babki - 8613 przepisów (strona:278/575)

Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 160

łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku ani zapachu, można ich używać w postaci zmielonej lub całości – po upieczeniu są praktycznie niewyczuwalne(...)łupiny z nasion babki Mielone nasiona szałwii hiszpańskiej (chia seeds) – stosujemy podobnie jak siemię lniane,  w ilości około 1 łyżeczki na szklankę mąki. Guma guar -  uzyskiwana z nasion rośliny  Cyamopsis tetragonoloba, z rodziny bobowatych. Mogą zdarzać się przypadki wystąpienia po jej spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Niewskazana dla osób

głodny alergik
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 231

łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka(...)dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek

głodny alergik
Bomba piernikowa 136

utrzeć z cukrem, cynamonem i przyprawą do pierników. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha i lekko zarumieniona). Udekorować i gotowe

Apetyczna babeczka
Boże Narodzenie 253

Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny   Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg

Aga w kuchni
WIELKANOCNA BABA 135

kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne). Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce kuchennej. A następnie oblać polewą czekoladową i ewentualnie

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z makaronu ,do góry nogami 191

obiad było rosołek, trochę przesadziłam z kluskami, bo za dużo mi zostało. Zrobiła się taka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze(...)brzegi nożem , połóż na wierzch duży i płaski talerz i energicznie odwróć naczynie do góry dnem tak by talerz zanlazł się na spodzie a naczynie na górze. Wyjdzie taka babka makaronowa. Pokrój na kawałki i...podawaj. Wyjątkowy smak , elegancki wygląd niejednego zaskoczy...!  A dodatek ziaren sprawi , że przeniesiecie się do innej, chrupkiej rzeczywistości ...i nada całości finezji . Jeśli potrzebujesz

Z Kuchni Do Kuchni
Babka majonezowa 234

więc  Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji skorzysta ? Dzisiaj najprostsza  i najbardziej klasyczna babka, upieczona na majonezie, bez żadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją(...)delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder. Serdecznie polecam na świąteczny stół. Inspiracja   Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 289

Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już   babkę majonezową , więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa babka 232

Kolejna babka z okazji wspolnego pieczenia ciasta na niedziele.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilosc kolorow welde wlasnego uznania.U mnie kolor podkreslony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przelozona smieetna ubita z cukrem i z zelatyna..tzn.taki byl zamiar ..ale okazalo sie , ze mam w domu za malo zelatyny..wiec zrobilam z galaretka zamiast zelatyny(...)obniżonej temperaturze, około 160ºC).Wystudzić i przekroić na połowe.  Przelozyc smietana .[Smietane ubic z cukrem i dodac rozpuszczonaa i ostudzona galaretka].Odstawic do zastygniecia. Razem ze mna babki piekly

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa babka z rodzynkami 161

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką z cytryny. Mięciutka i pachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)klejące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone rodzynki. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na półtorej godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Odłożyć ponownie w ciepłe miejsce na 30 minut, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić babkę

wyzwania kuchenne
Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta ) 192

ciasto. Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą o blat i wysypując to co odpadło od ścianek blachy. Przelać ciasto do formy na babkę. Piec w 160 stopniach C przez 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 320

Dzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych.  My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis(...)form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.  Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku

Smaczne Zdrowe
Ekspresowa Babka Wielkanocna 202

Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :) SKŁADNIKI                5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia    1 łyżeczka aromatu(...)wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka czekoladowo pomarańczowa 129

przepisów na blogu, mam nadzieje, że zdarzę zaprezentować je wam przed świętami, może ktoś się skusi skorzystać z przepisu.  Pomysł na babkę czekoladową odkryłam w zeszłym roku. Zazwyczaj na naszym stole były babki piaskowe albo kolorowe więc taka ciemna była dużą odmianą. Jest wilgotna i intensywnie smakuje pomarańczą. Myślę, że to powinno przekonać wszystkich(...)formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy.  Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania