Znów deficyt składników.. jak to u mnie :) Brakło proszku do pieczenia, margaryny to już standardowo nie ma. Dziś murzynek na sodzie oczyszczonej, oleju i occie bez jajek. Trochę oryginalnie nie sądzicie? A i tak szybko i prosto :) Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób . Składniki: 2 szklanki cukru 3 szklanki(...)wanilię. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy niż w elektrycznych. Nie mam też termoobiegu. Jeśli nie chcecie zakalca typu brownie
W kuchni bez szafekLekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to wykorzystując czerwoną fasolę. Kto by pomyślał ;) Zamiast białego cukru można użyć innego zamiennika, co kto woli! A jeśli macie ochotę na inne warzywne smakołyki zajrzyjcie do Naszego cotygodniowego wydarzenia. W tym tygodniu na postawiliśmy na "Ciasta warzywne" . Składniki(...)łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto
Życie zaczyna się w kuchnitylko jako przekąska, postawiłam połączyć ją w obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami; frankfurterki surowe wieprzowe dla dzieciaków, które podałam z pieczonym jabłkiem w całości (dzieci to uwielbiają , ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków, z dodatkiem masła i właśnie odrobiny pieczonego jabłka, które zmienia w cudowny smak puree; a dla tradycjonalistów polską kiełbasę surową(...)PRZEPIS NA FRANKTURTERKI Z GRILLA Z PUREE Z PIECZONEGO JABŁKA I ZIEMNIAKÓW - 4 pieczone duże ziemniaki - kilka grillowanych na ruszcie jabłek - 3 łyżki masła - kilka ząbków czosnku grillowanych na płycie - sól - frankfurterki surowe Balcerzak Kiełbaski grillujemy na złoty kolor. Jabłka i ziemniaki do miękkości. Z upieczonego jabłka ściągnij skórkę, odejdzie bez problemu, miąższ połącz z puree z ziemniaków, dodaj
SMYKWKUCHNIciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej(...)momentu aż jabłka się rozpadną. Przygotować bezę kokosową: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na wierzch pianę z wiórkami kokosowymi. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 150 stopni
Na słodko lub wytrawnieużywając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)wyłożeniu go na blat nie przeciekał. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo! W międzyczasie robimy wysoki rant z papieru do pieczenia wokół tortu. Niebieski krem śmietankowy: 450 g mascarpone 200 ml kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru kilka kropel niebieskiego barwnika w żelu W misce umieszczamy serek mascarpone
Słodki Pomysłplastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60 minut. Od czasu do czasu (np. co 15 minut) możemy uchylić piekarnik i przemieszać warzywa, tak aby wszystkie dobrze się upiekły
Programista w kuchniplastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60 minut. Od czasu do czasu (np. co 15 minut) możemy uchylić piekarnik i przemieszać warzywa, tak aby wszystkie dobrze się upiekły
Programista w kuchniłokr ō ngło. Tera idzie sie domyśleć, że zajś j ō m na chwila d ō my we ciepłe miejsce, a potyn już yno wciepowanie na wiyrch dobroci 15 . Bez tyn czas jak łona nom tam rojśnie, mogecie sie przigotować składniki na wiyrch. Do śmiyt ō nki wyciście 1 z ō mbek czosku, pokrejcie trocha natki, dejcie soli(...)piec rozgrzyjcie sie na 225-230 stopni. Jak już spodek trocha podrośnie, to rozsmarujcie na wiyrchu śmiyt ō nka ze dodatkami, fajnie po cołojści porozkłołdejcie szajby krupnioka i posujcie to noprz ō d 18 pokrōnym borejym, a na k ō niec syrym. We pizzeriach to łoni moj ō m piece rozgrz ō ne na ponad 300 stopni i bez
Chop w kuchniupiec w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut ,potem włożyć do woreczka , następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki pasta z pieczonego kalafiora ,można upiec kalafior równocześnie z papryką. Tuńczyk bez zalewy ,2 puszki małe. 2 jajka ugotowane na miękko Ciasto rozkładamy na papierze i smarujemy pastą z kalafiora , na niej kładziemy tuńczyka ,kawałki papryki(...)drugim płatem ciasta ,kroimy na sześć kawałków i brzegi sklejamy za pomocą widelca ,aby środek ładnie się trzymał .Ciasto nacinamy w kilku miejscach nożem ,smarujemy jajkiem ,oprószamy ziołami i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.bułek. Każdą odkładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam na ok.1-1,5h do napuszenia. Ja swoje bułki (kilka) nacięłam lekko nożem (nie jest to konieczne). Blachę z bułkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę ok.20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego
Smaczne Zdrowecałkowitego wystudzenia. Potem wstawiłam w foremkach do lodówki (na całą noc), żeby pasztet stężał. Upiekł się doskonale, miał bardzo dobrą konsystencję, więc bez kłopotu dał się pokroić na „kromeczki”. * Jeżeli nie macie zamiaru piec wszystkiego od razu, można np. jedną foremkę z masą pasztetową (surową) zamrozić. Tak pozostawioną w zamrażarce masę można przechowywać do dwóch tygodni(...)gorącego piekarnika na około 1 godzinę. Można też zamrozić pasztet upieczony . Po wystudzeniu, zimny pasztet pokroiłam na kromeczki ok. 1 cm i przełożyłam listkami papieru (wycięte z papieru do pieczenia), układając w piramidkę. Potem zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Ale póki co, mój pasztet wyłożyłam na półmisek. Który pasztet z mojego zestawu PASZTETÓW zrobicie? Pozostawiam
Kuchnia u Krysipizzę można wyrobić ręcznie. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia , rozwałkowujemy cienko, formujemy prostokąt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na 8 części, aby po upieczeniu można było bez użycia noża podzielić pizzę. Smarujemy ciasto dowolnym sosem i obkładamy tym co mamy, u mnie szynka, pieczarki, pokrojona w kostkę czerwona papryka, oraz tarty(...)mozzarella. Pieczemy pizzę 15 – 20 minut w 200 stopniach C z włączonym termoobiegiem. Ja w moim piekarniku mam specjalny program do pieczenia pizzy. Po wyjęciu dodatkowo obkładamy jakąś zieleniną, u mnie na pizzy wylądowała rukola i czerwoną bazylią. Smacznego! The post Pizza na winie. Pizza z tego co w lodówce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękocham serniki <3 Moja rodzina również podziela tą miłość. Dlatego z okazji moich urodzin co roku robię nie tort, a właśnie sernik Tym razem prosty sernik bez miksera w kruchym cieście. Nie sądziłam, że będzie aż tak dobry (robiłam to ciasto w nocy, gdy maluchy już spały ). Prosty przepis, pyszny efekt. Koniecznie spróbujcie. Taki sernik w kruchym cieście(...)zostawiłam ciasto tylko na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24, ale może być również np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przygotowujemy masę serową: Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje
Słodkie okruszkidużo. Ciasto powinno być trochę klejące. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1,5 godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni. Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką(...)Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – ok 1 godz. Następnie wkładamy formę z rolkami do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy od 25 do 30 minut w 190°C (bez termoobiegu) . Wyciągamy i studzimy. Przestudzone drożdżówki dyniowe oblewamy polewą z serka. Nadzienie: 200 g puree z dyni – puree
Słodki PomysłPraktycznie wszystkie dostępne na rynku “mleczne kanapki” mają podobny skład. Trochę mleka (w proszku), jajka (w proszku), olej palmowy, cukier (lub, co gorsze –
Kucharzyca