bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1049/3453)

WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 135

prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Coś pysznego! Jego smak jest wyjątkowy! Jak dla mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego(...)drobną kostkę. W misce mieszamy oliwę z solą i majerankiem, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Ziemniaki w oliwie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Na talerz wykładamy ugotowane i przekrojone jajko oraz porcję upieczonych ziemniaczków i całość zalewamy żurkiem

Kuchnia MagdaLeny
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 132

grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę. ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest(...)łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu). Artykuł Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tartine Bread 107

plastikowych elementów) do 240 stopni.  Chleb przełożyć delikatnie do góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru.  Po upieczeniu wyjąć bochenek z garnka i wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 166

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej świerze truskawki cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem

Qchnia po prostu
Panna cotta z truskawkami... 173

wystudzeniu, przełóż masę do sześciu miseczek lub kokilek, po około 120 ml na porcję. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotuj bezy. W tym celu, białko ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę. Piecz 30 minut. Wystudź. Truskawki zmiksuj z cukrem, otrzymanym musem polej wyjęte i odwrócone desery. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji. Dokoła deseru pokrusz bezy, oprósz delikatnie

SMYKWKUCHNI
Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami. 71

wygląd tych ciasteczek zaskoczy rodzinę i gości. Smacznego! SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g maki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka 150 g jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 lyzka cukru z wanilia Beza: 2 białka szczypta soli 150 g cukru 100 g orzechów włoskich Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski przesiać

Pani M - kuchnia smakowita
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 113

lodówki i szafki... jajek dużo,  pięć dorodnych cytryn....i przypomniał mi się program Nigelli Lawson ... tarteletki z lemon curd i kruchą zewnątrz, a piankową w środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto(...)gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite z cukrem białka i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekłam 15- 18 minut w temperaturze 170 stopni. Jak zaczęły leciutko brązowieć bezy obniżyłam temperaturę do 150. Po upieczeniu studzić na kratce.  Informacje o cream of tartar znajdziecie tutaj

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka cynamonowe 101

oraz Facebook:  MeCooks Ciasteczka z cynamonem Składniki na ciasteczka cynamonowe. 1 łyżeczka cynamonu 15 dkg brązowego cukru jasnego 15 dkg miękkiego masła bez soli 1 jajko 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 10 dkg cukru kryształu 25 dkg mąki pszennej Posypka cynamonowa: 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru brązowego jasnego 2 łyżki cukru

MeCooks
SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 182

Ekspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste?  Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje(...)wlewamy wodę z octem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę za pomocą łyżeczki, formując bułeczki. Wierzch każdej bułeczki możemy posypać płatkami jaglanymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu na około 20-25 min. Studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
Batoniki flapjack 139

Taką miałam ochotę na te batoniki i zagapiłam się, za długo piekłam i trochę zbyt je spaliłam :( No ale nic, i tak były dobre. W oryginalnym przepisie bez żadnych dodatków, ja do swoich dosypałam płatków migdałowych, choć np. wiórki kokosowe to też dobry pomysł. Mocno w nich czuć aromat masła i miodu, jednego z moich ulubionych połączeń. Polecam! Składniki(...)ekstraktu z wanilii 2 garście płatków migdałowych Masło rozpuścić z miodem i melasą (nie gotować!). Dodać płatki owsiane, migdałowe i ekstrakt, wymieszać. Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 180 st. C przez 25-30 min., aż się zezłoci. Odstawić do wystudzenia, a jeszcze ciepłą pokroić na porcje. Smacznego! źródło: 'S. Dahl na każdą porę

Słodkie inspiracje
BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM 241

ciepłe miejsce, bez przeciągów, np. koło kaloryfera). Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem dzielimy go na 8 -9 równych kawałków, po około  90 g każdy. Z każdego kawałka formujemy w dłoniach okrągła bułeczkę (naciągając brzegi ciasta pod spód). Uformowane kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około(...)urosną). Przykrywamy cieniutką ściereczką lub folią spożywczą  i odstawiamy na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zrumienią

cool and minty
Łaciata babka kawowo - waniliowa 2700

100ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę(...)równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kawy rozpuszczalne (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na zmianę po czubatej łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę

Szefowa kuchni
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką. 188

Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki maki tortowej pół szklanki maki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa ) 20 dag masła lub margaryny(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy

Izabelawkuchni
szalotka z bazą 138

wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta)* 50 g cukru skórka starta(...)pomarańczy sok z pól pomarańczy najlepiej z miąższem 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej BEZA: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Przepis-Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną

Gotowanie-uk
Szarlotka z bezą 151

szarlotka ta jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu. Jabłecznik z bezą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
SZYNKA PIECZONA 129

pieczona, soczysta i domowa, pyszna. Przyprawiona, delikatna w smaku szynka to propozycja na kanapki, śniadanie lub kolację. Przygotujesz ją przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Szynka pieczona: to łatwy w przygotowaniu przepis dla każdego; aromatyczna i domowa pieczona szynka na kanapki; danie dla całej rodziny, nawet do puree ziemniaczanego i surówki; tylko jeden podstawowy produkt i przyprawy. Szynka pieczona(...)wcieram dokładnie. Naczynie z szynką przykrywam i wstawiam na 3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Szynkę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę łącznie 1,5 godziny. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem. Szynkę studzę, zdejmuję sznurek i podaję na kanapki razem z chrzanem lub ćwikłą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffiny bananowo-borówkowe 105

możliwości, kroić nie trzeba, każdy ma swoją babeczkę dla siebie a i zawsze wychodzą! Proste i smaczne, do kawy jak znalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem(...)wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut. Gotowe posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni