babki - 8450 przepisów (strona:269/564)

Zdrowa babka jogurtowa, waniliowo-czekoladowa z jabłkiem 399

Babka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki

Chocolate Muffin Blog
Piaskowa baba z biała czekolada 112

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)masy. Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło:  blog 'W kuchni Uli' - z moimi modyfikacjami

CookYourself
Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem 134

będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują ;) Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość. Ja podałam ją z solonym karmelem ale będzie też dobra z polewą, lukrem czy nawet(...)cukrem pudrem. Polecam.   'karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem' Składniki: - 200g miękkiego masła - 150-200g cukru - 250g mąki pszennej - 125 ml śmietany UHT 36% - 125 ml mleka - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - garść orzeszków ziemnych w karmelu/miodzie - solony karmel (opcjonalnie)     Cukier wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu

CookYourself
Babka majonezowa / baba z majonezem 151

Babka ta pojawia się co roku, na naszym świątecznym stole, od ładnych paru lat. Jest prosta w wykonaniu i do tego dobrze smakuje. Mina gości, kiedy dowiadują się, że jest na majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku.   "Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę(...)zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;) " 'babka majonezowa / baba z majonezem' Składniki:  - 4 jajka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki majonezu - szczypta soli   Białka ubić, z solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia

CookYourself
Babka Wielkanocna 163

soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ubij białka na sztywno, dosypując po trochu cukier. Teraz , podczas miksowania dodawaj pojedynczo żółtka , mąkę z proszkiem(...)dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Babka majonezowa 185

dodać żołtka i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 204

Wielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka . Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej . Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne(...)razu po upieczeniu smakują wyśmienicie. Jednak na drugi dzień bliżej im fakturą do babki piaskowej niż drożdżowej, ale to już chyba taki charakter użytej do wypieku mąki. Jeśli lubisz jaglane ciacha, to ta propozycja będzie dla Ciebie jak znalazł. ;) Składniki (na 12 babeczek o średnicy 5 cm) : 1/2 szklanki z mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Food Square
Przepisy na Wielkanoc. 318

Ciasta: Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką  Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady  Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką Ciasto jogurtowe Ciasteczka, babeczki i inne małe wypieki: Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe

Słodkie okruszki
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 144

Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!  Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można(...)wyrośnięcia na całą noc.  Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie na 10 min) i skórkę otartą z cytryny, i dokładnie wyrabiamy.  Formę na babkę smarujemy masłem, a z ciasta formujemy walec i przekładamy do 1/2 formy, jeżeli pozostaje nam ciasta możemy je upiec za drugim razem. Równamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Kuchnia Łukasza
NAJZDROWSZE PRODUKTY SPOŻYWCZE - MÓJ TOP 5 1857

świetnym uzupełnieniem potraw z ziemniaków, sałatek, musli i warzyw. Natomiast zmielone nasiona posłużą jako składnik do produkcji... pieczywa domowego wypieku.  NASIONA CHIA -->  DO KUPIENIA TUTAJ 5. BABKA PŁESZNIK - PSYLLIUM      To produkt, który dba przede wszystkim o nasz układ pokarmowy , jest bowiem fantastycznym źródłem błonnika pokarmowego. O jego niektórych właściwościach pisałam wyżej - wiadomo, jak jest(...)razy dziennie), popijając wodą. WŁAŚNIE! Przy stosowaniu błonnika picie dużej ilości wody jest BARDZO wskazane! I nie warto przesadzać z jego ilością - nadmiar może prowadzić do niestrawności. BABKA PŁESZNIK -->  DO KUPIENIA TUTAJ  Wszystkie produkty znajdziecie w sklepie YMT 24.pl (klik) Natomiast kliknięcie w nagłówki przy każdym z nich przeniesie Was bezpośrednio do nich :) Zachęcam do przejrzenia oferty

Katsuumi
Mazurek czekoladowy z migdałami 164

okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty i naprawdę bezproblemowy :) Składniki na pisankę o wymiarach

Chocolate Muffin Blog
Polewa toffi do dekoracji ciast. 148

kawałki, wsyp do śmietany. Rozpuść na małym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia.   Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków.  Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Orzechy dodajemy do polewy na końcu, gdy nasza polewa jest już gotowa

Przepisy i porady kulinarne
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 134

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?  Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta: kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody

Truskawkowa Fiesta
Zebra, babka ucierana 291

dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne, aż do wykończenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania