Znów ciasto czekoladowe, ale tym razem w postaci babki świątecznej. Ciasto jest wilgotne, miękkie i po prostu pyszne. Dzięki dodatkowi jogurtu nie jest jednak zbyt ciężkie oraz ma mniej kalorii niż tradycyjne ciasto czekoladowe. Do tego robi się je bardzo szybko. Idealna na wielkanocny stół. Składniki: 60 g oleju 150 g ksylitolu/cukru 2 jajka 220 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki
Healthy food explorerBardzo smaczna babka na oleju i bardzo łatwa w przygotowaniu. Smakuje jak z piekarni przez to jest moim ulubionym wypiekiem. Idealna na każdą okazję. SKŁADNIKI : 150 g mąki pszennej, tortowej 200 g mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru (szklanka na 250 ml pojemności ) 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne ciasto w formie babki z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich Składniki: 2 spore jabłka 2 szklanki mąki (ok. 340 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1 szklanka orzechów włoskich garść rodzynek szczypta cynamonu forma keksowa 28 cm Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKochani już za niecały miesiąc Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe. Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjepomarańczy, maślankę i wanilię. Pamiętajmy by cały czas miksować zawartość miski. Na koniec powoli wsypujemy mąkę. Gdy ciasto jest już gotowe wsypujemy żurawinę i mieszamy delikatnie. Formę do babki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą łyżki umieszczamy ciasto w formie. Na koniec kilka razy uderzyć o blat formą by ciasto dobrze osiadło w foremce. Piekarnik nastawiamy
Zdrowy Styl JoannyPomarańczowa babka z serkiem homogenizowanym to lekkie ciasto pachnące pomarańczą. Składniki: 230 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 250 g homogenizowanego serka waniliowego lub śmietankowego Wykonanie: Przepis na podłużną blaszkę o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm, którą wykładamy papierem
Smak mojego domuMałe babeczki są pyszne i ładnie się prezentują. Do ich upieczenia możecie wykorzystać dowolne foremki silikonowe (w przypadku bardzo małych czas pieczenia należy skrócić). Generalnie wolę piec dużą babkę, ale syn zdecydowanie je oczami i lubi jak mu pieczę małe babeczki w różnych kształtach. Wykorzystałam w tym celu silikonowe formy domki i kwiaty. Babeczki dało się wyciągnąć bez problemu
Passions hobbies lifekilka miejsc, które już zwiedziłam i może jeszcze zwiedzę, z perspektywy roweru. Będzie trochę turystycznie, trochę sportowo i oczywiście na słodko Do „przeczytania” w pierwszej relacji już wkrótce Artykuł Babka kołem się toczy… pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentUrodziłam się na Suwalszczyźnie i naszym regionalnym daniem są dania z ziemniaków. Aż dziwne, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldUrodziłam się na Suwalszczyźnie i naszym regionalnym daniem są dania z ziemniaków. Aż dziwne, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldsuchego patyczka". Po wystudzeniu ciasta gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Wafelek kokosowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Wystudzona babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać pokruszonym wafelkiem
Ciastka - domowe słodkościproszku do pieczenia= 16 g 180 ml mleka 200 g czekoladowych wiórków albo 100 czekoladowych kropelek i 100 g siekanej czekolady kilka kropli olejku migdałowego Wykonanie: 1. Foremkę na babkę z dziurką nasmarować masłem i lekko posypać mąką. Nadmiar mąki strzepnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. 2. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Następnie dodać jajka po kolei, ciągle
dolcevitainmykitchen