śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka, ok. 400 g mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy
paapilotkaaCoraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu(...)Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce. Źródło przepisu: Moje Wypieki
Ala piecze i gotujejednak za chwilę ciasto połączy się. Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 45 minut. Po tym czasie blaszkę wykładam papierem do pieczenia (najpierw delikatnie go gniotę i lekko moczę pod bieżącą wodą, dzięki temu papier mięknie i po rozłożeniu ładnie wypełnia formę), a ciasto rwę na kawałki i wykładam nim formę(...)brzegach wzór (opcja) i nakłuwam ciasto widelcem. Wkładam na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C (grzanie góra/dół, bez termoobiegu). Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 35 minut, na ładny złoty kolor. Dekoracja Mazurka po upieczeniu od razu można wyjąć z piekarnika. Studzę go na blacie. Całkowicie wystudzonego mazurka smaruję
Zasmakuj Kuchniśliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przepołowić na połówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić w plasterki, a resztę w kostkę. Czekoladę posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny (bez białych, gorzkich błonek) . 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny Mąkę pszenną(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut) . Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą
Moja Delicjawyjdzie taki pulchny. Wierzch posmarowałam waniliowym twarożkiem i na to oczywiście położyłam mnóstwo truskawek. Omlet prezentuje się jak mini ciasto, ale najlepsze jest to, że można go zjeść całego, bez wyrzutów sumienia :D Jest bardzo sycący, więc doskonale sprawdzi się na śniadanie, czy posiłek po treningu. Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli(...)elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać 2 łyżki mąki i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec przez około 10 minut. Wyciągnąć, lekko przestudzić, posmarować twarożkiem, na wierzch ułożyć truskawki
Healthy food explorerPamiętacie przepis na domowy makaron gryczany ( KLIK )? W taki sam sposób można przygotować pyszne i zdrowe paluszki. Jedyna różnica polega na tym, że paluszki pieczemy, a makaron suszymy w dehydratorze. Taką przekąskę bez obaw możemy podać bardzo małym dzieciom. Paluszki przygotowane w domu są o niebo zdrowsze niż te sklepowe. Takie, które Wam dziś prezentuję nie zawierają tłuszczu(...)wypuszczą małe kiełki. Skiełkowane nasiona (wymieszane z ulubionymi przyprawami i ziarnami) umieszczamy w wyciskarce do soków z końcówką do robienia makaronu. "Wyciskamy" nitki na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni (w funkcji "termoobieg"). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuokoło 600-700g mrożonego kalafiora 1 łyżka masła klarowanego LUB oleju kokosowego 1/4 szklanki mozarelli tartej 80-90g salami (u mnie pepperoni) – UWAGA! szukajmy takiego bez cukru, bo niestety większość jest z cukrem😦 2 łyżki śmietany 30% Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano – do smaku Kilka plasterków salami na wierzch 1/2 szklanki tartej mozarelli(...)posypujemy mozarellą – 1/2 szklanki. Na mozarellę kładziemy kilka plasterków salami – ilość różni się w zależności od wielkości plasterków i naczynia😉 Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180°C przez około 20 minut – bez termoobiegu. I podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika – żeby ser był ciągnący, a całe danie pysznie gorące i parujące. A ten zapach zaraz
Jak gotować i nie zwariowaćblenderem, tak by były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy babkowej (u mnie 32x8cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika. Pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół , bez termoobiegu. Po 20 minutach ciasto wysunąć z piekarnika i delikatnie naciąć nożem pośrodku, wówczas nie popęka nam po bokach
Smaczne Zdrowepojęcia dlaczego, bo to wyśmienite połączenie - ciężka czekolada i lekka, orzeźwiająca cytryna. A do tego bazylia, która nadaje ciastu wyjątkowości. Jeśli nie wiecie, co jest w tym brownie, bez problemu wyczujecie cytrynę, i coś jeszcze... Orzeźwiającego, lekkiego. Zakochacie się, a potem zdziwicie. Bazylia...? Niemożliwe... To brownie jest wyjątkowe nie tylko ze względu na połączenie tak nieoczywistych smaków(...)Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu. Ostudzić. Smacznego! To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCo prawda ciasto piekłam pierwszy raz i jak zwykle nie było napisane w jakiej blaszce piec ,Ciasto wyrosło wysokie bo dałam do mniejszej blaszki 24 na
Moje WyrobySałatka z warzyw pieczonych i świeżych to absolutny kosmos! Niesamowita mieszanka miękkich, pieczonych składników z surowymi, chrupkimi i soczystymi. Do tego słony halloumi. Czas: 30 minut
Niedzielny kucharzJeśli jeszcze nie piekliście budyniowych ciasteczek to żałujcie bo są przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do
Gotowanie...to proste !Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj! Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat
Słodki Pomysłłyżka miód lub cukier – ½ łyżeczki koperek – ½ pęczka płatki migdałów – 20g sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Kalafiora umyj, podziel na małe części. Wyłóż na blachę do pieczenia. W oddzielnej miseczce wymieszaj przyprawy i olej. Wymieszaj do powstania gęstej pasty. Gdyby była zbyt gęsta dodaj odrobinę oleju. Natrzyj kalafiora dokładnie przyprawami
wiecejwarzyw.plpomarańcza półtorej szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) szczypta proszku do pieczenia Na nadzienie: 40 dag serka waniliowego garść kolorowych cukierków ( u mnie czekoladowe w kolorowym lukrze ) Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto(...)podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron. 3. Składanie: Naleśniki smarujemy serkiem, składamy w trójkąty. 4. Podanie: Naleśniki posypujemy kolorowymi cukierkami. Cukierki można pokruszyć. Podajemy i smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchniwyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypać mąką i przykryć ściereczką , aby wyrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki „nacinać” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut
Moje domowe kucharzenieZajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami - owocami jesieni to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno nie robiłam pieczonej wersji owsianki. Przypomniało mi się o niej, kiedy szukałam pomysłu na wykorzystanie śliwek. A takie pieczone owoce, szczególnie śliwki smakują przepysznie. Zatem
Zdrowie na języku :POwsianka w wersji pieczonej jest świetnym pomysłem na śniadanie, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie go rano. Taką owsiankę pieczemy dzień wcześniej i rano mamy gotowe
HealthyCreationsPo podudzia z kurczaka sięgam wtedy kiedy zależy mi na tym aby porcje kurczaka nie były zbyt duże. Pieczone podudzia z kurczaka Wiadomo, udka z kurczaka
mecooksSałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Rukola bardzo smacznie komponuje się z
My Chcemy JeśćPyszna alternatywa słodkiego? Pieczone jabłka z kaszą jaglaną i bakaliami. Chwila, moment i GOTOWE 💚 Mega prosty i mega smaczny przepis. Kasza jaglana
Czarnawisienkapianę na sztywno i w 3 porcjach dodajemy ją do masy serowej mieszając już ręcznie i powoli. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania. Na masę kakaową nakładamy łyżką masę serową na którą ścieramy mniejszą kulę kakaową. Pieczemy w 180oC przez 1 godzinkę. Forma
Mechanik w kuchniKolejny efekt spontanicznego pieczenia, nie mając kompletnie żadnego zamysłu, co to ma być w ogóle za wypiek 😂 A koniec końców wyszło coś wspaniałego! Zmieszałam kilka
Zdrowie na języku :PBezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła
SzczyptaSmaQWITAJCIE ! Bardzo często piekę chleb z mąki gryczanej (bardzo lubię jego smak ) raz z dodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować
Marcepanowa kuchniapieczenia. I teraz w zależności od rodzaju użytych śliwek może być konieczne dodatkowe podpieczenie góry ciasta przez 10-20 minut bez rantów tortownicy, by wierzch "doszedł do siebie". Jeśli po pierwszej godzince pieczenia ciasta w tortownicy wbity patyczek jest suchy, nie potrzeba Wam dodatkowego pieczenia :). Ja użyłam śliwek mrożonych, które puściły sporo soku i nieco
Nastoletnie WypiekaniePierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina
Codziennik KuchennySałatka z burakami pieczonymi Sałatka z burakami pieczonymi i gorgonzolą. Sałatka z burakami pieczonymi i gorgonzolą, zagościła najpierw u mnie w pracy na drugie śniadanie
Kuchnia na wzgórzuKilkakrotnie podchodziłam do pieczenia chleba bezglutenowego, korzystałam z różnych przepisów i żaden mi nie odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam
Bajeczna KuchniaFavorite Bardzo pyszny serniczek, znalazłam ten przepis w starej gazetce z przepisami małokalorycznymi. Jest to sernik dla osób które muszą ograniczać słodkie, a uwielbiają słodkości. Jeśli
Kuchnia PokoleńMuszę przyznać, że pieczenie piersi kurczaka na różne sposoby stało się ostatnio moją obsesją. Ochota na kotlety drobiowe w panierce przeszła mi z chwilą, gdy
Weekendy w domu i ogrodziesuszonych papryczek chilli jest bardziej intensywna w smaku, ma też mniej czerwony kolor od tej ze świeżych papryczek chilli. Harissa z samych suszonych papryk (bez dodatku upieczonej słodkiej papryczki ) będzie się dłużej przechowywać. Dodatek pieczonej słodkiej papryczki oczywiście można pominąć. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i OliwaS zarlotki zwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki
Bon appetit mon amieKoleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas
W kuchni bez szafekOstatnio z koleżanką piekłyśmy kokosanki. Szybkie, pachnące dla mnie trochę Princessą, na białkach. Przepis ze strony Domowe Wypieki Robiłam jakieś fotki telefonem, ale
W kuchni bez szafekNajprostsze i najczęściej pieczone przeze mnie w podstawówce ciasto. W czasach mojego dzieciństwa na każdą niedzielę musiało być coś słodkiego. Babka jest prosta i można ją
Niebieski kubek z kawaMyśleliście kiedyś o pieczeniu pulpecików w piekarniku? Ja tak, ale dopiero niedawno zrealizowałam ten pomysł. W przeciwieństwie do dwóch innych wersji (gotowanych czy smażonych
Szybko Tanio SmacznieChyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły strasznie
W kuchni bez szafekpieczenia Kasia 160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały(...)zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około
Mała Cukierenkapieczenia Kasia 160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały(...)zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około
Mała CukierenkaStarszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka
Moje domowe kucharzenie