naczynia do ubicia). Dodawać mąkę i śmietankę z proszkiem. Ubić na sztywno białka z odrobiną soli-ubite białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać(już bez miksera). I wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką).Ciasto posypać odrobiną mąki(owoce nie zapadną się) i na nim ułożyć owoce. Połączyć wszystkie składniki
w mojej kuchnisuchych składników, dodaję jajka, mieszam szybko łyżką. Gotową masę odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, z ciasta formuję kulki, układam na papierze i lekko spłaszczam dłonią. Piekę ok. 15 minut do złotego koloru. Ciasteczka rozpłaszczają się, więc warto zostawić miedzy
Zasmakuj Kuchnibezy : białka z 4 jajek, 70 g cukru, 230 g cukru pudru, 30 g mąki pszennej, garść płatków migdałów, krem : 200 g serka mascarpone, 300 ml śmietany kremówki, 2 – 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy, 3 – 4 łyżki cukru, 6 g żelatyny, Bezy : białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Następnie wsypać(...)cukier puder i wymieszać. Potem wsypać mąkę i wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować kształt jaki chcemy otrzymać po upieczeniu, u mnie kwadraty o boku 22 cm. Masą bezową wypełnić kwadraty. Jeden posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około godziny. Gotowe bezy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Krem : 100 ml śmietany zagotować
królestwo garówoczywiście przygotowałam również w nim. Ma większe wnętrze niż mój stary piekarnik, więc duży kurczak i blacha z warzywami bez problemu w nim się mieści, a ja nie muszę piec ich osobno, a potem odgrzewać. Świetnie zamarynowane mięso dzięki pieczeniu z funkcją pary pozostaje niesamowicie soczyste i delikatne! Zobaczcie jak zrobić taki obiad! SKŁADNIKI: * świeży kurczak
Ostra na SłodkoPrzepis na cudowne kaszotto z kurkami, pieczoną dynią i papryką. Bardzo jesienny i jednocześnie nowoczesny obiad bez dodatku mięsa oraz nabiału. Tylko naturalne składniki, czyli samo dobro na talerzu ;-) Kaszotto jest jednocześnie lekko słone i słodkie, z cytrynową nutą. Jak dla mnie połączenie idealne również dla dzieci. Pieczone warzywa fantastycznie komponują się z kaszą oraz wyraźnie wyczuwalnymi kurkami
AniaGotuje.plplacuszki trzeba będzie poczekać cały rok, a w tym roku zostanie jeszcze możliwość przygotowania soku z owoców czarnego bzu. Składniki na 7 placków z kwiatów czarnego bzu: 7 kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie bezowych placuszków : Wszystkie składniki przekładamy do miseczki(...)pomocą trzepaki łączymy wszystkie składniki, można to zrobić mikserem. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, trzymając bez za ogonek. Kładziemy bez na rozgrzany olej, lekko je rozpłaszczając, gdy ciasto zacznie się rumienić od spodu odcinamy gałązkę, czyli część za którą trzymaliśmy bez. Smażymy placuszki z obu stron na złoto na niezbyt silnym ogniu, gdyż placki się nie dopieką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięolej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz z mlekiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka (ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 ciasto, wychodzi ok. 6 ciastek). Wkładamy(...)piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35-40 minut. Odstawiamy do ostudzenia (nieco stwardnieją). Smacznego
breakfast of dreamswyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi(...)smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić
Blondynka GotujeBabeczki jagodowe. Klasyczne muffinki z jagodami. Pyszne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i deser. U mnie pełniły rolę Halloweenowej przekąski dla dzieci i dorosłych ;) Zamiast
Kucharzycanajbardziej lubię te ze strączków, gdyż są wartościowym źródłem białka, doskonale zastępują mi mięso a do tego mogę podać je z dowolnymi dodatkami. Przeważnie je piekę, gdyż od razu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence. Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie, że obecnie trochę zapomniana i kojarzona z zupą fasolową(...)przełożyć do fasoli. Dodać posiekaną pietruszkę. Zblendować na jednolitą masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut na jednej stronie, przekręcić na drugą stronę
Fabryka pomysłówtapetę wzięliśmy gładzicę, której mięso jest bardziej cenione niż to flądry. Ponieważ samo w sobie jest ono bardzo smaczne, postanowiłam zrobićć bardzo proste danie, bez zbyt dużej ilości smaków i aromatów. Gładzica pieczona z warzywami w papilotach jest bardzo łatwa do przygotowania i robi sie ją szybko. Serdecznie zapraszam Was po przepis, a przy okazji poczytacie też dlaczego warto
Kulinarne przygody GatityMocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem(...)jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż
Kuchcik gotujecukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek (średniej wielkości) 3/4szkl. cukru 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Składniki na babkę wyjęłam wcześniej
Waniliowe Improwizacjebez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki(...)następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia