bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1036/3453)

Pieczeń ognista zamiast wędliny 155

część zamrażam. Zawsze mam po ręką dla domowników i dla niespodziewanych gości... świeżą, smaczną, domową wędlinę. Ostatnio zrobiłam eksperymentalnie, pieczeń ognistą.... I wiecie, że zdała egzamin. Bardzo smaczna       Składniki: 1300 g schabu bez kości gałązki świeżego rozmarynu 1 papryczka chili czosnek marynowany sól świeżo zmielony pieprz olej Ponadto: bawełniany sznurek rękaw do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Turcja - Simit 93

tureckiego śniadania bez pieczywa, a konkretniej tureckich "obwarzanków" (chociaż obwarzanki to nie są, bo ciasta na simity nie gotujemy przed pieczeniem). Simit i turecka herbata to połączenie niepowtarzalne, nierozerwalne i wprost genialne!  Składniki (7 sztuk): - 12 g świeżych drożdży lub 1.5 łyżeczki drożdży instant - 0.5 łyżeczki cukru  - 1/3 szklanki mleka roślinnego (my użyliśmy owsianego(...)przelewamy do sporej miski. Warto naszykować sobie również małą miseczkę z zimną wodą (do namoczenia rąk) oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4) Ciasto dzielimy na 7 równych części. Jedną z nich przekładamy na (najlepiej silikonową) stolnicę (bez posypywania mąka). Ciasto nie powinno kleić się do rąk i stolnicy. Lekko je rozpłaszczamy, później zaczynamy rolować. Chwilę to potrwa

Roślinożerni urlopowicze
Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach 130

skarbnica wiedzy i o pieczeniu i przepisów. Teraz o samym przepisie. Jest bardzo prosty. Naprawdę prosty. Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać 1 lub 2 łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem(...)czasie pieczenia jak i po wyjęciu z pieca. Jeśli używamy samego zakwasu, chleb będzie rósł dłużej. Jeśli dodamy drożdży, czas wyrastania chleba nam się skróci. Ciasto nie wychodzi zbyt zwięzłe. Jednak po wyrośnięciu i kilkukrotnym złożeniu, ładnie da się formować bochenek. Ja piekę go w garnku żeliwnym, ale z powodzeniem ten prost chleb pszenny upieczecie również bez formy

Mieszam w Garnku
Łosoś z pieczoną dynią 153

bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku(...)oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek

Poezja smaku
Zielona pokusa 187

spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)stopniowo dodawać cukier. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Galaretka zielona: 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe) 2 duże jabłka 2 garści świeżego szpinaku 750 ml wrzącej wody

Domowa cukiernia Ewy
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 159

wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb(...)taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 25 minut w temperaturze 200 stopni - razem 35 minut  Chleb domowy mieszany jest gotowy pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca skórka :) Chleb po upieczeniu ważył 630 g przeliczając koszt surowców na wypieczenie chleba bez energii wynosi

Uwaga Babcia Piecze Chleb
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 142

prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest z jajkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Coś pysznego! Jego smak jest wyjątkowy! Jak dla mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego(...)drobną kostkę. W misce mieszamy oliwę z solą i majerankiem, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Ziemniaki w oliwie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Na talerz wykładamy ugotowane i przekrojone jajko oraz porcję upieczonych ziemniaczków i całość zalewamy żurkiem

Kuchnia MagdaLeny
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 138

grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę. ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest(...)łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu). Artykuł Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tartine Bread 112

plastikowych elementów) do 240 stopni.  Chleb przełożyć delikatnie do góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru.  Po upieczeniu wyjąć bochenek z garnka i wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 170

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej świerze truskawki cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem

Qchnia po prostu
Panna cotta z truskawkami... 180

wystudzeniu, przełóż masę do sześciu miseczek lub kokilek, po około 120 ml na porcję. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotuj bezy. W tym celu, białko ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę. Piecz 30 minut. Wystudź. Truskawki zmiksuj z cukrem, otrzymanym musem polej wyjęte i odwrócone desery. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji. Dokoła deseru pokrusz bezy, oprósz delikatnie

SMYKWKUCHNI
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 120

lodówki i szafki... jajek dużo,  pięć dorodnych cytryn....i przypomniał mi się program Nigelli Lawson ... tarteletki z lemon curd i kruchą zewnątrz, a piankową w środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto(...)gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite z cukrem białka i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekłam 15- 18 minut w temperaturze 170 stopni. Jak zaczęły leciutko brązowieć bezy obniżyłam temperaturę do 150. Po upieczeniu studzić na kratce.  Informacje o cream of tartar znajdziecie tutaj

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka cynamonowe 106

oraz Facebook:  MeCooks Ciasteczka z cynamonem Składniki na ciasteczka cynamonowe. 1 łyżeczka cynamonu 15 dkg brązowego cukru jasnego 15 dkg miękkiego masła bez soli 1 jajko 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 10 dkg cukru kryształu 25 dkg mąki pszennej Posypka cynamonowa: 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru brązowego jasnego 2 łyżki cukru

MeCooks
SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 187

Ekspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste?  Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje(...)wlewamy wodę z octem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę za pomocą łyżeczki, formując bułeczki. Wierzch każdej bułeczki możemy posypać płatkami jaglanymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu na około 20-25 min. Studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
Batoniki flapjack 142

Taką miałam ochotę na te batoniki i zagapiłam się, za długo piekłam i trochę zbyt je spaliłam :( No ale nic, i tak były dobre. W oryginalnym przepisie bez żadnych dodatków, ja do swoich dosypałam płatków migdałowych, choć np. wiórki kokosowe to też dobry pomysł. Mocno w nich czuć aromat masła i miodu, jednego z moich ulubionych połączeń. Polecam! Składniki(...)ekstraktu z wanilii 2 garście płatków migdałowych Masło rozpuścić z miodem i melasą (nie gotować!). Dodać płatki owsiane, migdałowe i ekstrakt, wymieszać. Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 180 st. C przez 25-30 min., aż się zezłoci. Odstawić do wystudzenia, a jeszcze ciepłą pokroić na porcje. Smacznego! źródło: 'S. Dahl na każdą porę

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania