składniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaJabłka zapiekane z cynamonem, pod śmietanow ą pierzynką, w towarzystwie ryżu 8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam(...)założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni , pod nazwą Dla fajnej babki . Słodko i syto - tego mi dzisiaj trzeba! Smacznego :) Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki: 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku
Grunt to przepis!mąki, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker , 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka soli, 4 łyżki oleju, szczypta soli. do posmarowania: 1 jajko, miska aluminiowa lub foremka do babki o średnicy 18 cm. Przygotowania: Mleko podgrzewamy na małym ogniu, tak by było letnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko(...)obłożonej folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem) układamy warkocz zrobiony z trzech wałeczków z ciasta- to będzie rączka koszyczka. Jeśli nie macie drugiej metalowej miski to możecie użyć blaszki do babki lub miski żaroodpornej, ewentualnie upiec drugi raz na tej samej misce. Koszyczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C. Smacznego
Moniki Smakołykiwielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy. W marcowej KUCHNI znalazłam przepis na babkę drożdżową. Miałam pewne obawy bo zazwyczaj bay drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo(...)podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej maka formy. Odstawiamy na 1,5 godziny by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrami. Do gotowej masy dodajemy stopniowo przygotowane mąki. Następnie dodajemy powolutku roztopioną margarynę, sok z cytryny i startą skórkę. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut. Jak babka ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) A. Przepis zapożyczony z http://gospodynimiejska.blogspot.nl/2014/01/ubijana-babka-cytrynowa.html
Magia jedzenia.Polecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie(...)stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi
Ciastka - domowe słodkościBabka z pomarańczy, uwielbiana przez dzieci. Smacznego! Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru 1½ szklanki soku pomarańczowego 3 szklanki mąki ½ szklanki oleju 10 g proszku do pieczenia skórka starta z pomarańczy 1 łyżka migdałów 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka rodzynków Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem do białości. Wymieszać wszystkie składniki. Posmarować foremkę masłem i wlać masę. Upiec w piecu(...)temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Artykuł PORTAKALLI KEK, czyli babka z pomarańczy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyPyszny chlebek bananowy czyli babka o intensywnym smaku bananów. Nie za sucha, idealna do popołudniowej kawy a i dzieciom będzie smakować. Najlepsza gdy użyjemy przedojrzałych bananów. Przepis od kuzynki. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki kefiru (u mnie jogurtu naturalnego) 1 łyżeczka sody cukier waniliowy szczypta soli
Cukiernia PychotkiBabka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej. Składniki: 5 jajek M 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kukurydzianej) 2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g) 180 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu spirytusowego Sposób przygotowania
Pyry na Gazłyżki cukru 1 łyżeczka soli 50g świeżych drożdży farsz: 1kg kapusty kiszonej 250g pieczarek 3 średnie cebule 2 łyżki oleju sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX dodatkowo: MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX 2 żółtka Sposób przygotowania: ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce aby "ruszył". Margarynę(...)poszatkowaną kapustę i dusimy doprawiając solą i pieprzem. Ciasto nadziewamy przygotowanym farszem, formujemy z nich kule. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy mieszanką babki. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 25-30 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetądodajemy cynamon i agar- dokładnie mieszamy i gotujemy ok 3 min gotowy agar przelewamy do zblendowanych składników i po raz kolejny blendujemy gotową masę przekładamy do aluminiowej formy na babkę- odstawiamy do stężenia gotową babkę posypujemy skruszonymi nerkowcami
healthy dreamsBardzo lubię różnego rodzaju babki, ta jest trzy smakowa. Gdy go zobaczyłam ją na tym blogu pierwszy raz, wiedziałam że muszę wypróbować, i było warto bo jest pyszna. Babka cafe latte Składniki: - 250 g margaryny Kasi - 200 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 jajka - 350 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 75 ml mleka
Kulinarne życiekruche rurki z delikatnym kremem kokosowym. Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym był facet to twarz mu się rozpromieniała… Cóż niezależnie od tego(...)jesteś babką czy facetem, Twoja twarz też się rozpromieni, gdy wgryziesz się w taka rurkę, gwarantuję. ciasto kruche na rurki: przepis znajdziecie tu Składniki na krem do 10 rurek (moje mają długość 10 cm): 100 g suchego ryżu ugotowanego na mleku roślinnym (nic się nie stanie jeżeli będzie to ryż ugotowany na wodzie) 100 g wiórków kokosowych 100 g białego
greenscarf