bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1048/3453)

Czekoladowe babeczki z lentilkami 126

babeczki z lentilkami pojawiają się na stole. Spróbujcie i Wy, polecamy. Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej TO TA (320 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka (średnie) 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 szklanki cukru (około 130 g) – można dać więcej 1 szklanka mleka 2 łyżki naturalnego kakao około(...)posiekać dowolną czekoladę Do dekoracji: lentilki i lukier (biały lub z dodatkiem naturalnego zielonego barwnika) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewa do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Na koniec dodajemy czekoladę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy dokładnie mleko, jajka i olej. Mokre składniki przelewamy

Słodkie okruszki
Ciasto Grand Choco 146

łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy 25 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut/175 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa równej

Domowe ciasta
Malinowiec 150

łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia Składniki na frużelinę malinową: ( zamiast można dać 2 małe słoiczki dżemu z malin) 500 g malin szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Domowe ciasta
Tort Orzechowy Milky Way 293

łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia Składniki na nasączenie: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 250 ml wody gorącej 200 ml spirytusu Składniki na masę Milky Way: 1/2 szklanki mleka

Domowe ciasta
Tort Czarno-Biała Dama 160

łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia   Składniki na nasączenie: 1/ 2 szklanki porzeczkowej wódki 3 łyżki kawy sypanej 3 łyżki cukru Z podanych składników przygotowujemy poncz ( kawę

Domowe ciasta
Babka cafe latte 65660

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kakao 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem pudrem do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem(...)trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po łyżce każdej z mas tak by powstały kolorowe łaty, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę

Szefowa kuchni
3-składnikowe ciasto z lodów (jak chlebek) 102

przygotowywania, a później pieczenia. Gotowe posiada chrupiącą skórkę i przypomina pyszny chlebek. (U mnie znika jeszcze cieplutkie...) Takie zwykłe rewelacyjnie smakuje bez urozmaicenia, ale można je pokroić i posmarować masłem, dżemem bądź dowolnym kremem. Przed pieczeniem do środka możecie także dodać bakalie lub posiekaną czekoladę, wierzch posypać cukrem pudrem, udekorować ulubioną polewą lub lukrem... Smak lodów

Di gotuje
Babka wielkanocna - najszybsza! 134

mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw wysmarować masłem i wysypać krupczatką lub bułką tartą). Pieczemy w 160 stopniach przez godzinę. Do piekarnika nad formę dobrze jest włożyć pustą brytfannę - wierzch nie zrumieni się nadmiernie i nie popęka

Kolorowy Przepisownik
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem 463

koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu. Na upieczonym placku serowym(...)jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy w 2cm kawałki. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę 155

łyżk i błonnika kakaowego Kłos -Pol 200 ml miodu Lipowego Kłos- Pol 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki mleka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła   Wykonanie pierniczków: Tym razem pierniczki bez cukru i ksylitolu, na samym miodzie.Do garnuszka wkładamy masło,miód i rozpuszczamy, zostawiamy do ostudzenia.Dodajemy błonnik kakaowy,cynamon imbir i goździki zmielone.Sod(...)pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce, potem wałkujemy i wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami lub czekoladą.            Kłos

Różowa kuchnia
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 226

chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry. Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki(...)Zadbaj o swoich bliskich i przygotuj danie przy użyciu patelni od #Ambition Wszystkich zapraszam do sklepu Dajar czeka tam ekstra rabat na produkty #Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina

https:KKuchniaMniam
Bułki bez drożdży 63

Bułki bez drożdży to pyszne i szybkie bułeczki na sodzie, których wykonanie zajmuje zaledwie 5 minut! Potem tylko 20-25 minut pieczenia i domowe pieczywo gotowe! Tak więc jeśli szukasz szybkich i prostych bułek bez drożdży na śniadanie lub kolację, Artykuł Bułki bez drożdży pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pieczeń ognista zamiast wędliny 149

część zamrażam. Zawsze mam po ręką dla domowników i dla niespodziewanych gości... świeżą, smaczną, domową wędlinę. Ostatnio zrobiłam eksperymentalnie, pieczeń ognistą.... I wiecie, że zdała egzamin. Bardzo smaczna       Składniki: 1300 g schabu bez kości gałązki świeżego rozmarynu 1 papryczka chili czosnek marynowany sól świeżo zmielony pieprz olej Ponadto: bawełniany sznurek rękaw do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Turcja - Simit 88

tureckiego śniadania bez pieczywa, a konkretniej tureckich "obwarzanków" (chociaż obwarzanki to nie są, bo ciasta na simity nie gotujemy przed pieczeniem). Simit i turecka herbata to połączenie niepowtarzalne, nierozerwalne i wprost genialne!  Składniki (7 sztuk): - 12 g świeżych drożdży lub 1.5 łyżeczki drożdży instant - 0.5 łyżeczki cukru  - 1/3 szklanki mleka roślinnego (my użyliśmy owsianego(...)przelewamy do sporej miski. Warto naszykować sobie również małą miseczkę z zimną wodą (do namoczenia rąk) oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4) Ciasto dzielimy na 7 równych części. Jedną z nich przekładamy na (najlepiej silikonową) stolnicę (bez posypywania mąka). Ciasto nie powinno kleić się do rąk i stolnicy. Lekko je rozpłaszczamy, później zaczynamy rolować. Chwilę to potrwa

Roślinożerni urlopowicze
Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach 126

skarbnica wiedzy i o pieczeniu i przepisów. Teraz o samym przepisie. Jest bardzo prosty. Naprawdę prosty. Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać 1 lub 2 łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem(...)czasie pieczenia jak i po wyjęciu z pieca. Jeśli używamy samego zakwasu, chleb będzie rósł dłużej. Jeśli dodamy drożdży, czas wyrastania chleba nam się skróci. Ciasto nie wychodzi zbyt zwięzłe. Jednak po wyrośnięciu i kilkukrotnym złożeniu, ładnie da się formować bochenek. Ja piekę go w garnku żeliwnym, ale z powodzeniem ten prost chleb pszenny upieczecie również bez formy

Mieszam w Garnku
Łosoś z pieczoną dynią 149

bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku(...)oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek

Poezja smaku
Zielona pokusa 176

spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)stopniowo dodawać cukier. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Galaretka zielona: 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe) 2 duże jabłka 2 garści świeżego szpinaku 750 ml wrzącej wody

Domowa cukiernia Ewy
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 152

wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb(...)taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 25 minut w temperaturze 200 stopni - razem 35 minut  Chleb domowy mieszany jest gotowy pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca skórka :) Chleb po upieczeniu ważył 630 g przeliczając koszt surowców na wypieczenie chleba bez energii wynosi

Uwaga Babcia Piecze Chleb
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 135

prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Coś pysznego! Jego smak jest wyjątkowy! Jak dla mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego(...)drobną kostkę. W misce mieszamy oliwę z solą i majerankiem, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Ziemniaki w oliwie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Na talerz wykładamy ugotowane i przekrojone jajko oraz porcję upieczonych ziemniaczków i całość zalewamy żurkiem

Kuchnia MagdaLeny
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 132

grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę. ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest(...)łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu). Artykuł Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tartine Bread 107

plastikowych elementów) do 240 stopni.  Chleb przełożyć delikatnie do góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru.  Po upieczeniu wyjąć bochenek z garnka i wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 166

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej świerze truskawki cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem

Qchnia po prostu