Zapach pieczonych ziemniaków, jaki wydobywa się z piekarnika w trakcie pieczenia jest bezcenny. Tak upieczone ziemniaki są rewelacyjne w smaku i są doskonałym dodatkiem do chyba każdego dania mięsnego, można je jeść również bez mięsa, polane sosem czosnkowym lub fetowym . Ja wyjadam czosnek, który piecze się razem z ziemniakami Co potrzeba: 4-5 średnich
Bułka z Chlebemkakao prawdziwe 2 łyżki czekolada gorzka 90 % 1 tabliczka jaja 2 szt. proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukinia starta na tarce o średnich oczkach 2 szkl. Daktyle zalać gorącą wodą na 30 min. Mąkę ryżową, jaglaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć, dodać stopniowo jaja. Daktyle odsączyć z wody i umieścić w malakserze. Wlać mleko(...)ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem. Piec w 170 stopniach. Polewa daktyle suszone 2 garści mleko 1.5 % bez laktozy Mlekovita 1/2 szkl. pasta sezamowa tahini 1 łyżka olej kokosowy 3 łyżki Daktyle zalać mlekiem i gotować około 10 min., aż zmiękną
Kuchnia Paulettesw naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika bez przykrycia piekarnik nagrzany do 200 C, grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło i na zimno................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty(...)ciasto. Śliwki myję, pozbawiam pestek. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy, na wierzch układam śliwki lekko je wtykając w ciasto. Śliwki wtykam przeciętą stroną do góry. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ciasto ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 45-50 minut
Zasmakuj Kuchniporzeczki. Co ciekawe tę roladę nie suszy się godzinami w piekarniku, a jedynie 20-25 minut, by w środku pozostała miękka i bez problemu dała się zwinąć. Polecam wszystkim lubiącym słodkie wypieki! Składniki: Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej 3/4 szkl drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 100 g schłodzonej śmietanki kremówki(...)pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie bezę wyjąć z piekarnika (gwałtownie opadnie) i położyć na ściereczce lub folii aluminiowej (papierem do góry). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem... Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec serek mascarpone. Ostudzoną bezę
Nastoletnie Wypiekanieciasto o nazwie Shrek Ciasto Shrek SKŁADNIKI: mąka -0,5 szkl jajka -4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka sok pysio - 900 ml budynie śmietankowe bez cukru -3 szt galaretka kiwi -1 szt galaretka agrestowa -1 szt śmietana -24% -0,5 l woda gotowana -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić(...)żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący
Kuchnia Danusipieczenia papierem i narysuj 3 koła o średnicy 16 cm. Każde z nich pokryj bezą. Tak przygotowaną bezę susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni minimum 2 godziny. Gotowy i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy z nich nasącz sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem. Ułóż pierwszy blat na talerzu, jego wierzch posmaruj kremem. Połóż upieczoną bezę(...)dociskając do poprzedniej warstwy i postąp z nim tak samo jak z poprzednim. Następnie ułóż ostatni blat biszkoptu, jego wierzch posmaruj kremem i ułóż na nim najładniejszą ze wszystkich bez. Tort nadaje się od razu do podania natomiast można go schłodzić w lodówce – będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajedno z tych ciast, które są dobre zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Szybkie ciasto kakaowe bez jajek Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżka dobrze zmielonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia (może być soda, jeśli komuś nie przeszkadza jej gorzkawo-pieprzny posmak) pół łyżeczki soli pół szklanki cukru szklanka wody 1/3 szklanki oleju(...)bez wyraźnego smaku i zapachu (u mnie rzepakowy) łyżka octu esencja waniliowa garść suszonej żurawiny garść suszonych jagód goji Żurawinę i jagody goji zalać wrzątkiem i odsączyć po kilku minutach. Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu). Dodać owoce i wymieszać. Przelać ciasto do małej foremki
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia. Każdą tortownicę wypełnić połową ciasta czekoladowego. Białka ubijać ze szczyptą soli, aż piana będzie tworzyć na swojej powierzchni miękkie wierzchołki. Dalej ubijając dodawać po łyżce drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki(...)czym wierzch każdej tortownicy luźno przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone ciasta po wyłączeniu piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę kremową ubić na gęsty krem, dodając łyżkę cukru pudru. Upieczone i ostudzone ciasta delikatnie wyjąć z tortownic. Na placku z bezą bez migdałów rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć maliny. Przykryć drugim
Słodkie inspiracjeprzyszły rok był lepszy od poprzedniego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej (250g) ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj 200g masła 0,5szkl. cukru (125g) 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej 5 łyżek śmietany 30% Polewa: 100g czekolady 4 łyżki śmietany(...)ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć
Waniliowe Improwizacjepłaska łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodajemy żółtka i olejek rumowy. Mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i czekoladę w proszku. Wykładamy do blaszki 22 x 26 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp 175 stopni. Po ostudzeniu przekrawamy
Domowe ciastatakim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy(...)około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 25 minut w 180 ⁰ C. Upieczone i wystudzone ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem
Smakowy Rajcukru - 2 jajka - 100g miękkiego masła - 1 czubata łyżka kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta zapoznaj się z moimi miarkami. Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy miksera załóż nóż do wyrabiania. Dodaj wszystkie składniki (bez kakao). Załóż koszyk do gotowania na parze i ustaw program Pastry P3. Foremkę(...)pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż 3/4 ciasta do formy. Do pozostałego ciasta dodaj kakao. Ustaw obroty 5 czas 1 minuta. Kakaowe ciasto wyłóż na białą masę. Po wyłożeniu, widelcem lub długą wykałaczką zrób w cieście zygzaki. Przygotowanie tradycyjne: Miękkie masło utrzyj z cukrem na białą masę. Następnie ciągle miksując, dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę
CookYourselftylko apetycznym, wiosennym wyglądem ale również smakiem. Pyszny kruchy spód, fantastyczne cytrynowe nadzienie a całości dopełni beza. Ciekawa propozycja na świąteczne ciasto, szczerze polecam:)) Składniki Tarta 300 g mąki pszennej 1 jajko 150 g masła 3 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Masa cytrynowa 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki skrobi kukurydzianej 3 cytryny 4 żółtka(...)dodać mleko, jajko, szczyptę proszku do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć foremkę ( u mnie średnica 23 cm) boki i dno. Dokładnie ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i zapiekać około 25 minut w 180 stopni. Wyjąć odstawić. Podczas pieczenia ciasta, mąki wymieszać razem z cukrem
gotuj ze mnąśliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka, ok. 400 g mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy
paapilotkaa