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczonego dorsza w stylu orientalnym. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 350 g dorsza Do przygotowania marynaty będziemy

Bez Cebuli
Ostry schab z piekarnika. 239

dokładnie wetrzeć przyprawy... ...następnie żeby poprawić kształt, przewiązujemy sznurkiem... Odstawiamy lub nie do lodówki, zależy kiedy chcemy go upiec...tym razem wstawiłem. Potem pieczemy z dodatkiem tłuszczu 90 min. /200 st. C ...ostatnie 15min. bez pokrywki. ...schab ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru... Po upieczeniu studzimy i chowamy do lodówki... Jak widać wyszedł super schabik do chleba(...)tylko :) Podobny przepis znajdziecie tutaj   schab-pieczony-na-kanapki Polecam Smacznego

chleba naszego
Nalewka z owoców czarnego bzu 192

Czarny bez to bardzo wdzięczny krzew w zastosowaniu kulinarnym. Na przełomie maja i czerwca można korzystać z jego kwiatów, a nieco później, na przełomie sierpnia

Marder&Marder Manufacture
Włoskie bezy z kremem kiwi 204

Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika.   Składniki: - bezy ( upieczone z przepisu ), kupne też mogą być Krem: - 250g serka mascarpone - 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej ) - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka o smaku kiwi (77g)   Przepis na bezę włoską już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam(...)matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam-suszyłam przez ok. 3 godziny. Po dwóch godzinach sprawdziłam, bo zmieniły już kolor. Okazało się, że jeszcze są miękkie. Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik wyłączyłam i nie otwierając go zostawiłam bezy zamknięte, do rana. Rano wyjęłam, okazało

mojewypiekiinietylko